czwartek, 26 listopada 2015

Scones z rodzynkami

Królestwo za scones!
 

Dawno, dawno temu... Popracowywałam sobie latem jako barmanka w Londynie. Ale że nie samą praca się żyje, każdą wolną chwilę spędzałam na zwiedzaniu miasta i okolic. Moją ulubioną przegryzką pakowaną w plecak na cały dzień zwiedzania, były angielskie scones, czyli słodkie bułeczki z rodzynkami. Po wielogodzinnych maratonach turystycznych, przerwa na odpoczynek i bułeczkę w pobliskim parku, dodawała sił ku dalszej turystyce :)

Źródło: Internet
Scones to takie nie wiadomo co: trochę bułka, trochę ciastko. Wprost idealne na popołudniowe tea time punktualnie o 4 p.m. 

Są jednak niesamowicie wredne do zrobienia, bo muszą być przygotowane w specyficzny sposób - co jest nie lada sztuką, wypraktykowałam osobiście... 

Sekretem scones jest sprawna ręka - muszą być szybko wyrabiane, najmniejszą ilością ruchów, bo inaczej wyjdą twarde - gorący piekarnik - mocno nagrzany przed pieczeniem, aby ładnie wyrosły i nie oklapły w zbyt niskiej temperaturze  - oraz foremka do wycinania o ostrej krawędzi - idealnie sprawdza się zwykła szklanka, która pozwala na uzyskanie charakterystycznej, równej linii bo bokach

Z moich londyńskich wojaży pozostał mi do scones ogromny sentyment i często je piekę, gdy najdzie mnie ochota na słodkie co nieco. 



Składniki na około 20 sztuk scones:

  • 400g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 10 łyżek mleka
  • 1 szkl. rodzynek - wcześniej namoczyć we wrzątku aby trochę zmiękły

Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać do dużej miski. Dodać cukier i masło - pokrojone na mniejsze kawałki.

Jajka wymieszać w oddzielnym naczyniu z mlekiem. Następnie dodac do miski ze składnikami sypkimi. Zostawić trochę mieszanki jajeczno-mlecznej do posmarowania bułeczek przed pieczeniem.

Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, aż zlepi się w całość i zacznie odchodzić od ścianek miski. Leniwiec kuchenny może się posłużyć mikserem, ale z użyciem mieszadeł hakowych, NIE trzepaków! Sztuką przygotowywania scones jest jak najszybsze wyrabianie - aby nie "przerobić" ciasta. Jednocześnie ciasto nie może być za luźne - warto wtedy dosypać dodatkowo 1-2 łyżki mąki, jeśli ciasto za bardzo się klei.

Na końcu dodać rodzynki i wmieszać je w ciasto. Rodzynki najlepiej wcześniej namoczyć we wrzątku, aby trochę zmiękły - przed dołożeniem do reszty składników trzeba je dobrze odsączyć i odcisnąć.

Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 1,5 cm. Wycinać szklanką o ostrych krawędziach okrągłe bułeczki - u mnie szklanka o średnicy 5 cm.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować z góry pozostawioną masą jajeczno-mleczną.

Piec we wcześniej rozgrzanym do 220C piekarniku - grzałka góra-dół; bez termoobiegu; środkowy poziom - ok. 15 minut do zezłocenia. Nie przepiec! Jeśłi używa się szklanki o mniejszej średnicy, piec krócej - ok 10 minut.

Po zdjęciu z blachy, studzić na metalowej kratce.

Wspaniale smakują jeszcze ciepłe! :)



4 komentarze:

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...