Sałatka nicejska zmienną jest!
Jest to sałatka, która ma mnóstwo wariantów i modyfikacji, a każdy twierdzi, że to jego wersja właśnie jest tą oryginalną i prawdziwą... Wyjątkowo sprawdza się tu powiedzenie: ile kucharzy, tyle przepisów!
Mnie również sałatki nicejskiej nie zdarzyło się przygotować dwa razy tak samo. Żongluję tu składnikami w zależności od fantazji i humoru. Tym razem wersja mocno okrojona z wszelkich ponadprogramowych dodatków, z prostym dressingiem z oliwy z oliwek BIOLEVITA. W końcu co klasyka, to klasyka, prawda?
W szybkim skrócie: oliwa z oliwek extra virgin BIOLEVITA (więcej info TU lub TU) - jest pozyskiwana ze starannie wyselekcjonowanych, hiszpańskich oliwek. Najlepiej nadaje się do spożywania na zimno, zachowując tym samym swoje naturalne witaminy (A i E) i minerały (fosfor, potas, żelazo). Odznacza się łagodnym smakiem i zapachem. Zdrowy i w 100% naturalny dodatek do ulubionej sałatki :)
Składniki
na porcję 1-osobową:
- 1 jajko – ugotowane na twardo
- 1/2 puszki tuńczyka w wodzie/sosie własnym (80g)
- kilka liści sałaty – u mnie młoda sałatka z doniczki balkonowej
- 1/2 pomidora (50g)
- 1/3 średniej papryki (50g)
- 1
ząbek czosnku - do nasmarowania miski dla aromatu
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek BIOLEVITA w saszetce (dostępna m.in. TU)
Warzywa
umyć, pokroić w dowolne kawałki. Sałatę poszarpać palcami.
Jajko ugotować na twardo i podzielić na większe cząstki. Tuńczyka
odsączyć z zalewy, rozdrobnić jeśli jest w kawałkach. Ząbkiem
czosnku – przekrojony na pół aby lepiej wydobyć aromat - natrzeć
ścianki miseczki, Wrzucić do niej wszystkie składniki - oprócz
jajka - przyprawić, dodać oliwę z oliwek i wymieszać razem. Na
sam wierzch ułożyć jajko.
Sałatka jest lekka, chrupiąca, kolorowa i bardzo śródziemnomorska w swoim charakterze. Jednocześnie stanowi pełnowartościowy i kompletnie dietetyczny posiłek.
Sałatka jest lekka, chrupiąca, kolorowa i bardzo śródziemnomorska w swoim charakterze. Jednocześnie stanowi pełnowartościowy i kompletnie dietetyczny posiłek.
Wy-GOOGLE-ane
w necie - sałatka nicejska
- danie kuchni francuskiej, rozpropagowane m.in. przez Julię Child - popularyzatorkę kuchni francuskiej w USA i nie tylko;
- tradycyjna sałatka nicejska powinna składać się tylko i wyłącznie z surowych warzyw, a jedynym jej gotowanym składnikiem mają być jajka;
- obecnie najczęściej podaje się ją z tuńczykiem, ale dawniej przyrządzana była z dodatkiem anchois (anchois było łatwo dostępne i zwyczajnie dość tanie podczas gdy tuńczyk – rzadszy i wygórowany cenowo);
- za dressing wystarczy dobra oliwa z oliwek
fajnie to wszystko wygląda :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDzięki przepiękne! :)))
UsuńPyszna sałatka, lubię takie smaki. Sałatki mogę jeść codziennie, nawet na każdy posiłek :-) pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wieczorku i udanego całego następnego tygodnia :-)
OdpowiedzUsuńJa mam tak samo! :) W pałaszowaniu sałatek kilka razy dziennie ogranicza nie jedynie lenistwo co do ich przygotowywania ;)
UsuńTakie sałatki są smakowite.Z dodatkiem jajka smakuje nie banalnie a wręcz fenomenalnie.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam zwłaszcza połączenie jajka z tuńczykiem - przesmaczne! :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWygląda Świetnie!
OdpowiedzUsuń38 years old Speech Pathologist Alic Durrance, hailing from Sainte-Genevieve enjoys watching movies like Godzilla and Urban exploration. Took a trip to Catalan Romanesque Churches of the Vall de BoíFortresses and Group of Monuments and drives a Savana 3500. sprawdz to
OdpowiedzUsuń