Kolejna edycja fejsbukowej zabawy pod patronatem Ciasto na niedzielę, mierzy się tym razem z wypiekami z jogurtem w składzie, w wydarzeniu pt. Słodkości na jogurcie. Oczywistym wyborem było tu moje ulubione kubeczkowe ciasto jogurtowe.
Mam do niego ogromny sentyment ze względu na prostotę wykonania i odmierzania składników. Miska, kubek i łyżka - oto cały sekret jego przygotowania! Bez miksera i góry "garów" do mycia po fakcie! Kto by pomyślał że kubeczek po jogurcie może grać rolę główną przy pieczeniu ciasta? :)
Nie chciałam, aby ciasto wyszło zbyt słodkie, stąd użyłam mniejszej ilości cukru niż zwykle - prawidłowo do masy powinien trafić cały kubeczek białej słodyczy. Do tego słodkości odjęły tu kwaskowate, mrożone owoce, jakie wrzuciłam na wierzch: wiśnie, czereśnie, jeżyny, jagody. Ciasto wypada idealnie na relaksujący podwieczorek z gorącą herbatą, gdy za oknem bura i ponura jesień szaleje :)
Zapraszam do podejrzenia również moich poprzednich wariacji w temacie ciasta jogurtowego:
- Ciasto jogurtowe ze śliwkami dla leniwych
- Proste ciasto jogurtowe z truskawkami
- Kubeczkowe ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką
- Ciasto jogurtowe z owocami letnimi
- Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką
- Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka
Składniki na średnią blachę o wymiarach LxW 24x36cm, przy użyciu kubeczka jogurtu wielkości 350g:
- 1 kubeczek jogurtu o smaku brzoskwinia z mango (350g) - u mnie akurat FruVita Z Biedronki
- 4 jajka - duże L
- 2/3 kubeczka oleju
- 3/4 kubeczka cukru - w tym 1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU)
- 2 i 2/3 kubeczka mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok 8 garści mrożonych owoców letnich - u mnie: wiśnie czereśnie, jeżyny, jagody; można użyć więcej, w zależności od preferencji
Do dużej miski wyłożyć jogurt. Wbić całe jaja. Kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju i dolać zawartość do reszty płynnych składników. Rozbełtać składniki mokre łyżką.
Kubeczek po jogurcie umyć i wytrzeć do sucha. Przygotować drugą miskę na składniki suche. Odmierzyć naczynkiem potrzebną ilość cukru waniliowego wraz ze zwykłym cukrem i wsypać do nowej miski - czyli najpierw na dno kubeczka przesypać cukier waniliowy i dopełnić resztę cukrem zwykłym. Następnie odmierzyć mąkę. Dodać proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszać łyżką.
Suche składniki połączyć z mokrymi, wymieszać do ich połączenia. Nie potrzeba tu odpalać miksera, ciasto wystarczy rozmieszać łyżką czy szpatułką; Nawet jeśli pozostaną niewielkie grudki, nic się nie stanie, i tak ciasto wyjdzie eleganckie :) Ciasto wyjdzie dość gęste, ale nadal wystarczająco lejące, aby nie mieć trudności z przełożeniem go do blaszki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia - sugeruję podwójną warstwę papieru na dno, bo ciasto ma tendencję do przypiekania się od dołu. Wylać do niej ciasto.
Na wierzch wrzucić umyte preferowane, mrożone owoce. Piec około 55 min. w 180C - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika. Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka".
Suche składniki połączyć z mokrymi, wymieszać do ich połączenia. Nie potrzeba tu odpalać miksera, ciasto wystarczy rozmieszać łyżką czy szpatułką; Nawet jeśli pozostaną niewielkie grudki, nic się nie stanie, i tak ciasto wyjdzie eleganckie :) Ciasto wyjdzie dość gęste, ale nadal wystarczająco lejące, aby nie mieć trudności z przełożeniem go do blaszki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia - sugeruję podwójną warstwę papieru na dno, bo ciasto ma tendencję do przypiekania się od dołu. Wylać do niej ciasto.
Na wierzch wrzucić umyte preferowane, mrożone owoce. Piec około 55 min. w 180C - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika. Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka".
SŁODKOŚCI NA JOGURCIE WSPÓLNIE WYPIEKALI:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
GRUNT TO PRZEPIS! - Mało słodkie ciasto jogurtowe z kubeczka
https://grunttoprzepis.blogspot.com/2017/10/mao-sodkie-ciasto-jogurtowe-z-kubeczka.html
PRZEPISY MARGARETKI - Biszkopt z pianka jogurtową i galaretką z malinami
http://www.przepisymargaretki.pl/2017/10/biszkopt-z-pianka-jogurtowa-i-galaretka.html?m=1
GRUNT TO PRZEPIS! - Mało słodkie ciasto jogurtowe z kubeczka
https://grunttoprzepis.blogspot.com/2017/10/mao-sodkie-ciasto-jogurtowe-z-kubeczka.html
PRZEPISY MARGARETKI - Biszkopt z pianka jogurtową i galaretką z malinami
http://www.przepisymargaretki.pl/2017/10/biszkopt-z-pianka-jogurtowa-i-galaretka.html?m=1
http://www.mojewypiekiinietylko.com/2017/10/muffinki-jogurtowo-waniliowe-z-borowkami/#more-13563
O, ja też bardzo lubię takie ciasta - odrobina beztroskiej słodkości gotowa w kilka minut.
OdpowiedzUsuńPotem zostaje już tylko czekanie z nosem przyklejonym do piekarnika...
:)
Skąd ja to znam :D Ten nos przyklejony do drzwiczek piekarnika, gdy wypieka się tam jakaś pyszność :)
UsuńJakie to cudnie pyszne
OdpowiedzUsuńDziękować, dziękować! :)
UsuńPomysłowe ciasto i pysznie wygląda ❤
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podoba Kochana :*
Usuńmoje awaryjne ciasto :)
OdpowiedzUsuńOj tak! Szybko i na temat :) Na niespodziewane wizytacje gości - w sam raz ;)
UsuńJakie pyszne puchate wyszło :D
OdpowiedzUsuńOno rośnie zawsze w górę jak głupie :P
Usuńpyszności ciacho! dzięki za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję :) Jak zwykle świetna to była zabawa :)
UsuńJak zawsze pysznie i szczegółowo opisany sposób przygotowania :) Dziękuję za wspólną zabawę :)
OdpowiedzUsuńZabawa była przednia :) Do zobaczenia we wspólnym wypiekaniu za tydzień :*
UsuńPyszna propozycja na ponury weekend :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńFakt, mimo burej aury za oknem, od razu robi się słoneczniej i cieplej na duszy, po wszamaniu kawałeczka takiego ciasta :D
UsuńNaprawdę świetny przepis, dziś już nie wyrobię się, ale jutro postaram się zrobić :D
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho wyczarowałas Asiu :-) Dziękuję za kolejny przepyszny weekend :_)
OdpowiedzUsuńLubię taki ciasta. Dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńJoasiu dziękuję za wspólne wydarzenie ''słodkości na jogurcie''
OdpowiedzUsuńWspaniały smak lata, cudowne ciacho. Dziękuję Joasiu za wspólne pieczenie. :)
OdpowiedzUsuńJakiej wielkości blaszki Pani użyła?
OdpowiedzUsuńto ciacho to mój przyjaciel, zawsze pomoże zaspokoić słodkie pragnienie jak pomysłów lub składników brak na inne;)dziękuję za wspólny weekend ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne i łatwe do zrobienia ciasto :)
OdpowiedzUsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńWhy do we need food packaging ? Or rather why is food packaging so important?
OdpowiedzUsuń