piątek, 3 października 2014

VI Gdyński Weekend Kulinarny 2014 – część 1 - NAJLEPSI Z NAJLEPSZYCH

Smakosze do biegu, gotowi, start! 

Wzięłam ostatnio udział w VI Gdyńskim Weekendzie Kulinarnym, pełnej gastronomicznych doznań oraz estetycznych wrażeń, bogatej w interakcje z innymi pasjonatami kuchni, trzydniowej wędrówce Szlakiem Kulinarnym po Centrum Gdyni.

Pokrótce o Szlaku Kulinarnym [oficjalna strona TU]:
"Szlak Kulinarny Centrum Gdyni to pomysł promujący zwiedzanie miasta w bliskiej relacji z dobrą kuchnią. Lokale na szlaku to przede wszystkim restauracje o gdyńskim rodowodzie, podobnie jak sama Gdynia zrodzone z “Morza i Marzeń”. Dla właścicieli stanowią prawdziwą pasję i miłość, wyrażoną jakością i pomysłowością propozycji kulinarnej oraz oryginalnym wystrojem."
 
Wracając do Gdyńskiego Weekendu Kulinarnego [więcej info TU i TU i TU]:
"(...) podczas Weekendu Kulinarnego będzie można m.in. odwiedzić słynącą z orientalnych smaków i przypraw restaurację indyjską, zjeść przysmaki ze słonecznych Włoch w licznie reprezentowanej w Gdyni „cucina italiana", spróbować specjałów kuchni amerykańskiej oraz lekkich dań kuchni francuskiej. Ponadto nie zabraknie oczywiście pysznych potraw reprezentujących nasze rodzime kulinaria i, jak przystało na nadmorskie miasto, dań rybnych"
Jest to cykliczna impreza organizowana w ramach inicjatywy Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni. Tym razem odbyła się po raz szósty w dniach 26-28 września 2014. Udział w niej wzięło aż 20 restauracji i pomniejszych knajpek zlokalizowanych w śródmieściu Gdyni.

Przez 3 dni można było nie tylko odwiedzić wszystkie biorące udział w imprezie lokale – i w ramach happy hours skosztować popisowych mini dań za jedyne 5 PLN - ale także skorzystać z wielu dodatkowych atrakcji i promocji: Gdyńskie Śniadanie, pokazy live cooking, prelekcje filmów o tematyce kulinarnej, konkursy z nagrodami, warsztaty kulinarne dla dzieci i wiele wiele innych. 




Do weekendowej turystyki kulinarnej dopingowała dodatkowo akcja Rajd po Gdyńskich Restauracjach [polecam zajrzć TU]:
"Każdy, kto podczas weekendu skorzysta z Happy Hours w trzech różnych lokalach oznaczonych plakatami Weekendu Kulinarnego i zbierze w nich trzy specjalne naklejki, weźmie udział w losowaniu albumów kulinarnych i bonów na zakupy (...)"


Poniżej fotorelacja z mojego wojażu po knajpach i knajpeczkach w ramach tegorocznego Weekendu Kulinarnego. 

Muszę przyznać, że mimo iż dania w ramach happy hours były określane jako mini, to jednak nie udało mi się skosztować wszystkich i wszędzie. W wielu restauracjach porcje wcale nie były takie małe i wykonanie założonego planu zwiedzania okazało się wyzwaniem nie do zrealizowania. Ale nic straconego, zaległości nadrobię w przyszłym roku.

Dzisiaj przedstawiam najlepszych z najlepszych - miejsca, które mnie wyjątkowo zachwyciły i oczarowały, gdzie z pewnością powrócę żądna dalszych wrażeń kulinarnych oraz niepowtarzalnej atmosfery. 
  • Bliżej
  • Aleja 40
  • Calipso Bar & Restaurant (Hotel Hotton) 
  • Luka

Fotoreportaż poniżej [kliknięcie na nazwę otwiera odnośnik do strony restauracji]:


Bliżej --- Plac Kaszubski 1A --- [więcej info TU]

Ciekawie położona, o niepowtarzalnym klimacie, niebanalna propozycja dla wszystkich pragnących dobrze i niedrogo zjeść. Zdecydowanym atutem jest fakt, że kuchnia serwuje dania bezglutenowe.

W ramach weekendu Kulinarnego można było skosztować: 
=> Gryczanki - bezglutenowe placki gryczane na rukoli z twarożkiem i wędzonym łososiem
=> Zawijas - tortilla z grillowanym kurczakiem i papryczkami jalapeno ze szpinakiem i prażonymi pestkami dyni wraz z sałatką


Widok na Bliżej od strony ul.Świętojańskiej
Nietypowa aranżacja przed restauracją od Placu Kaszubskiego
Mini Dania za 5PLN
Gryczankom towarzyszyło "jabłko wolności" gratis
Gryczanki - bezglutenowe niebo w gębie!
Tortilla w sałatkowym towarzystwie
Zawijas - popisowe danie w Bliżej
Dla spragnionych lemoniada w szalonych barwach


Aleja 40 --- Aleja Piłsudskiego 40 --- [więcej info TU]

Kameralne położenie, zdrowe propozycje w menu zarówno na śniadanie jak i na obiad, powiew świeżości przy aranżacji potraw.

W ramach Weekendu Kulinarnego serwowano m.in.:
=> Placuszki z kaszy jaglanej z dynią
=> Placuszki z porów z dodatkiem twarożku szpinakowego

Widok na Aleję 40 od strony Piłsudskiego
Obsługa dwoi się i troi aby obsłużyć wszystkich smakoszy ze Szlaku Kulinarnego
Placuszki jaglane z dynią
Mini Dania za 5 PLN faktycznie mini - ale warto było!
Placuszki z porów z dodatkiem twarożku szpinakowego

Świeża, kwiatowa aranżacja dodawała charakteru potrawie


Calipso Bar&Restaurant (Hotel Hotton) --- ul.Św.Piotra 8 --- [więcej info TU i TU]

Nowoczesność i styl, wyśmienita obsługa i szczególna dbałość o gości, wykwintne oraz wyspecjalizowane menu kuchni włoskiej i europejskiej. Prezentacja potraw - klasa sama w sobie!

Można było tu skosztować m.in.:
=> Soczysta roladka z indyka faszerowana musem orzechowym, na sosie porzeczkowym z dodatkiem groszku cukrowego, podane z kluseczkami zieminaczanymi
=> Polędwiczka wieprzowa panierowana w aromatycznych ziołach ogrodowych, serwowana na sosie winnym, podana z pieczonymi warzywami i ziemniakami w maśle pietruszkowym

Niezwykle ciekawy element wystroju Calipso - bar zrobiony z ciemnego drewna i artystycznego, zielonego szkła

Menu Szlaku Kulinarnego
Roladka z indyka faszerowana musem orzechowym
Tak pięknie wygląda że aż żal jeść...

Polędwiczka wieprzowa panierowana w ziołach
Soczyste mięso, słodkie warzywa, winny posmak sosu


Luka --- ul.Kilińskiego 6 --- [więcej info TU]

Przyjazna i bezpretensjonalna atmosfera niewielkiej, typowo miejskiej restauracyjki. Zdrowe jedzenie o doskonałym smaku, z zastosowaniem sezonowych i świeżych produktów. Miejsce wyjątkowo przyjazne wegetarianom ze specjalną kartą vege.

Uczestnik Rajdu po Gdyńskich Restauracjach był zaskoczony mnogością potraw i smaków w ofercie za 5 PLN (tarty, zupy-kremy, makarony, pakory). Nie sposób było poprzestać tylko na jednym daniu, a jeszcze trudniej było oderwać się od pałaszowania, aby uwiecznić potrawę na zdjęciu...

Pysznie i zdrowo!
Wszystko i wszyscy na pozycjach bojowych w oczekiwaniu na gości z Rajdu Kulinarnego
Kameralny klimat maleńkiej restauracyjki, przycupniętej miedzy dwoma kamienicami.

Szeroki wybór potraw za 5 PLN - zróżnicowany w zależności od dnia w ramach Weekendu Kulinarnego

Imbirowy krem z dyni z rukolą, pestkami słonecznika i migdałami
Samo zdrowie na talerzu - i jakie pyszne!
 
C.D.N.


5 komentarzy:

  1. Super imprezka, lubię takie różne kulinarne wędrówki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No rajd był niezły :) Tyle ciekawych i przesmacznych miejsc do odwiedzenia! Istna turystyka kulinarna :)

      Usuń
  2. Dziękujemy! Jest nam bardzo miło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie tak miło jak było mi, gdy szamałam Wasze specjały podczas Weekendu Kulinarnego :))) Jedzenie rewelacyjne, samo zdrowie na talerzu! Z pewnością będę regularnym gościem.

      Usuń
  3. Ja w tym roku nie bylam :( ale też milo wspominam poprzednie edycje. Faktycznie niektóre porcje tez byly spore :)

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...