czwartek, 12 marca 2015

Dietetyczna pasta z tuńczyka z oliwkami

Niskokaloryczna wersja z jogurtem


Tradycyjnie Pan Mąż ma alergię zachowawczą na wszystko co ochrzczone mianem "dietetyczne" - nie chce jeść, wbrew jego religii/przekonaniom albo coś [zionę sarkazmem]... Nauczona błędami przeszłości, nie informowałam więc Pana Męża, że w paście zamiast standardowego "zlepiacza" w postaci majonezu, użyłam tego mniej kalorycznego - czyli jogurtu naturalnego. Nawet się nie poznał i zajadał z ogromnym smakiem:) 
 
Wniosek: Im posiłek dla Pana Męża bardziej tajemniczy składnikami, tym pożycie małżeńskie mniej burzliwe i bardziej udane :)

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w zalewie własnej(120g po odsączeniu z zalewy) 
  • 4 jaja - ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
  • 3 małe ogórki kiszone (80g) - pokrojone w drobną kostkę
  • 1/2 średniej cebuli czerwonej (40g) - pokrojona w drobną kostkę
  • 3 łyżki oliwek zielonych (50g) - pokrojone w plasterki
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - używam Zott albo Bakoma 
  • sól i pieprz - u mnie sól cebulowa i pieprz kolorowy

Jaja ugotować na twardo i po wystudzeniu oraz obraniu ze skorupki, pokroić w kostkę - amatorzy bardziej gładkiej pasty, mogą jaja zetrzeć na dużych oczkach tarki, konsystencja całości będzie wtedy bardziej jednolita
Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobić. Cebulę i ogórki kiszone pokroić w drobną kosteczkę. Oliwki pokroić w plasterki. Wszystko wsypać do miski, przyprawić i wymieszać z jogurtem. 
Odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki dla "przegryzienia się smaków" - opcja dla cierpliwych, ja niestety z żarłoczności pastę pożeram natychmiast po przygotowaniu...
 
Najlepiej smakuje z własnoręcznie wypiekanym, domowym chlebem - na zdjęciach paście towarzyszy mój pełnoziarnisty chleb z serem feta.

 
 
 
 

ALE JAJA! Domowy Wyrób

1 komentarz:

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...