Tartaletki na winie - czyli co się nawinie do tartaletek :)
Miałam akurat ochotę na coś nietuzinkowego, ale szybkiego w przygotowaniu i niezbyt skomplikowanego.
Rzuciło mi się w oczy ciasto francuskie zabunkrowane w otchłani lodówki, resztki łososia wędzonego i polędwica łososiowa już nie pierwszej świeżości. Zamrażalnik z kolei zawsze mam pełny takiej dobroci jak szpinak czy przesmażone pieczarki. Do tego trochę świeżych warzyw... i voila! Koncepcja na obiad gotowa!
Dziś w menu tartaletki na cieście francuskim na dwa sposoby.
W roli głównej: łosoś
Składniki na 3 tartaletki:
- 1/3 opakowania gotowego ciasta francuskiego
- 2 brykiety mrożonego szpinaku
-
sól, czosnek granulowany - do smaku
- 1 łyżeczka serka czosnkowego - np. Almette
- 2 plastry łososia wędzonego - pokrojonej w mniejsze kawałki
- 3 pomidorki koktajlowe - przekrojone na połówki
- 1-2 plastry cebuli czerwonej - pokrojona w drobną kostkę
- 3 plasterki niebieskiego sera pleśniowego - np. Gorgonzola, podrobiony w mniejsze kawałki
W roli głównej: pieczarki
Składniki na 3 tartaletki:
- 1/3 opakowania gotowego ciasta francuskiego
- 2 brykiety mrożonego szpinaku
- 1 łyżeczka serka czosnkowego - np. Almette
-
sól, czosnek granulowany - do smaku
- 2 pieczarki - pokrojone w drobne kawałki i podsmażone na patelni (u mnie uprzednio przyrządzone i tylko wyjęte z zamrażalnika)
- 2 plastry polędwicy łososiowej - lub innej wędliny, pokrojonej w mniejsze części
- 3 pomidorki koktajlowe - przekrojone na połówki
- 1-2 plastry cebuli czerwonej - pokrojona w drobną kostkę
- 2 plastry sera żółtego - pokrojony w mniejsze kawałki
Szpinak rozmrozić, odsączyć, dodać serek, przyprawić solą oraz czosnkiem i wymieszać razem.
Resztę składników przygotować wg. powyższych wskazówek.
Przygotować foremki do pieczenia o średnicy 8-10cm. Posmarować je masłem i obsypać kaszą manną - ewentualnie bułką tartą.
Płat gotowego ciasta francuskiego pokroić na mniejsze kwadraty, wyłożyć nim foremki, tak aby lekko wystawało poza brzegi.
Każdą tartaletkę ponakłuwać widelcem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C przez 5min.
Do zapieczonych spodów nałożyć przygotowane składniki w kolejności j.n.
Tartaletki łososiowe: łosoś, szpinak z serkiem, cebula czerwona, pomidory, ser pleśniowy.
Tartaletki pieczarkowe: wędlina, pieczarki, szpinak z serkiem, cebula czerwona, pomidory, ser żółty.
Wypełnione tartaletki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i zapiekać 15-20 min.
Zajadać jeszcze ciepłe. Choć równie dobrze smakują następnego dnia, serwowane na zimno.
Łosoś i ser gorgonzola |
Wędlina i pieczarki |
Łosoś i ser gorgonzola |
Wędlina i pieczarki |
Łosoś i ser gorgonzola |
Wędlina i pieczarki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)