czwartek, 19 marca 2015

Tartaletki na 2 sposoby: łosoś i pieczarki

Tartaletki na winie -  czyli co się nawinie do tartaletek :)

 

Miałam akurat ochotę na coś nietuzinkowego, ale szybkiego w przygotowaniu i niezbyt skomplikowanego.

Rzuciło mi się w oczy ciasto francuskie zabunkrowane w otchłani lodówki, resztki łososia wędzonego i polędwica łososiowa już nie pierwszej świeżości. Zamrażalnik z kolei zawsze mam pełny takiej dobroci jak szpinak czy przesmażone pieczarki. Do tego trochę świeżych warzyw... i voila! Koncepcja na obiad gotowa! 

Dziś w menu tartaletki na cieście francuskim na dwa sposoby.


W roli głównej: łosoś

Składniki na 3 tartaletki:
  • 1/3 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 2 brykiety mrożonego szpinaku 
  • sól, czosnek granulowany - do smaku
  • 1 łyżeczka serka czosnkowego - np. Almette
  • 2 plastry łososia wędzonego - pokrojonej w mniejsze kawałki
  • 3 pomidorki koktajlowe - przekrojone na połówki
  • 1-2 plastry cebuli czerwonej - pokrojona w drobną kostkę
  • 3 plasterki niebieskiego sera pleśniowego - np. Gorgonzola, podrobiony w mniejsze kawałki


W roli głównej: pieczarki

Składniki na 3 tartaletki:

  • 1/3 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 2 brykiety mrożonego szpinaku 
  • 1 łyżeczka serka czosnkowego - np. Almette
  • sól, czosnek granulowany - do smaku
  • 2 pieczarki - pokrojone w drobne kawałki i podsmażone na patelni (u mnie uprzednio przyrządzone i tylko wyjęte z zamrażalnika)
  • 2 plastry polędwicy łososiowej - lub innej wędliny, pokrojonej w mniejsze części
  • 3 pomidorki koktajlowe - przekrojone na połówki
  • 1-2 plastry cebuli czerwonej - pokrojona w drobną kostkę 
  • 2 plastry sera żółtego - pokrojony w mniejsze kawałki

 
Szpinak rozmrozić, odsączyć, dodać serek, przyprawić solą oraz czosnkiem i wymieszać razem.

Resztę składników przygotować wg. powyższych wskazówek.

Przygotować foremki do pieczenia o średnicy 8-10cm. Posmarować je masłem i obsypać kaszą manną - ewentualnie bułką tartą. 


Płat gotowego ciasta francuskiego pokroić na mniejsze kwadraty, wyłożyć nim foremki, tak aby lekko wystawało poza brzegi. 

Każdą tartaletkę ponakłuwać widelcem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C przez 5min.

Do zapieczonych spodów nałożyć przygotowane składniki w kolejności j.n.
Tartaletki łososiowe: łosoś, szpinak z serkiem, cebula czerwona, pomidory, ser pleśniowy.
Tartaletki pieczarkowe: wędlina, pieczarki, szpinak z serkiem, cebula czerwona, pomidory, ser żółty.

Wypełnione tartaletki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i zapiekać 15-20 min.

Zajadać jeszcze ciepłe. Choć równie dobrze smakują następnego dnia, serwowane na zimno.

Łosoś i ser gorgonzola
Wędlina i pieczarki
Łosoś i ser gorgonzola
Wędlina i pieczarki
Łosoś i ser gorgonzola
Wędlina i pieczarki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...