piątek, 6 marca 2015

Chleb ze świeżymi pomidorami i ziołami

Świeże pomidory i zioła w pysznym, aromatycznym chlebie!


Tym razem propozycja pieczywa drożdżowego o mocno śródziemnomorskim charakterze. Chlebek z dodatkiem świeżych pomidorów, aromatyczny oliwkami i intensywnie pachnący ziołami.

Podobną wariację na temat chleba pomidorowego już kiedyś piekłam, ale z zastosowaniem pomidorów z puszki [do znalezienia TU].



Składniki na 1 płaski bochenek:
  • 2 świeże pomidory (ok.250g po obraniu) - pokrojone w drobną kostkę 
  • 20g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • 360g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych 
  • 30ml zalewy z suszonych pomidorów  + 2 łyżki do smarowania chleba w trakcie wyrastania
  • 10szt. czarnych oliwek - pokrojonych w plasterki 
  • 10szt. zielonych oliwek - pokrojonych w plasterki 
  • 4 pomidory suszone z zalewy - pokrojone w drobną kostkę 
  • 1 łyżeczka soli - płaska 
  • 2 duże łyżki świeżej bazylii - drobno posiekana 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • 1 łyżeczka suszonej przyprawy mix do sałatki greckiej - można pominąć lub zastąpić czymś innym; generalnie przypraw w tym chlebie nigdy nie za dużo - im więcej, tym lepiej! 


Pomidory sparzyć wrząca wodą, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda i pokroić w drobną kostkę.

W dużej misce dobrze wymieszać pomidory z pokruszonymi drożdżami i połową mąki. Odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął fermentować.

Do zaczynu dodać sól, przyprawy suszone i świeże, oliwę i resztę mąki. Wyrabiać ciasto ok 10min, aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - musi łatwo odchodzić od ścianek miski - dla ułatwienia można posłużyć się mikserem z mieszadłami hakowymi - nie trzepakami! 

Na końcu dodać oliwki pokrojone w plasterki i pomidory suszone pokrojone w kostkę. Zagnieść aż składniki się połączą. Odstawić ciasto w omączonej misce w ciepłe miejsce na kolejną 1 godz. - wcześniej posmarować je oliwą. 

Wyrośnięte ciasto kilka razy jeszcze zagnieść aby je "odgazować", a następnie uformować okrągły bochenek. Ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia - papier posypać mąką lub kaszą manną, żeby chleb się zbytnio nie "rozjeżdżał" w trakcie wyrastania. 

Chlebek naciąć poprzecznie ostrym nożem w kilku miejscach i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godz. - aż podwoi swoją objętość. W trakcie wyrastania kilkakrotnie smarować oliwą.

Piec w temp. 200C ok. 30 minut. Studzić na metalowej kratce.

 
 

Kuchnia hiszpańska i portugalska

6 komentarzy:

  1. Wspaniały chlebek kochana :-) uwielbiam domowe pieczywo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Słońce :) Ostatnio mam wenę twórczą w temacie domowego pieczywa :) Piekę jedno za drugim i co kolejne, to bardziej udziwione :) Istna orgia smaków! :D Przepisami wkrótce się oczywiście podzieklę.

      Usuń
  2. Czy oregano też można dodać świeże??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że tak! Aromatycznie byłoby użyć wszystkich ziół świeżych albo połączyć pół-na-pół z suszonymi. Wszystko zależy tu od smaku i własnych preferencji. U mnie akurat był brak świeżej dobroci oreganowej, stąd ten suszony odpowiednik.

      Usuń
  3. Ile oliwy na podane proporcje? (Bo niewidzę)? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wlewam sobie do miseczki 3-4 łyżki oliwy i kilkakrotnie nią smaruje pędzlem kuchennym po wierzchu chleba. Ilość użytej oliwy zależy ile razy w czasie wyrastania przypomni mi się posmarować chleb - zwykle tak ze 3 razy. Jak zabraknie oliwy, zawsze można dolać kolejną łyżkę.

      Usuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...