poniedziałek, 16 marca 2015

Szybka rolada jabłkowa

Obłędnie aromatyczna farszem z jabłek, rodzynek, cynamonu i kardamonu


Tym razem mocno się wahałam czy brać udział w akcji Ciasto na niedzielę, gdyż tematem przewodnim była rolada - wypiek z którym jeszcze nigdy nie miałam do czynienia... Postanowiłam jednak złapać roladę za jabłka i zmierzyć się z przepisem za przykładem Joasi, która też przyznała się do bycia nowicjuszką w temacie - a efekt jej pieczenia wypadł rewelacyjnie! Tak podbudowana, zabrałam się więc za wypiek :)

Oryginalny przepis pochodzi z bloga Kuchenne zapiski Edyty. Bardzo podobała mi się umieszczona tam fotorelacja instruktażowa z kolejnych faz pieczenia - zawsze chciałabym korzystać z tak detalicznie opisanych przepisów :)


Składniki na roladę o długości ok 35cm:

FARSZ:
  • 1kg dowolnych jabłekważyć po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych - pokroić w 1cm kostkę
  • 1 duży cukier waniliowy (30g)
  • 1 szkl. rodzynek (150g) - choć w oryginalnym przepisie było 50g, zwiększenie ilości rodzynek było dobrym posunięciem, świetnie się komponują z jabłkami w tym farszu
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kardamonu
BISZKOPT: 
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl. cukru (100g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska
  • 1 szkl. mąki pszennej (150g) - u mnie tortowa
INNE:
  • masło do posmarowania papieru - przyznam się, że zapomniałam... ale użyłam dobrej jakości papieru do pieczenia i obyło się bez przypalenia, papier oderwałam bez problemów
  • cukier puder - do obsypania ciasta po upieczeniu i wystudzeniu


Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i dość grubo wysmarować masłem - zapomniałam o maśle... ale użyłam dobrej jakości papieru do pieczenia i obyło się bez przypalenia, a papier oderwałam bez problemów.

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w około 1cm kostkę. Rozłożyć je równą warstwą na papierze do pieczenia, obficie oprószyć cynamonem i kardamonem, posypać cukrem wanilinowym i na końcu wyłożyć rodzynki.

Włączyć piekarnik na 160C - u mnie bez termoobiegu - i pozwolić mu się powoli nagrzewać.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do oddzielnej miski - w ten sposób mąka się napowietrza, co wpływa potem na puszystość ciasta.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli mikserem na sztywną pianę - dodanie soli usztywnia i wzmacnia pianę. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukier, a następnie na mniejszych obrotach miksera po jednym żółtku.

Dosypać przesianą mąkę i krótko miksować na najwolniejszych obrotach miksera do połączenia składników - lub delikatnie wymieszać przy pomocy łopatki, jak było w oryginalnym przepisie.

Masę wyłożyć na przygotowane jabłka, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do piekarnika. Piec 30-35 minut w 160C.

Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką kuchenną, a następnie stolnicą - lub dużą deską czy tacą - odwrócić ciasto do góry dnem. Od jabłek oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zawinąć biszkopt w roladę - manewr ze ścierką wykonywać delikatnie, aby nie nadkruszyć/naderwać ciasta.

Ułożyć roladę szwem do dołu i pozostawić w ściereczce do całkowitego wystygnięcia - u mnie leżakowała przez całą noc.

Oprószyć cukrem pudrem - rewelacyjnie podkreśla smak biszkoptu, na mój gust nie potrzeba tu już żadnej dodatkowej polewy czy lukru.

Muszę przyznać, że zachwyciła mnie puszystość i miękkość biszkoptu. Jak to określiła moja kulinarna testerka - czyli kumpela z pracy, którą regularnie dokarmiam kulinarnymi wyczynami - delikatny jak chmurka, żółciutki jak kurczaczek :) Farsz rewelacyjnie się z biszkoptem komponował. Całość palce lizać! Wypiek na pewno będę uskuteczniać cyklicznie :)

WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
Jeśli o kimś zapomniałam to C.D.N.

Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki

7 komentarzy:

  1. Wow..ale pysznie wygląda..dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piękne dzięki :) Nieskromnie przyznam że jestem z siebie dumna, jak na pierwsze podejście do rolady w życiu :) Do zobaczenia przy kolejnym Wspólnym Wypiekaniu!

      Usuń
  2. Super wyszła ci rolada . Dziękuje za wspólne pieczenie .

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda ta rolada! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. 50 year old Sales Associate Harlie Simnett, hailing from Listuguj Mi'gmaq First Nation enjoys watching movies like Aziz Ansari: Intimate Moments for a Sensual Evening and Cabaret. Took a trip to Archaeological Sites of the Island of Meroe and drives a Sierra 3500. Strona glowna

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda tak, że kubki smakowe same zaczynają pracować. Pychota! :)

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...