Przy pieczeniu tego chlebka, inspirowałam się dość luźno przepisem Ewy z bloga BaBy w kuchni. Dziewczyny prezentują na swojej stronie naprawdę ciekawe i nietuzinkowe przepisy, zdecydowanie warte wypróbowania. Na pewno jeszcze do nich zajrzę po kolejne inspiracje :)
Chleb wyszedł niesamowicie aromatyczny. Feta wcale nie zdominowała smaku, pomidory suszone, zioła i czosnek nadały mu przepysznego charakteru. Doskonały np. do domowej pasty rybnej na treściwe śniadanie.
Do ciasta chlebowego dodałam oleju z pestek dyni BIOLEVITA z saszetki i tymże olejem posmarowałam chleb przed pieczeniem - co dało w efekcie błyszczącą i chrupiącą skórkę.
Nie omieszkam tu niniejszym pozachwalać idei olejów w saszetkach, bo są istnym ratunkiem w potrzebie. Jak znalazł, gdy w niespodziewanym momencie kończy się butelka zwykłego oleju. Łapiesz wtedy za saszetkę i po kłopocie!
W szybkim skrócie: olej z pestek dyni BIOLEVITA (więcej info TU lub TU) - powstaje w wyniku starannego wyselekcjonowania pestek dyni.
Charakteryzuje się ciemno-zieloną barwą o orzechowym smaku i zapachu. Dzięki tłoczeniu na zimno zachowuje swoje naturalne właściwości. Jest bogatym źródłem witamin A, E, C, D, zawiera także betakaroten i lecytynę.
Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni - idealny do dań na zimno: sałatek, surówek czy dipów, ale także do tych na ciepło: zup czy wypieków.
- 350g mąki pszennej pełnoziarnistej - u mnie graham drobna typ 1850 - następnym razem zamienię jednak proporcje na odwrót bo chleb trochę się kruszył...
- 150g mąki pszennej - u mnie tortowa
- 2 łyżeczki suchych drożdży (7g)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju z pestek dyni BIOLEVITA w saszetce + reszta do posmarowania chleba przed pieczeniem - (do podejrzenia m.in. TU)
- 300ml ciepłej wody - u mnie zwykła, ciepła "kranówa"
- 200g sera feta - pokrojony w dowolną kostkę
- 6 suszonych pomidorów - małych, pokrojonych w kostkę
- 3 ząbki czosnku - duże, pokrojone w drobna kostkę
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonej przyprawy mix do sałatki greckiej - można zastąpić np. ziołami prowansalskimi; generalnie przypraw w tym chlebie nigdy nie za dużo!
- masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem
- kasza manna - do obsypania formy
Ząbki czosnku zgnieść płaską częścią noża na desce - w ten sposób wydobywa się więcej aromatu i smaku z czosnku - a następnie pokroić w drobną kosteczkę.
Pomidory suszone odsączyć z zalewy i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ser feta pokroić dowolnie w mniejsze kawałki - i tak przy wyrabianiu chleba ser się dokładnie rozdrobi zmiesza z resztą składników.
Do dużej wsypać mąki, sól, cukier i drożdże suche. Dodać olej, wodę, czosnek, pomidory i zioła. Zagnieść na elastyczne, dość gęste ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Odstawić w wysmarowanej olejem misce pod przykryciem - ściereczka kuchenna - na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.
Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść. Przełożyć je do formy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.
Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować olejem - można też dodatkowo posypać otrębami, płatkami owsianymi lub ziarnem słonecznika.
Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec 30-35 minut do ładnego zarumienienia skórki - piec na dolnym poziomie piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu).
Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce.
Jakoś mnie ten ser nie przekonuje do tego przepisu ;/
OdpowiedzUsuńUwierz, też na początku nie byłam przekonana, ale postanowiłam zaryzykować i wypróbować przepis. I to była słuszna decyzja! :) Ser feta nadaje tu wyrazisty, charakterystyczny smak i sprawia że chleb jest bardziej wilgotny.
Usuń