wtorek, 17 marca 2015

Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka

Zielono mi!!!


Zielono mi! 
Świętując duchem razem z Irlandczykami Dzień Świętego Patryka, proponuję potrawę w charakterystycznym dla tego święta zielonym kolorze :)

Wykorzystałam tu wcześniej przygotowane i zamrożone w porcjach ciasto na tartę - świetna metoda na szybki w wykonaniu obiad.



Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka):
  • 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU
  • 300g pstrąga łososiowego - tradycyjny łosoś też się nada
  • 450g szpinaku mrożonego - ważony jeszcze zamrożony, u mnie od razu ze śmietaną - zakup z LIDLa
  • 100g podsmażonych pieczarek - pokrojone w półplasterki, podsmażone i odparowane na patelni; zawsze przygotowuję wcześniej i mrożę gotowe porcje do szybkiego wyjęcia
  • 100g sera feta - pokrojony w grubą kostkę
  • 100g sera żółtego - startego na największych oczkach tarki
  • 150g pomidorków koktajlowych - kilkanaście sztuk, przekroić na połówki
  • 1 cebula - średnia, pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku - duże, pokrojony w cienkie plasterki
  • 2 jaja - całe
  • 1/2 kostki bulionu rybnego - lub inny smak, rozkruszyć 
  • sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany - do smaku
  • olej - do smażenia
  • masło i kasza manna - do wysmarowania i posypania formy


Przed pieczeniem
Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, tym lepiej, łatwiej będzie nim operować przy krojeniu w plastry.  

Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - zapobiega przypalaniu się.

Po wstępnym podpieczeniu
Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.

Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu.

Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.

W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.  
 
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoto. Pod koniec dodać pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku - czosnek lubi się przypalać, stąd smażyć go krótko.

Rybę oczyścić z ości i skóry, pokroić w kawałki i dodać dołożyć do składników na patelni - kawałki nie muszą być zbyt drobne, i tak ryba rozpadnie się podczas smażenia.

Cebula, czosnek, ryba, pieczarki

Po dodaniu szpinaku
Porcję już przygotowanych pieczarek - umyte, pokrojone w półtalarki, podsmażone i uduszone na patelni do odparowania wody, poporcjowane i zamrożone do szybkiego użycia - wyjąć wcześniej z zamrażalki i pozwolić im się rozmrażać w temp. pokojowej ok 1 godziny - z braku czasu można się posłużyć kuchenką mikrofalową i funkcją szybkiego rozmrażania. Dołożyć do zawartości patelni.

Analogicznie wcześniej rozmrożony szpinak dorzucić do reszty składników i chwilę smażyć, aby odparować wodę. Rozkruszyć kostkę bulionową i przyprawić do smaku. Zdjąć patelnię z ognia i odstawić do wystudzenia. 
 

Ser feta pokroić w dość dużą kostkę. 

Ser żółty zetrzeć na największych oczkach tarki. 

Rozbełtać w oddzielnym naczyniu jajka. 

Wszystko to dorzucić do zawartości patelni i wymieszać. Następnie wyłożyć na podpieczony i wystudzony spód tarty.

Na wierzch tarty rozłożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.

Tak przygotowaną tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180C ok. 25 min. do całkowitego ścięcia się masy.

Wyszła pyszna potrawa w optymistycznym, wiosennym kolorze. Cytując za akcją, w której przepis ten bierze udział: Niech nasze talerze, kubki i garnki wypełni zieleń we wszystkich odcieniach!


Inne moje wariacje w temacie tarty poniżej:
 


Zielono mi! Zielono mi! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...