czwartek, 12 czerwca 2014

Tarta ze szparagami, porem i pomidorami

Sezon szparagowy w pełni - należy korzystać, piec i gotować póki można!

 


Wczoraj było idealne ciasto na tartę. Dziś w takim razie musiała pojawić się stosowna tarta :) Poniżej propozycja na obiad - sycąca, smaczna i kolorowa.

Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka:
  • 1 porcja ciasta na tartę - przepis własny TU
  • 1 mała, podwójna pierś z kurczaka (300g)
  • pęczek zielonych szparagów (700g)
  • 1 duży por (100g) - jego biała i lekko zielona część; ciemnozielone liście warto umyć, poporcjować i zamrozić do wykorzystania jako warzywo do zupy
  • kilka sztuk pomidorków czereśniowych (100g)
  • 2 jaja - całe
  • 100g sera żółtego - startego na dużych oczkach tarki - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobna kosteczkę
  • 150ml śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka cukru - do gotowania szparagów
  • sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka - do smaku, można eksperymentować z ulubionymi przyprawami
  • 1 łyżka oliwy z oliwek - do smażenia kurczaka




Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, nie ma problemu, tym łatwiej będzie nim operować przy krojeniu

Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę. 

Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.  


Podpiec 20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu

Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. 

W międzyczasie przygotować kurczaka - pokroić na drobne kawałki, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, wstawić na 15 min. do lodówki w celu "przegryzienia się" smaków. 

Następnie krótko podsmażyć na patelni na łyżce oliwy. Odstawić do wystudzenia.


Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki - pod delikatnym naciskiem same pękną w odpowiednim miejscu.

Obgotować we wrzącej, osolonej wodzie - można dodać łyżeczkę cukru, wtedy szparagi pozbędą się goryczki - ok. 3 min. - nie wylewać wody, przyda się dalej - a następnie przepłukać zimną, aby nie straciły koloru. 

Odsączyć na sitku. Pokroić w kostkę, ale zostawiając górną część łodygi (tak ok. 1/3 całości) do udekorowania wierzchu tarty.




Pora przeciąć wzdłuż i poszatkować na półplastry. 

Zblanszować go przez chwilę w gorącej wodzie po gotowaniu szparagów. Odcedzić na sitku.

Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół - u mnie na ćwiartki bo były dość duże

Można użyć większej ilości pomidorków niż przepisowe 100g, bo rewelacyjnie komponują się z resztą składników i smakują w tym zestawie wyśmienicie.

 

Jajka ubić mikserem ze szczyptą soli i pieprzu. 

Dodać śmietaną, łyżkę mąki oraz ewentualne dodatkowe przyprawy i wszystko razem zmiksować - lepszy bardziej wyrazisty smak przypraw, niż mdła, niedoprawiona tarta

Dodać żółty ser i wymieszać.

Na podpieczony i wystudzony spód tarty wyłożyć kurczaka, kostkę szparagową i pora. 

Wylać na to masę jajeczną z serem żółtym. 




Na wierzch poukładać czubki szparagów i pomidorki koktajlowe, wciskając je lekko w masę.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200C ok. 20-25 min. do całkowitego ścięcia się masy.

Smacznego! :)






Lato w pełni!
Nowalijkowe Kucharzenie

6 komentarzy:

  1. tarta wygląda fenomenalnie :) aż ślinka po brodzie cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiłam w Twoje optyczne gusta kulinarne :) Pięknie dziękuję za dobre słowo ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tart pełno jak mrówków ;) miło mi, że moja wersja się spodobała :)

      Usuń
  3. Ale śliczna :-) no super Ci to wyszło :-) częstuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż się zarumieniłam od tych komplementów ;) Dziękuję! :D

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...