czwartek, 31 marca 2016

Babka majonezowo-budyniowa z nutą pomarańczy

Pomarańczowa eksplozja smaku! 


Co ja tu będę dużo gadać... Niech składniki i wygląd babki przemówią same za siebie! Sami zróbcie i potwierdzicie, że w smaku rewelacyjna :)

Składniki na okrągłą formę silikonową do babki - o średnicy i głębokości 24x10 cm (LxH):  
CIASTO:
  • 5 jaj - duże
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 3 budynie śmietankowe - na 1/2 litra mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 5 łyżek majonezu FOLWARK - płaskie
  • 1 aromat pomarańczowy
  • 3 łyżeczki skórki pomarańczowej w cukrze
  • szczypta soli  
  • 1 łyżeczka oliwy - do wysmarowania formy silikonowej
LUKIER:

  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącego mleka
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • szczypta pomarańczowego barwnika spożywczego w proszku - wystarczy ilość nabrana na czubek wykałaczki
  • skórka pomarańczowa w cukrze - do dekoracji



W dużej ubić mikserem białka ze szczypta soli na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodać żółtka, mąkę, budynie, proszek do pieczenia i krótko zmiksować na najniższych obrotach. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki.

Silikonową formę do babki wysmarować oliwą. Przełożyć do niej  ciasto.

Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok. 35-40 min - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! 

Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do przestudzenia. Wyjmować z formy lekko ciepłe - nie będzie wtedy tak przywierać do silikonu.

Aby przygotować lukier, należy utrzeć mikserem cukier puder z gorącym mlekiem - najlepiej robić to w wysokim, wąskim naczyniu, aby zawartość ne pryskała na boki. Można dodać szczyptę barwnika spożywczego dla koloru. Pod koniec ucierania wkropić trochę aromatu pomarańczowego. W zależności jak gęsty chcemy mieć lukier, należy kontrolować ilość dodawanych łyżek mleka - u mnie lukier był dość gęsty, tak że wylany na babkę, szybko zastygał.


Gdy babka ostygnie, wylać na nią lukier. Wierzch udekorować drobno posiekaną skórką pomarańczową - wcześniej zasypaną w słoiczku cukrem i przechowywaną w lodówce.

Wiosenne słodkości 2016

5 komentarzy:

  1. Asiu cudna ta babeczka ci wyszła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Kochana :) Ostatnio szaleję z babkami, jeszcze mi się nie przejadły przez Święta ;)

      Usuń
  2. szpiegowanie facebook to jedna z najpopularniejszych platform społecznościowych na świecie. Według Statista od lipca 2019 r. Facebook miał 2,41 miliarda aktywnych użytkowników miesięcznie. Ze względu na swoją popularność wiele osób chce dowiedzieć się, jak szpiegować na Facebooku. Mogą chcieć mieć oko na aktywność swoich dzieci lub mogą chcieć zobaczyć, co porabia ich partner.

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...