poniedziałek, 21 marca 2016

Ciasteczka wielkanocne z Grześków

Ukochane Grześki, w ulubionych ciastkach kruchych , z dodatkiem uwielbianej wanilii...
Trzy, słodkie sympatie w jednym!


Do Grześków mam ogromny sentyment z dzieciństwa. Do teraz są to moje ulubione wafelki i żadne inne nie potrafią im, w moim mniemaniu, dorównać smakiem ;) 

Gdy podpatrzyłam na blogu Izioni pyszne smaki przepis na ciasteczka z wafelków, nie mogłam się powstrzymać by go nie wypróbować. Ukochane Grześki w ulubionych ciastkach kruchych i to w wielkanocnym wydaniu!  Tam były to Słodkie pisanki, mnie z kolei wyszły wycinanki ze świątecznymi wzorkami: jajo, kurczak, baranek i królik.

Ciasteczka są banalnie proste w wykonaniu. Masę wyrabia się identycznie jak na ciasto kruche. Efekt końcowy nie jest zbyt słodki, można spokojnie udekorować ciastka ulubioną polewą czy lukrem - u mnie glazura limonkowa. A wielkanocne kształty, dodają uroku świątecznemu stołowi :)


Składniki na 3 duże blachy ciastek:
CIASTKA:
  • 2 wafle Grześki w czekoladzie  - razem około 80g 
  • 360g mąki pszennej
  • 50g domowego cukru waniliowego - o tym jak przygotować, trochę więcej TU
  • 250g margaryny - schłodzona z lodówki 
  • 1 jajko - schłodzone z lodówki
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić ziarenkami z laski świeżej wanilii
LUKIER:
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka gorącej wody

Masę na ciastka wyrabiać jak ciasto kruche, dla przypomnienia kilka przydatnych trików poniżej.

Kluczowe zasady przygotowywania ciasta kruchego:
  • Schłodzone składniki - masło, jaja, śmietana muszą być prosto z lodówki
  • Jak najkrótszy czas zagniatania - składniki siekać szerokim nożem, aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem; "przerobione" ciasto nie jest delikatne, lecz twarde
  • Dobrze rozdrobnione składniki - przy użyciu wspomnianego noża; najpierw siekać same masło z sypkimi składnikami; dopiero jak będą dobrze rozdrobnione dodać jaja, chwilę posiekać i dopiero potem wyrobić
  • Schłodzenie przed pieczeniem - uformowane w kulę i owinięte w folię spożywczą ciasto wrzucić na co najmniej 30 min. (a lepiej na 1 godz.) do lodówki; ewentualnie można skrócić ten czas pomagając sobie zamrażarką (wtedy 15 min wystarczy)
Na stolnice przesiać przez sito mąkę, dodać cukier oraz schłodzoną kostkę margaryny. Grześki pokruszyć na drobne kawałki w ręku - ewentualnie zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wszystkie składniki posiekać nożem, jak będą dobrze rozdrobnione dodać pastę waniliową i zimne, prosto z lodówki jajko. Chwile jeszcze posiekać. Następnie szybko wyrobić ciasto rękoma na zwartą bryłę.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wycinać foremką ciasteczka. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180C piekarniku około 8-10 minut - czas pieczenia zależy od grubości ciastek.


Po upieczeniu zdejmować delikatnie z blachy - uwaga, gorące łatwo się kruszą -  i studzić na metalowej kratce.

Wystudzone ciastka dowolnie ozdobić polewą lub . U mnie jest to glazura z limonki.

Składniki na glazurę włożyć do wysokiego, wąskiego kubka i utrzeć mikserem do uzyskania gładkiej, lekko lejącej się konsystencji.  

 
Waniliowy Weekend VIIWaniliowy Weekend VII

8 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na ciasteczka z grześków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję, że pomysł podpatrzyłam na blogu Izioni pyszne smaki i musiałam go koniecznie wypróbować! :)

      Usuń
  2. No to kochana zaszalałaś. Super ciasteczka. Porywam kilka do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I słusznie porywasz, bo Grześki do kawki w ciasteczkach smakują wyśmienicie :)

      Usuń
  3. Mam pytanie te Grzeski maja byc zmiksowane czy posiekane tylko nozem ,bo czytam przepis i nie widze co z nimi zrobic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grześki pokruszyłam na drobne kawałki w rękach - ewentualnie można je zetrzeć na grubych oczkach tarki. Już uzupełniłam powyżej, dzięki że zauważyłas :)

      Usuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...