środa, 2 marca 2016

Angielskie bułeczki śniadaniowe

Klasyka brytyjskiego śniadania na słodko


Przyznaję szczerze, że angielskie bułeczki śniadaniowe otrzymuję wtedy, gdy nie wychodzi mi pieczenie tradycyjnych, brytyjskich scones

Skurczybyki są niesamowicie wredne do zrobienia i najmniejszy błąd w proporcjach składników, szybkości wyrabiania, czy rodzaju formy do wykrajania, skutkuje w nie takim efekcie końcowym, jak zamierzony. Smak pozostaje nadal rewelacyjny, ale "nie-sconesy" nie mają wtedy tej charakterystycznej, równej linii po bokach, a raczej przypominają kształtem typowe, okrągłe bułeczki.

Tym razem słodkie bułeczki angielskie postanowiłam zrobić z premedytacją!

Składniki te same, ale nie przywiązywałam już tak dużej uwagi do procesu ich przygotowywania. Wyszły nadal pyszne, a spożywane jeszcze ciepłe z dodatkiem konfitury niskosłodzonej z moreli NASZE DOMOWE, to już w ogóle orgia dla kubków smakowych :)

Składniki na około 20 sztuk bułeczek:
  • 400g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 10 łyżek mleka
  • 1 szkl. rodzynek - można namoczyć w likierze alkoholowym z dodatkiem wrzątku, aby trochę zmiękły i nabrały dodatkowego aromatu

Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać do dużej miski. Dodać cukier i masło - pokrojone na mniejsze kawałki.

Jajka wymieszać w oddzielnym naczyniu z mlekiem. Następnie dodać do miski ze składnikami sypkimi. Zostawić trochę mieszanki jajeczno-mlecznej do posmarowania bułeczek przed pieczeniem.

Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, aż zlepi się w całość i zacznie odchodzić od ścianek miski. Leniwiec kuchenny może się posłużyć mikserem, ale z użyciem mieszadeł hakowych, NIE trzepaków! Nie wyrabiać zbyt długo!

Na końcu dodać rodzynki i wmieszać je szybko w ciasto. Rodzynki można wcześniej namoczyć w ulubionym likierze alkoholowym z dodatkiem wrzątku, aby trochę zmiękły i nabrały dodatkowego aromatu. Przed dołożeniem rodzynek do reszty składników należy je dobrze odsączyć i odcisnąć.

Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 1,5 cm. Wycinać okrągła, wysoką foremką okrągłe bułeczki - u mnie szklanka o średnicy 5 cm.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować z góry pozostawioną masą jajeczno-mleczną.

Piec we wcześniej rozgrzanym do 220C piekarniku - grzałka góra-dół; bez termoobiegu; środkowy poziom - ok. 15 minut do zezłocenia.

Po zdjęciu z blachy, studzić na metalowej kratce. Jeść jeszcze ciepłe z dodatkiem ulubionego dżemu lub konfitury - u mnie konfitura niskosłodzona z moreli NASZE DOMOWE.
 
 
 
 
 

4 komentarze:

  1. Asieńko pyszne bułeczki :) muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu rewelacyjne, oj zjadłabym teraz z chęcią jedną :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Marzenko :) Ja je uwielbiam, bo są takie szybkie do przygotowania, raz dwa i słodkie śniadanie gotowe!

      Usuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...