czwartek, 31 marca 2016

Babka majonezowo-budyniowa z nutą pomarańczy

Pomarańczowa eksplozja smaku! 


Co ja tu będę dużo gadać... Niech składniki i wygląd babki przemówią same za siebie! Sami zróbcie i potwierdzicie, że w smaku rewelacyjna :)

Składniki na okrągłą formę silikonową do babki - o średnicy i głębokości 24x10 cm (LxH):  
CIASTO:
  • 5 jaj - duże
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 3 budynie śmietankowe - na 1/2 litra mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 5 łyżek majonezu FOLWARK - płaskie
  • 1 aromat pomarańczowy
  • 3 łyżeczki skórki pomarańczowej w cukrze
  • szczypta soli  
  • 1 łyżeczka oliwy - do wysmarowania formy silikonowej
LUKIER:

  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącego mleka
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • szczypta pomarańczowego barwnika spożywczego w proszku - wystarczy ilość nabrana na czubek wykałaczki
  • skórka pomarańczowa w cukrze - do dekoracji



W dużej ubić mikserem białka ze szczypta soli na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodać żółtka, mąkę, budynie, proszek do pieczenia i krótko zmiksować na najniższych obrotach. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki.

Silikonową formę do babki wysmarować oliwą. Przełożyć do niej  ciasto.

Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok. 35-40 min - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! 

Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do przestudzenia. Wyjmować z formy lekko ciepłe - nie będzie wtedy tak przywierać do silikonu.

Aby przygotować lukier, należy utrzeć mikserem cukier puder z gorącym mlekiem - najlepiej robić to w wysokim, wąskim naczyniu, aby zawartość ne pryskała na boki. Można dodać szczyptę barwnika spożywczego dla koloru. Pod koniec ucierania wkropić trochę aromatu pomarańczowego. W zależności jak gęsty chcemy mieć lukier, należy kontrolować ilość dodawanych łyżek mleka - u mnie lukier był dość gęsty, tak że wylany na babkę, szybko zastygał.


Gdy babka ostygnie, wylać na nią lukier. Wierzch udekorować drobno posiekaną skórką pomarańczową - wcześniej zasypaną w słoiczku cukrem i przechowywaną w lodówce.

Wiosenne słodkości 2016

2 komentarze:

  1. Asiu cudna ta babeczka ci wyszła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Kochana :) Ostatnio szaleję z babkami, jeszcze mi się nie przejadły przez Święta ;)

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...