środa, 11 marca 2015

Pikantny chleb dyniowy

Coś dla koneserów kontrastowych smaków, czyli chlebek słodko-pikantny

 

Z okazji jesiennych wspomnień czar, prezentuję chleb, którym zajadałam się w minionym sezonie dyniowym - ze startym miąższem dyni i pikantnym zestawem przypraw.

Chlebek ten, z racji iż dość krótko wyrasta, wychodzi zbity i zwarty. Nie będzie też zbyt wysoki. Jest za to wilgotny i długo zachowuje świeżość.  Dzięki pieczeniu w parze wodnej skórka robi się chrupiąca. Niekonwencjonalne połączenie słodkiej dyni z pikantnymi przyprawami to istna orgia dla kubków smakowych!


Składniki na 1 okrągły bochenek:
  • 300g maki pszennej 
  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 
  • 200 ml ciepłej wody 
  • 3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 
  • 150g surowej dyni - startej na drobnych oczkach tarki i dobrze odciśniętej z soku 
  • 1 łyżeczka soli  
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ziarna sezamu - do posypania chleba przed pieczeniem


Odważony miąższ z surowej dyni zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dokładnie odcisnąć ewentualny sok.

Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napusza i wtłacza więcej powietrza, ciasto chlebowe wtedy lepiej wyrasta. Dodać sól, miód, drożdże suche, oliwę, przyprawy i stopniowo wodę. Na końcu dołożyć startą dynię, wgniatając ją do środka.

Zagnieść na elastyczne ciasto -
leniwiec kuchenny może tu zamiast rąk użyć miksera koniecznie z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami)


Okrągłą tortownicę - średnica 22cm - wysmarować oliwą i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Włożyć ciasto do formy, przykryć ściereczka kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - aż podwoi objętość. 

Tuż przed pieczeniem chleb naciąć kilka razy z wierzchu ostrym nożem i posmarować oliwą - w trakcie pieczenia powstanie wtedy błyszcząca skórka. Można dodatkowo posypać ziarnami sezamu - tak jak u mnie


Piekarnik nagrzać do 220C, spryskać intensywnie wodą i wstawić blaszkę z chlebem - dolny poziom piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Po 15 min. zmniejszyć temperaturę do 200C i dopiekać kolejne 15-20 min aż do zarumienionej na brązowo skórki. Jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową

Chlebek studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce. Gotowe! :)

 
 
Domowa piekarenka 2015 Pieczywo pełnoziarniste 2015

1 komentarz:

  1. 53 yrs old Account Executive Dorian Linnock, hailing from Port Hawkesbury enjoys watching movies like ...tick... tick... tick... and Hooping. Took a trip to Longobards in Italy. Places of the Power (- A.D.) and drives a MX-6. Przeczytaj caly artykul

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...