środa, 12 lipca 2017

Placuszki biszkoptowe z cukrem pudrem

Słonawo-słodkie, satysfakcjonująco krzepiące, lekkie placuszki śniadaniowe :)


Z szybką w przygotowaniu masą biszkoptową miałam już do czynienia przy pieczeniu omletu biszkoptowego: Kokosowo-bananowy omlet z piekarnika

Ten typ ciasta jest bardzo poręczny w kuchni, bo błyskawicznie się je przygotowuje, nie wymaga długiej obróbki cieplnej i efekt wychodzi niesamowicie puszysty. Krótko mówiąc skutkuje w otrzymaniu placuszków lekkich jak chmurka i cudownie miękkich w środku.

Nie potrzebują one nadmiaru słodyczy jako dodatku. Jak dla mnie idealnie komponują się z cienką warstwą cukru pudru na wierzchu. Nie ma to jak niezbyt słodka, lekka, pożywna jajkami przegryzka śniadaniowa :)

Placuszki te idealnie wpasowują się w założenia kampania „Uczymy jak słodzić”, której szczytnym celem jest edukacja społeczeństwa w zakresie roli cukru w codziennej diecie. Jak sami o sobie piszą: "(...)Chcemy pokazać, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety, połączonej z aktywnym trybem życia. Wszystko jest dla ludzi." 

Szczerze zgadzam się z takimi założeniami. Staram się nie ulegać tak modnej ostatnio presji demonizowania cukru i kompletnego wykluczania go z pożywienia. Jestem zdania, że w tej kwestii wystarczy po prostu zachować umiar, rozsądek oraz rozwagę i "z głową" dozować wszelkie słodkości. 

Wyłączając tu obostrzenia żywieniowe spowodowane chorobą i wymaganiami specyficznej diety zdrowotnej, przeciętnemu "Kowalskiemu" nie zaszkodzi na co dzień, gdy na śniadanie skonsumuje kanapkę z dżemem słodzonym cukrem czy zje do popołudniowej kawki kawałek ciasta. Zwłaszcza, gdy nie prowadzi on siedzącego trybu życia, tylko uprawia czynnie sport i wysiłek fizyczny.

Osobiście nie wyobrażam sobie placuszków biszkoptowych nie posypanych cukrem pudrem z wierzchu. Przecież nie zasypuję ich całą zawartością cukiernicy, tylko lekko słodkim proszkiem doprawiam do smaku. Takie, wzmocnione kaloriami, energetyczne śniadanie tylko mi pomoże w ciężkim dniu pracy, jaki jawi się przede mną :)

Składniki na ok 16 sztuk małych placuszków:
  • 3 jajka
  • szczypta soli - przy ubijaniu piany z białek
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka stołowa mleka 
  • olej rzepakowy - do smażenia
  • cukier puder DIAMANT - do posypania po wierzchu


Mąkę przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia,niech czeka na boku na połączenie z reszta składników - przez przesiewanie wprowadza się pęcherzyki powietrza i ciasto lepiej wyrasta.

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka rozkłócić razem z mlekiem w oddzielnym naczynku. W dużej misce ubić pianę z białek ze szczyptą soli - dodanie soli wpływa na trwałość piany.

Mikserem na najwolniejszych obrotach - lub łyżką - połączyć pianę, żółtka z mlekiem, mąkę z proszkiem do pieczenia - dodając wszystko po trochu.

Patelnię skropić olejem i pozwolić jej się nagrzać. Gdy będzie rozgrzana, zmniejszyć płomień gazu na mały i łyżką stołową wykładać na nią masę placuszkową, formując okrągłe kształty - czubata łyżka masy tworzyła mi akurat jeden niewielki placuszek.

Smażyć bardzo krótko, nie dłużej niż minutę z jednej strony i dosłownie kilkanaście sekund po przewróceniu - placuszków nie można przepiec, bo będą wtedy suche w środku.

Zdejmować z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym - dla odsączenia ewentualnego tłuszczu.


Podawać ciepłe, posypane szczodrze cukrem pudrem.

Jeśli ktoś chce ominąć słodki dodatek na wierzchu - nie polecam! w tym cały urok tych placuszków, że mają słonawe wnętrze i słodką górę - może dodać do ubijanych białek 1-2 łyżeczki cukru.

 https://www.diamant.pl/cukier-puder-2#
 

42 komentarze:

  1. Takie placuszki to ja proszę na śniadanko :) Pysznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki serdeczne :) Uwielbiam takie lekkie, pożywne śniadanka :)

      Usuń
  2. bardzo fajny pomysł na śniadanie :) w weekend wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie! :) Jeśli jesteś słodkolubna, przyjemnie smakują też posmarowane konfiturą :)

      Usuń
  3. wyglądają super Chetnie wypróbuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie, że zainspirowałam do wykorzystania przepisu :)

      Usuń
  4. Smakowicie wyglądają :) Jednego podprowadzam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Z malinkami byśmy sobie chętnie takie zjadły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja rzuciłam sobie na drugą porcję trochę truskawek i jagód i polałam po wierzchu miodem - petarda! :D

      Usuń
  7. Mniam jakie wspaniałe placuszki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ smakowite. uwielbiam takie placki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. łączę się z Tobą w tym uwielbieniu - zgrywają nam się plackowe smaki :)

      Usuń
  9. My uwielbiamy jeść je z dowolnym dżemem I cukrem pudrem :) pycha :) dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Fakt, puszystości im nie zabrakło :) Cieszę się, że się podobają :)

      Usuń
  11. Placuszki rewelacyjne! Ostatnio zaryzykowałam, dodałam do ciasta 1 łyżkę roztopionego masła i całość smażyłam na patelni bez tłuszczu! Pychotka! Na mojej małej patelni wychodzą 4 większe placki (takie biszkoptowe pancakes) :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Very good blog.Really looking forward to read more. Will read on

    OdpowiedzUsuń
  13. Commendable post . I'm impressed to see this well posting . Keep continue sharing .

    OdpowiedzUsuń
  14. Nice photo capture of of snacks. You can make them more visual after add photoshp edit. like you can use Image Background Removal Services

    OdpowiedzUsuń
  15. Good article you have published . I appreciate your post and thanks .

    OdpowiedzUsuń
  16. That is great recipe, but it is not sugar free, I can also make sugar Free Sponge Cake. Flour (AP)- 1 1/2 cups. Baking Powder- 2 teaspoons. Butter- 6 tablespoons softened to room temperature. Milk or cream- 1/4 cup. Eggs- 3 beaten. Sugar alternative- equivalent to 3/4 cup of sugar, granular works best.
    Clipping Path Service

    photo editing services

    OdpowiedzUsuń
  17. Nothing quite compares to the taste of freshly baked bread. The smell is inviting especially first thing in the morning. Thanks

    OdpowiedzUsuń
  18. Keep it for more updates about this blog. Get the best Web Designing and Digital Marketing Services.
    Website Designing Company in Delhi

    OdpowiedzUsuń
  19. Nice blog, visit Mutual Fund Wala for Mutual Funds India, Mutual Fund Companies and Mutual Fund Agent.
    Mutual Fund Companies

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...