środa, 5 lipca 2017

Czekoladowy pudding owsiany z kokosem i bananem

Czyli owsianka budyniowa z aromatycznymi dodatkami


Owsiankę budyniową przyrządzam często i spożywam z zapałem. Dzieliłam się już na blogu jej waniliowo-ananasową wersją: Owsianka budyniowa z ananasem. Tym razem zapałałam ochotą na połączenie smaku czekoladowego z kokosem i bananem

Do gotowania płatków owsianych dodałam więc kakao. Całość doprawiłam niesamowicie pachnącym aromatem kokosowym Funky Flavors i posypałam płatkami kokosowymi. Do tego łyżeczka 100% naturalnego masła orzechowego i kawałki ukochanego banana - jestem w niebie! :)

Tylko mnie tu proszę nie linczować za używanie sztucznego zapachu w kropelkach :) To wcale nie był taki niezdrowy pomysł, jakby się wydawało! A to dlatego że Kokosowy Aromat Funky Flavors jest kompletnie bez dodatku cukru i tłuszczu. Ponadto cechuje się wysoką rozpuszczalnością i dobrze łączy się z płynami, dlatego idealnie sprawdza się jako dodatek do smoothie, koktajli czy drinków. Jest odporny na działanie wysokiej temperatury, więc moja gotowana na mleku owsianka dzielnie go zniosła :) Dzięki swojemu składowi i właściwościom, może być bez oporów stosowany przez osoby czynnie uprawiające sport i przygotowujące własne szejki białkowe oraz batoniki proteinowe. No bo kto powiedział że zdrowo, to niekoniecznie smacznie?! Tutaj mam smak i aromat kokosa, bardzo naturalnie wypadający w degustacji i nie zasładzający mi deseru, tak jak typowe syropy kokosowe.

Kokosowy Aromat Funky Flavors oraz Masło orzechowe Meridian Smooth Butter można znaleźć w ofercie dietetycznego sklepu internetowego Guiltfree.pl.


Składniki na 1 porcję:
  • 1 szkl. mleka 2%
  • 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego - budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 10 kropel Kokosowego Aromatu Funky Flavors  - bez cukru i tłuszczu!
  • 1/2 szkl. płatków owsianych górskich - NIE błyskawicznych!
  • 1/2 banana - dużego
  • 1 łyżka syropu z agawy - lub więcej; do polania po wierzchu; można zastąpić płynnym miodem lub syropem klonowym
  • 2 łyżeczki masła orzechowego Meridian Smooth Butter - 100% naturalne! bez cukru i soli! bez oleju palmowego!
  • płatki kokosowe - do dekoracji z wierzchu

3/4 szkl. mleka zagotować w rondelku. W pozostałej 1/4 szkl. zimnego mleka rozpuścić proszek budyniowy wraz z kakao. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać mieszankę do rondelka. Dorzucić płatki owsiane. Chwilę całość pogotować, intensywnie mieszając. Na koniec dodać kokosowy aromat i przemieszać.

Do masy owsiano-budyniowej nie dodawałam już cukru czy innego słodzika. Syrop z agawy jakim polałam mój deser z wierzchu i dodatek banana wystarczająco tu zasłodziły całość :)

Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia i napęcznienia płatków owsianych. 

W międzyczasie obrać i pokroić banana na grubsze plasterki. 

Owsiankę przełożyć z rondelka do miseczki lub słoika - tak jak u mnie, dzięki czemu mogę owsiankę potem szczelnie zamknąć i odstawić na później na pożywny podwieczorek. Powtykać w nią plastry banana. Zalać syropem z agawy. Na wierzch dołożyć masło orzechowe. Posypać płatkami kokosowymi - lubię jak mi w owsiance coś chrupie w zębach :) 

Spożywać jeszcze ciepłą na śniadanie od razu po przygotowaniu - będzie wtedy rzadsza w konsystencji - lub po zupełnym ostygnięciu jako deser na podwieczorek lub drugie śniadanie - zastygnięta, będzie konsystencją przypominała gęsty pudding.

https://www.guiltfree.pl/pl/

12 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja na deser Joasiu. Ale to maselko malutkie. Pozdrawiam serdecznie 💖

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masełko to akurat próbka i zajawka większego opakowania, akurat na dwa kęsy ;)

      Usuń
  2. Pysznie wygląda ten pudding. Bardzo chętnie przygotuję dla siebie i męża w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Znika z miseczki błyskawicznie - taki dobry :D

      Usuń
  3. Asiu kolejny wspaniały przepis, pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda, grunt to przepis! No jeszcze trochę umiejętności, czego mi brak, ale szkolę się!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze to chęci :) Umiejętności się nabywa wraz z praktyką :) Rzadko kto wysysa kucharzenie wraz z mlekiem matki :P

      Usuń
  5. oj będę jadła! wszystkie składniki mam, więc na jutro mam już deser zaplanowany :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mamy chałwowy aromat tej firmy i niestety chałwy w ogóle nie przypomina :/ a szkoda, bo na kokosowy też byśmy się skusiły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei kokosowym jestem zachwycona! :) Cieszy mnie zwłaszcza, że jak przygotowuję deser na gorąco, to kokos mi nie ucieka w tłumie innych smaków i zapachów, aromat dobrze się w cieple trzyma i nie traci mocy :) A nie przy wszystkich aromatach tak się dzieje, mimo zapewnień i zaklinań producentów...

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...