wtorek, 4 lipca 2017

Kokosowo-bananowy omlet z piekarnika

Beztłuszczowo, bezglutenowo, dietetycznie! Ani grama cukru :)


Choć osobiście "bezglutenowcem" nie jestem, sporadycznie odwiedza mnie dalsza rodzina, która dietę bezglutenową zachowuje. Aby krewnych podczas wizytacji smacznie nakarmić, przechowuję w czeluściach szafek kuchennych kilka bezglutenowych produktów, które pomagają mi w tworzeniu przeznaczonych dla nich potraw.

Na stałe do mojej bezglutenowej spiżarni weszła od niedawna Odtłuszczona mąka kokosowa EFAVIT. Bardzo aromatyczna, intensywnie kokosowa, z dużą zawartością błonnika oraz białka - 11g białka na 100g mąki - idealnie sprawdza się w przeróżnych wypiekach: ciastach, gofrach, plackach, naleśnikach, chlebach, no i oczywiście omletach! 

Gdyby ktoś nie wiedział, skąd bierze się takie cudo - odpowiadam. Mąka kokosowa pozyskiwana jest z miąższu orzechów kokosa, który się suszy i odtłuszcza, a potem mieli na śnieżnobiały proszek. Naprawdę pachnie jak świeżo rozłupany kokos :) Co ciekawe, ma dwa razy mniej tłuszczu niż typowe wiórki kokosowe, więc dbający o linię powinni z nią żyć za pan brat.

W przeciwieństwie do tradycyjnej maki zbożowej, może być jedzona na surowo, więc pole jej zastosowań to nie tylko dania pieczone czy smażone, ale również jogurty, koktajle, musli i desery. Ma lekko słodkawy posmak, stąd nie potrzebuje do towarzystwa zbyt wielu substancji słodzących, a w porywach w ogóle daje się przy niej wykluczyć dodatkowe cukry.

Reasumując, mąka kokosowa świetnie nadaje się nie tylko dla "bezglutenowców", ale również dla sportowców, osób trenujących, dbających o linię, czy przestrzegających diety wysokobiałkowej.

Inną "perełką", której podczas wizytacji bezglutenowej rodziny, często używam, jest Kokosowy spray do beztłuszczowego smażenia PAM COCONUT SPRAY. 100% czystego oleju kokosowego, który nie tylko dodaje przyjemnego posmaku potrawie, ale również  pozwala na wykluczenie zbędnego nadmiaru tłuszczu. Jedno psiknięcie sprayu - 0 kcal! - zastępuje tu 1 łyżeczkę typowego oleju kokosowego, który niestety choć zdrowy, mocno kaloryczny jest. 

Ze sprayu kokosowego korzystam często i z zachwytem :) Jest wydajny, bo już 1-2 psiki natłuszczają mi całą patelnię lub blachę. Świetnie zapobiega przywieraniu, no i ten leciutko kokosowy posmaczek! Fajowy bajer :) 


Bezglutenowa mąka kokosowa EFAVIT oraz Kokosowy spray do beztłuszczowego smażenia PAM COCONUT SPRAY  są możliwe do zakupienia w internetowym sklepie ze zdrową żywnością GUILTFREE 

Składniki na omlet o średnicy 20cm:
  • 3 jajka
  • szczypta soli - przy ubijaniu piany z białek
  • 3 łyżki bezglutenowej mąki kokosowej EFAVIT
  • 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka stołowa mleka roślinnego - do wyboru, co akurat jest pod ręką:  sojowe, ryżowe, migdałowe, kokosowe
  • Kokosowy spray do beztłuszczowego smażenia PAM COCONUT SPRAY - do spryskania formy
  • 1/2 banana - do ułożenia na wierzchu
  • domowy dżem śliwkowo-czekoladowy z karobem - do posmarowania po upieczeniu
  • płatki kokosowe - do posypania po wierzchu


Tuż przed robieniem omletu, nastawić piekarnik na 180C - grzałka góra-dół; bez termoobiegu - akurat się nagrzeje, gdy będzie się mieszać składniki.

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka rozkłócić razem z mlekiem. W oddzielnej misce ubić pianę z białek ze szczyptą soli - dodanie soli wpływa na trwałość piany.

Mikserem na najwolniejszych obrotach (lub łyżką) połączyć pianę, żółtka z mlekiem, mąkę i proszek do pieczenia - dodając wszystko po trochu.

Okrągłe naczynie do zapiekania spryskać olejem kokosowym w sprayu PAM COCONUT SPRAY - beztłuszczowy, bezkaloryczny, przyjazny dla bezglutenowców!

Alternatywnie, jeśli nie podsiada się stosownej wielkości naczynia do zapiekania, można tu użyć pokrywki od naczynia żaroodpornego lub patelni.

Do naczynia wyłożyć masę omletową. Na wierzch poukładać plasterki banana - plasterki muszą być cienkie, żeby nie utopiły się w omlecie.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12-15 minut, aż się zarumieni. Stan upieczenia sprawdzać testem patyczka - ja preferuję omlet mocniej przypieczony, dlatego trzymam go w piekarniku całe 15 minut.

Ważne! - Nie poruszać naczyniem z omletem w trakcie pieczenia, żeby nie opadł!

Wyjąć z naczynia, przełożyć na talerz, posmarować preferowaną słodyczą i konsumować jeszcze ciepły. Ja wierzch ozdobiłam domowym dżemem śliwkowo czekoladowym z karobem oraz płatkami kokosowymi.

Jeśli ktoś chce ominąć słodki dodatek konfitury na wierzch - nie polecam! w tym cały urok tego omletu :) - można dodać do ubijanych białek 1 łyżeczkę stewii/ksylitolu lub innego słodzika.

https://www.guiltfree.pl/pl/

18 komentarzy:

  1. Bardzo smaczna propozycja :) Genialnie wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Podziękowanka :) A jaka przyjemność była zanurzyć zęby w tej puszystości :D

      Usuń
  3. Twoje omlety prezentują się bardzo smakowicie :) Mąka kokosowa jest świetnym produktem i chętnie jej używam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczególnie w takich w omletach, czy innych placuszkach i naleśnikach, mąka kokosowa wyśmienicie się sprawdza, ze wzgl. na to że nie zabijają jej delikatnego, kokosowego posmaczku :)

      Usuń
  4. wygląda super. Bardzo lubię omlety na słodko, a ten wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Właśnie za tę mega puszystość i delikatnie słodkawy smak kocham omlety biszkoptowe :)

      Usuń
  5. Wygląda obłędnie... przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda. Z mąką kokosową biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I słusznie ;) Omlet biszkoptowy na mące kokosowej smakuje o niebo lepiej niż na tej tradycyjnej :)

      Usuń
  7. To ja się wpraszam na taki omlecik :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A zapraszam o każdej porze, jak tylko zawitasz do 3Miasta :)

      Usuń
  8. Omlet prezentuje się niesamowicie smacznie! Uwielbiam banany i wszystko co kokosowe :) Zapisuję do jak najszybszego zrobienia :) Mniam <3 <3 Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę że też jesteś fanką kokosowo-bananowego połączenia, jak ja :D

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...