wtorek, 8 marca 2016

Zapiekany ryż na deser dla fajnej babki

Jabłka zapiekane z cynamonem, pod śmietanową pierzynką, w towarzystwie ryżu


8 marca - dziś moje Święto! W końcu fajna babka jestem, czyż nie? :P Przede mną popołudnie słodkiego lenistwa przy książce i herbatce, przed telewizorem nastawionym na program o gotowaniu, z domieszką kulinarnego rozpieszczania moich kubków smakowych. Krotko mówiąc, to Pan Mąż dziś walczy w kuchni, a ja nie zamierzam nawet palcem kiwnąć w kwestii obiadu i reszty posiłków codziennych :)

Dla fajnej babkiAle za to deser, to już całkiem inna sprawa! Dla deseru z wielką chęcią zerwę się z kanapy i porzucę błogie leniuchowanie. Byle z umiarem i nie przepracować się za bardzo! Zapiekany ryż na ciepło wyśmienicie spełnia te założenia.

Deser dla fajnej babeczki, przez takową babeczkę przygotowywany - podano do stołu! A wszystko to w ramach fejsbukowej akcji organizowanej w grupie Blogerzy od kuchni, pod nazwą Dla fajnej babki

Słodko i syto - tego mi dzisiaj trzeba! Smacznego :)


Składniki na 2 porcje - u mnie średnie kokilki:
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 szkl. ryżu
  • 1 szkl. mleka
  • szczypta soli - do smaku
  • 1 łyżka cukru trzcinowego - płaska
  • 1 jabłko
  • sok z cytryny - tylko trochę, do skropienia jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl. śmietany 18%
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego - porada jak zrobić TU, ewentualnie można zastapic cukrem wanilinowym z torebki

W rondelku rozpuścić masło. Wsypać ryż i chwilę podsmażyć, aż zrobi się szklisty. 

Następnie zalać mlekiem. Dołożyć cukier oraz szczyptę soli i pogotować ok 15-20 minut, aż wchłonie całą wodę - nie szkodzi jeśli będzie twardawy, dojdzie w piekarniku.

Jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki. Skropić lekko sokiem z cytryny, by zbytnio nie ściemniało. Dodać cynamon oraz pastę waniliową i razem wymieszać.

Rozbełtane jajko wymieszać z ryżem, a następnie z jabłkiem. Całość przełożyć do natłuszczonych masłem kokilek. Zalać po wierzchu śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym.

Piec ok 35 minut w 180C -  wstawiać do rozgrzanego piekarnika i piec bez przykrywania foremek.

Przed podaniem posypać z wierzchu cynamonem. Słodko i syto - tego mi dzisiaj było trzeba! :)



Dla fajnej babki

12 komentarzy:

  1. Jak ja uwielbiam taki zapiekany ryż :) mniam :) pysznie Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Kochana! Ja zamierzam jeszcze tak poeksperymentować z kaszą jaglaną i jęczmienną. Zobaczymy co wyjdzie :)

      Usuń
  2. Dałaś mi pomysł na świetny deser. Mam nadzieję, że zrobię go wkrótce. Pozdrawiam EsmeraldaZeSmakiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  3. Ekomentalnie8 marca 2016 18:31

    Taki ryż to się świetnie nada jako kolacyjne samodzielne danie. Domyślam się, że cudownie pachnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, pachnie nieziemsko! Ja uwielbiam aromat cynamonu, więc dla mnie bajka :) A danie faktycznie syte, w większych naczynkach do zapiekania będzie to idealna porcja obiadowa :)

      Usuń
  4. Deser mojego dzieciństwa :) Babcia zawsze mnie nim raczyła. Jabłko i cynamon to dla mnie połączenie idealne. Mniamm!
    Dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki serdeczne za zaproszenie :) Akcja bezbłędna! :D Ja z kolei na temat takiego ryżu miałam trochę mniej zachęcające wspomnienia ze szkolnej stołówki z dzieciństwa. Ale postanowiłam złapać je za rogi i okazało się że warto! Moja ryżowa zapiekanka znikała błyskawicznie łyżka za łyżką :D

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...