sobota, 5 marca 2016

Sobotni omlet po omacku

Klasyka śniadaniowa na 1001 sposobów - nigdy się nie znudzi!


Sobota rano. Wypadałoby w końcu z łóżka wstać. Śniadanie bym zjadła. Stoję już którąś tam minutę w otwartych drzwiach lodówki i na nic zdecydować się nie mogę. Też tak miewacie? Ja wtedy stosuję sprawdzoną wiele razy metodę: łapię 2 jaja, i po omacku kilka razy sięgam w otchłań lodówki. Co wyciągnę, z tego omlet zrobię! 

A jak inaczej można przyrządzić to klasyczne, śniadaniowe danie? A na 1001 sposobów albo i więcej. Oto przykłady [źródła: Wikipedia; Logo24.pl; Niam.pl]:
  • włoska frittata - składniki (wędliny, ser, warzywa) miesza się od razu z masą jajeczną, a nie dodaje na koniec
  • hiszpańska tortilla - przyrządzona z pokrojonych i delikatnie podsmażonych ziemniaków oraz jajek
  • omlet francuski - niesamowicie puszysty dzięki temu, że osobno ubija się białka i żółtka
  • omlet irański - do jajek dodaje się cukier
  • omlet po austriacku - w tej wersji najpierw podsmaża się na patelni cebulę, speck i ziemniaki, a dopiero potem dodaje się masę jajeczną
  • omlet japoński - do omletu dodaje się smażony z ketchupem ryż 

Składniki na 1 omlet = porcja dla 1 osoby:
  • 2 jaja
  • 1 łyżka wody
  • 1 pomidor - mały
  • 2 plastry szynki
  • kawałek sera feta
  • 2 łyżki szczypiorku - drobno posiekanego
  • bazylia, oregano, sól, pieprz czarny - do smaku
  • 1 łyżeczka oliwy - do smażenia
Szynkę i ser feta pokroić na małe kawałki. Szczypiorek posiekać. Pomidora pokroić w mniejsze kawałki.

W garnuszku roztrzepać widelcem jajka, dolać wodę, dodać przyprawy i rozmieszać. 

Na rozgrzaną na patelni oliwę wlać rozbełtane jaja. Chwilę podsmażyć na średnim ogniu, mieszając lekko widelcem od dna patelni - aby omlet napowietrzyć

Gdy masa jajeczna zacznie się lekko ścinać, przestać mieszać i zmniejszyć ogień. Wrzucić szynkę, ser feta, pomidora i część szczypiorku. Smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem do całkowitego ścięcia się jaj - osobiście preferuję omlety mocno ścięte, stąd zawsze pomagam sobie pokrywką, aby od góry nie pozostały żadne jajeczne farfocle.

Po wyjęciu na talerz posypać resztą szczypiorku. Jeść jeszcze ciepły. Smacznego! :)

 

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam dodatek fety do omletu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! W ogóle wtedy soli do jajek nie muszę używać :)

      Usuń
  2. U mnie w domu omleta nikt nie odmówi, a jeszcze z takimi dodatkami. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie domownik nie odmawia, a wręcz przeciwnie ;) Musiałam Pana Męża widelcem odganiać, żeby do mojej porcji się nie dobrał :P

      Usuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...