środa, 30 marca 2016

Sałatka z tuńczykiem i kuskusem z Remuladą duńską

Tuńczyk w sałatce najlepszy! Do tego w towarzystwie pysznych dodatków


Święta, święta i po świętach... Nie sposób nie wracać do nich z nostalgią wspomnieniami. Przypomina mi się zwłaszcza Wielkanocne śniadanie - jak dla mnie, najważniejszy posiłek tamtego dnia. Zasiedliśmy wtedy rodzinnie do stołu, jeszcze w piżamie i trochę zaspani, delektując się leniwą atmosferą poranka.

Na stole pojawiły się pieczołowicie przygotowywane wiktuały, takie jak domowa szynka, pasztet wypiekany przez mamę, faszerowane jaja, no i przede wszystkim sałatka. Najlepiej kilka jej rodzajów, w tym koniecznie ta tradycyjna, jarzynowa. 

Co roku udaje mi się przemycić wtedy jakiś nowy, eksperyment sałatkowy, który testuję na domownikach. W tym roku postawiłam na tuńczyka i kuskus razowy jako główne składniki, w towarzystwie wielu smakowitych dodatków.

Jako spoiwo wykorzystałam Remuladę duńską od FOLWARK. Świetnie komponuje się w tej sałatce z kwaskowatym ogórkiem kiszonym i pieczarkami w occie oraz cierpkimi oliwkami.


Składniki na 1 średnią miskę:
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach we własnym sosie - odsączyć z zalewy
  • 2/3 szkl. kuskusu razowego - przyrządzony wg.przepisu na opakowaniu
  • 3 grube plastry żółtego sera
  • 1 puszka czerwonej fasoli - odsączyć z zalewy
  • garść pieczarek marynowanych - kto się czuje specjalistą w przetworach domowych, może wykorzystać własnoręcznie zamarynowane grzybki w occie - u mnie niestety już zjedzone w tym sezonie
  • 3 małe ogórki kiszone
  • garść oliwek zielonych
  • 1 mała cebula czerwona
  • 2 łyżki Remulady duńskiej FOLWARK
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz - do smaku

Kuskus przygotować wg. przepisu na opakowaniu, następnie odstawić do wystudzenia.

Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić. Cebulę i ogórki kiszone - pokroić w drobną kostkę; oliwki zielone - na plasterki; pieczarki marynowane - na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Fasolę odsączyć z zalewy.

Do dużej miski wsypać wszystkie składniki.

W oddzielnym naczyniu wymieszać remuladę z jogurtem i przyprawami. Tak przygotowanym sosem zalać resztę składników i wymieszać razem.

Sałatkę odstawić na 1 godzinę do lodówki dla "przegryzienia się" smaków - a najlepiej przygotować dzień wcześniej i mieć gotową do wyjęcia na Wielkanocne śniadanie :)


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj tak! Była na Wielkanocne śniadanie i kolację, mało co a i na obiad bym ją z chęcią zjadła ;)

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...