czwartek, 3 września 2015

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i jogurtem

Klasyka chlebowych smarowideł


"...Czy Jaśnie Pan życzy sobie  śniadać z Jaśnie Panem, Jaśnie Panie?..." [źródło: "Głód i pragnienie" Jacek Piekara]

Ano Jaśnie Pan Mąż sobie życzy, ale z Jaśnie Panią Żoną :) Oto śniadanie do stołu podano!

Z racji diety, klasyczną pastę jajeczną zmodyfikowałam do wersji nieco mniej kalorycznej. A wystarczyło jedynie ominąć dodatek masła i zamienić majonez na gęsty jogurt naturalny :) I śniadanie gotowe!

Składniki na porcję dla 2-3 osób: 
  • 4 jajka na twardo - zetrzeć na dużych oczkach tarki 
  • 5-6 łyżek szczypiorku - drobno posiekać 
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - używam Zott lub Bakoma 
  • 1 łyżeczka musztardy - u mnie ostra chrzanowa 
  • sól, pieprz - do smaku

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na dużych oczkach tarki.

Szczypiorek drobno posiekać.

W oddzielnym naczynku rozbełtać sos: jogurt, musztardę i przyprawy.

W miseczce wymieszać jaja ze szczypiorkiem i zalać przygotowanym sosem.

Delektować się pastą z domowym, własnoręcznie wypiekanym pieczywem - a choćby takim jak na poniższych zdjęciach Chlebem z cukinią i porem.



SMAKER uwielbia dnia 06.09.2015 moją pastę jajeczną na głównej stronie INTERIA.PL. Ależ dumna jestem! :D


6 komentarzy:

  1. aż mi ślinka poleciała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ślinotoku dostałam już w trakcie robienia :D

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Musiałeś mieć najwyraźniej rzadki jogurt naturalny. Ja używam gęstego, przeważnie Bakoma.

      Poza tym przecież rzadkość bardzo łatwo wyregulować pod swoje preferencje, wystarczy jeszcze jedno jajko dogotować i gotowe (albo po prostu nie dokładać tyle jogurtu...)

      Mogę liczyć na konstruktywna krytykę smaku?

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...