środa, 30 września 2015

Ciasto kokosowe bez jajek, bez tłuszczu, z bakaliami

Kokosowo mi! :)


Oryginalny przepis na bezjajeczne i beztłuszczowe ciasto kokosowe podpatrzyłam u Joli.

Jest to moje kolejne podejście do tego ciasta - wcześniejsza wersja do znalezienia TU: Ciasto kokosowe bez jajek. Tym razem z lekkimi modyfikacjami, bez kakao które było w pierwotnym przepisie i ze zmniejszoną ilością cukru - ze względu na dodatek bardzo słodkich bakalii. 

Ciasto wyszło tym razem bardziej zwarte, w konsystencji przypominające batonik Bounty, tylko dodatkowo z bakaliową dobrocią w środku. Pan Mąż, który bałwochwalczo wielbi wszelkie kokosowe wypieki, znowu zaanektował całą blaszką dla siebie :)


Składniki na małą tortownicę o średnicy 18cm:
  • 100g wiórek kokosowych
  • 190g mąki pszennej
  • 180g cukru
  • 300ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia - czubata
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • dowolne bakalie - u mnie: 1 garść suszonej żurawiny; 2 garście rodzynek; 1 garść kandyzowanych, kolorowych kawałków ananasa

Mąkę przesiać przez sitko do miski - w ten sposób się ją napowietrza. Dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać łyżką. Dolać mleko i dokładnie wymieszać. Na końcu dosypać bakalie i przemieszać krótko łyżką.

Okrągłą tortownicę o średnicy 18cm wysmarować masłem i posypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się. Do tak przygotowanej blaszki wylać ciasto.


Ciasto piec około 40 minut w nagrzanym do 180C piekarniku - - u mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika. Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka" - będzie gotowe kiedy wyciągniemy suchy.

Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową. Polecam sprawdzony, metodą wielu rozczarowań, prób i błędów, przepis na idealną polewę czekoladową.


 

Jesienne słodkości!

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ulubiony zestaw smaków Pana Męża - w końcu kokos! :)

      Usuń
  2. Wygląda znakomicie! Jakich dokładnie bakalii użyłaś? Czy posiekane suszone daktyle będą tu pasowały? Dodałabym tu coś do ozdoby.. może znów wiórki kokosowe lub płatki migdała :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...