środa, 2 września 2015

Chleb pszenno-żytni z maślanką

Delikatny w smaku, pyszny chleb maślankowy


Grunt to kiepskim dowcipem dzień zacząć :) [źródło: internet]
- Mężu, dokąd idziesz?
- Do sklepu, po chleb.
- Przecież mamy chleb!
- No to po igrzyska...
Dziś propozycja na chleb mocno nietypowy, bo z maślanką w składzie.  Wychodzi mięciutki, puszysty, nie kruszy się, i smakuje niebiańsko :)

Można tu eksperymentować z dodatkami różnych mąk. U mnie akurat w roli głównej mąka razowa żytnia.


Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH):
  • 300g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa
  • 100g mąki żytniej razowej - typ 2000 pelnoziarnista 
  • 3 czubate łyżeczki drożdży suchych (14g) - lub 30g drożdży świeżych
  • 200g maślanki
  • 1/2 szkl.wody - ciepłej
  • 2 łyżki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany
  • 2 łyżeczki soli - płaskie
  • 2 łyżki oliwy
  • masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem
  • kasza manna - do obsypania formy
  • maślanka - do posmarowania chleba przed pieczeniem


Jeśli używa się drożdży świeżych zamiast suchych, rozmieszać je w 1/2 szkl. ciepłej wody z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżką miodu. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią ;) Taki rozczyn dodać następnie do reszty składników.

W przypadku wykorzystania drożdży suchych, nie trzeba ich wcześniej rozpuszczać w wodzie. Prostota ich wykorzystania polega właśnie na dodaniu do reszty składników, bez uprzedniej "obróbki" w postaci rozczynu. Przepis w dalszej części opiera się właśnie na drożdżach suchych.

W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki, drożdże i sól. Stopniowo dodawać składniki płynne: miód, oliwę, maślankę i ciepłą wodę.
 
Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składnikó i uzyskania większej elastyczności ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Ciasto chlebowe wyjdzie raczej mało zwarte i mocno klejące. Odstawić je w misce przykrytej ściereczka kuchenną ciastem na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości.

Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. 

Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść, w celu odgazowania. Rozciągnąć w rękach w podłużny walec i przełożyć je do formy. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejną ok 1 godzinę do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. 

Tuż przed pieczeniem wierzch chleba ponacinać na skos ostrym nożem i posmarować maślanką. 

 
Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok. 35-45 minut (w 1/3 wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu) - sprawdziłam metodą prób i błędów, że czas pieczenia mocno zależy od posiadanego piekarnika: gazowy/elektryczny, stary/nowy itp. itd.- nie ma innej rady, chleba przy pieczeniu trzeba po prostu pilnować...

Gotowość chleba sprawdzać testem "suchego patyczka". Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce, by dokładnie odparował.

Zajadać ze smakiem :)



Pięknie dziękuję SMAKEROWI za mianowanie mojego chleba Przepisem Dnia 05.09.2015. 


8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki piękne! :) A do tego samemu robione ogórasy małosolne, mmmhhmmm, mniam! :D

      Usuń
  2. Delikatna przesada z ilością drożdzy i innych składników np.ilość soli , tyle to wystarczy na 1.5 kilo mąki.I tyle komentarza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z racji ciężkiej maślanki wolałam być przezorna. 14g suchych drożdży to wcale nie tak dużo przy dużym bochenku chleba, raptem o kilka gram więcej, niż w standardowym przepisie (9-10g czyli 2 łyżeczki). Ilość soli jest odpowiednia do smaku chleba, zwłaszcza że równoważy ją miód, mniej soli i chleb byłby mdły. Będę wdzięczna na przyszłość za podpisywanie się pod komentarzem, a nie zostawianie anonima...

      Usuń
  3. Witam.Nie mieszkam w Pl (Wlochy poludniowe) i maslanka tu jest nie do kupienia,czy moge ja zamienic na kefir lub jogurt naturalny bez szkody dla przepisu? Pozdrawiam.Kinga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł z zamianą na kefir. A może pół na pół z jogurtem? Sama tak wypróbuję następnym razem :)

      Usuń
  4. Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.K

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepszy chleb jaki jadłam. Wyszedł cudowny

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...