sobota, 1 grudnia 2018

Tarta z brokułem, boczkiem i pieczarkami

Obiad szybki, prosty i sycący!


Tarta wytrawna to jeden z moich ulubionych patentów na szybki obiad. Zawsze mam w zamrażarce zachomikowaną porcję domowego ciasta na tartę. Zwykle wyrabiam je z przepisu: Idealne ciasto na tartę, choć czasami dla urozmaicenia używam tego patentu: Marchewkowe ciasto na tartę.

Gdy mam akurat fantazję wyczyścić lodówkę z przeróżnych resztek jedzeniowych, właśnie tarta do tego mi służy. Rozmrożone ciasto oraz kilka zapomnianych składników lodówkowych tworzy niewielkim nakładem pracy pyszny i syty obiad.


Gdybyście chcieli przyjrzeć się bliżej moim innym pomysłom na tartę, zapraszam:



Składniki na na formę do tarty o średnicy 27cm:
  • 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU 
  • 200g boczku wędzonego w plastrach 
  • 300g pieczarek
  • 1/2 główki brokuła - tylko różyczki, bez grubej łodygi
  • 1 cebula - duża 
  • 100g sera żółtego stilton - lub innego twardego i aromatycznego 
  • 100g sera żółtego miękkiego - np. typu gouda, lub morski
  • 1 kulka mozzarelli [125g] 
  • 1 jajko i 1 białko - można wykorzystać białko, które zostało z przygotowywania ciasta na tartę
  • 150ml śmietany 18% 
  • masło i bułka tarta (lub kasza manna) - do wysmarowania i wysypania formy do pieczenia 
  • 2 łyżki oliwy - do smażenia 
  • czosnek granulowany, pieprz czarny, sól - do smaku



Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, tym lepiej, łatwiej będzie nim operować przy krojeniu w plastry.

Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną - zapobiega przypalaniu się.

Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Aby ranty ciasta nie przypaliły się przy pieczeniu, boki formy można zasłonić folią aluminiową, tak aby tylko dół się swobodnie piekł. 

Podpiec ok 15-20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu. 

Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.

W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. 

Brokuł podzielić na drobne różyczki. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty. Odsączyć na sicie i przelać zimną wodą, aby zachował kolor.

Świeże pieczarki dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w drobne kawałki i podsmażyć na oliwie do odparowania wody - często przygotowuję je wcześniej  hurtowo i mrożę gotowe porcje do późniejszego, szybkiego wyjęcia. Zdjąć z patelni i odstawić do wystudzenia.

Plastry boczku pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni do przyrumienienia. Zdjąć z patelni i odstawić do wystudzenia - nie wylewać wytopionego tłuszczyku, przyda się!

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie na patelni na złoto. Zdjąć z patelni i odstawić do wystudzenia.

Mozarellę oraz sery żółte zetrzeć na dużych oczkach tarki. 

Jajka zmiksować do jednolitej, puszystej konsystencji mikserem ze szczyptą soli. Dodać następnie do nich śmietanę oraz przyprawy do smaku. Wszystko razem krótko zmiksować do połączenia.

Podpieczony i wystudzony spód tarty posypać lekko bułką tartą lub kaszą manną - wchłonie nadmiar płynów ze składników i spód tak nie namoknie podczas pieczenie. Następnie po kolei wyłożyć: pieczarki, boczek, cebulę i brokuł. Wylać na to masę śmietanowo-jajeczną. Wierzch posypać startą mozzarellą, a na koniec startym żółtym serem. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 20-25 minut do zarumienienia się sera z wierzchu. 

Tartę wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego przestudzenia - farsz nie będzie się wtedy rozpadał przy krojeniu. Konsumować ze smakiem :) 


9 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam tarty i aż nabrałam ochoty, tylko nie koniecznie w wersji mięsnej i serowej :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mimo wszystko polecam podpatrzeć mój patent na "Idealne ciasto na tartę". Wyśmienicie się sprawdza również w słodkiej wersji :)

      Usuń
  2. Tarta wygląda wspaniale. Skusiłabym się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne nadzienie do tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię wytrawne tarty 💛💛💛

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! Nawet chyba bardziej niż ich słodkie odpowiedniki :)

      Usuń
  5. Bardzo lubię takie sycące tarty, a widzę, że na Twoim blogu w tartach można wybierać

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...