poniedziałek, 3 grudnia 2018

Kolorowa sałatka z pęczakiem i jogurtem

Ekonomia w kuchni! Czyli sposób na eksploatację resztek lodówkowych


Tematem przewodnim dzisiejszego przepisu będzie: ekonomia w kuchni! Czyli sposób na eksploatację resztek lodówkowych. No bo przecież każda szanująca się kucharka ani grama jedzenia nie powinna marnować. Wszystko da się wykorzystać i w jadłospis apetycznie wkomponować.

Zostało mi z wczorajszego obiadu pół szklanki pęczaku gotowanego. W lodówce walały się otwarte puszki kukurydzy i fasolki czerwonej. Resztki wędliny szynkowej schowały się za żółtym serem. Pomidorki koktajlowe już nie pierwszą świeżością grzeszyły. W doniczce smętniał szczypiorek. Jogurtu kapka w kubeczku została. Wszystko to - buch do michy! I w ten sposób błyskawicznie powstała resztkowa sałatka warzywna z pęczakiem, jogurtem doprawiana :)


Składniki na 2 porcje:
  • 1/2 szkl. ugotowanego pęczaku
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 1/3 puszki fasoli czerwonej
  • 1/2 czerwonej papryki - dużej
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki szczypiorku - drobno posiekanego
  • 4 plastry szynki
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 
  • sól, pieprz czarny - do smaku

Pęczak ugotować wg. przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia - lub tak jak ja, spożytkować resztki pęczaku już ugotowanego z obiadu z dnia poprzedniego :)

Paprykę, pomidorki i szczypiorek umyć dokładnie pod bieżącą wodą i osuszyć.


Pomidorki pokroić na ćwiartki, paprykę w większą kostkę, szczypiorek drobno posiekać. Szynkę pokroić w grubsze słupki. 

Do miski wsypać ugotowany i przestudzony pęczak. Dołożyć pokrojone warzywa oraz szynkę. Dodać kukurydzę i czerwoną fasolę z puszki. Dołożyć jogurt. Doprawić do smaku pieprzem i solą.


Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny dla przegryzienia się smaków.

Zajadać ze smakiem! :)


8 komentarzy:

  1. Mi nie zawsze udaje się wykorzystać zalegające w lodówce produkty. Przyznaję się bez bicia. Ty sobie świetnie poradziłaś. Sałatka z takich składników musi być smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te kolorki. Aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Resztki, czy nie resztki, ważne, że smacznie, zdrowo i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka, chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podwójną porcję takiej sałatki byśmy chętnie zjadły :)

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...