czwartek, 13 grudnia 2018

Gruszki w occie jabłkowym na zimę

Skarby lata zamknięte w słoiku na zimę


Do gruszek wekowanych w occie na zimę mam ogromny sentyment. Z rozczuleniem wspominam czasy, kiedy lata temu Ojciec przywoził z działeczki ogrodniczej na bagażniku "Wigry 3" solidne wiadro gruszek. Popołudnie miałam już wtedy z góry przez Rodzicielkę rozplanowane, gdyż zaganiana byłam do mozolnego obierania. Nigdy jakoś przesadnie jednak nie protestowałam, bo finalna pyszność słoikowa była tego warta :)

Do tej pory takim gruszkom nie potrafię się oprzeć! Kilkanaście słoików, które wekuję co roku, nie ma szans doczekać nowego sezonu gruszkowego, zjadamy je z Panem Mężem przez zimę i ciągle nam mało :) Do kanapek na wędlinę, do mięsa obiadowego, czasami nawet same widelcem wprost ze słoja - propozycji podania widzę tu mnóstwo i zawsze smakują wybornie!

Przetwór ten lubię jeszcze z tego powodu, że można go przerabiać do późnej jesieni. Wystarczy, że użyje się twardych gruszek, a czy będą one wczesno-sierpniowe, czy późno-listopadowe - mała różnica.


Składniki na 15 słoików 500ml:
  • 6kg gruszek - muszą być twarde, jędrne i mało dojrzałe; ja użyłam gatunku Klapsa
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
ZALEWA:
  • 2 i 1/2 litra
  • 1l octu jabłkowego 6%
  • 1/2 szkl. octu spirytusowego 10% + rozprowadzić w 1/2 szkl. wody
  • 1 kg cukru
  • 7-8 lasek cynamonu - o długości ok 5 cm każda; po połówce do każdego słoika
  • 45 sztuk goździków - po 3 sztuki do każdego słoika


Surowe gruszki ułożyć dość ściśle w wyparzonych wcześniej i osuszonych słoikach - owoce trochę zmniejszą swoją objętość podczas późniejszego gotowania, więc można dość dużo ich do środka pakować.

Płynne składniki zalewy zagotować w garnku wraz z cukrem, cynamonem i goździkami. Po zawrzeniu, kilka minut pogotować.

Gruszki zalać w słoikach zalewą. Do każdego słoja włożyć po połówce laski cynamonu i po 3 sztuki goździków.

Zakręcić lekko zakrętkami - również muszą być wcześniej wyparzone! Nie dokręcać wieczek na ścisk, bo podczas gotowania ze słoików często uchodzi jeszcze powietrze.

Napełnione i zakręcone słoiki ustawiać w jednej warstwie w dużym garnku, wyłożonym ściereczką kuchenną i wypełnionym gorącą wodą - woda ma sięgać 1 cm poniżej rantu zakrętki słoików; podczas gotowania należy jej poziom często dopełniać. Doprowadzić do zagotowania. Gruszki gotować na wolnym ogniu od momentu zawrzenia przez 60 minut.

Po tym czasie, słoiki wyjąć z garnka. Dokręcić mocno wieczka. Słoiki odwrócić do góry dnem i ustawiać na desce. Zostawić do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na noc. Słoiki najlepiej przykryć dodatkowo ciepłym kocem - powolne stygnięcie w cieple wspomaga wekowanie.

Przetwór kosztować najwcześniej po upływie 2 tygodni - gruszki stracą wtedy intensywnie octowy posmak. Najlepiej jednak pozwolić im się wekować co najmniej miesiąc przed pierwszą próbą smaku :)




5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis na gruszki ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet nigdy nie próbowałyśmy takich gruszek w occie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis notuję. W przyszły roku wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dka mnie coś nowego... ciekawe ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gruszki prezentują się wspaniale :) Dawno takich nie jadłam, muszę jesienią zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...