czwartek, 13 grudnia 2018

Gruszki w occie jabłkowym na zimę

Skarby lata zamknięte w słoiku na zimę


Do gruszek wekowanych w occie na zimę mam ogromny sentyment. Z rozczuleniem wspominam czasy, kiedy lata temu Ojciec przywoził z działeczki ogrodniczej na bagażniku "Wigry 3" solidne wiadro gruszek. Popołudnie miałam już wtedy z góry przez Rodzicielkę rozplanowane, gdyż zaganiana byłam do mozolnego obierania. Nigdy jakoś przesadnie jednak nie protestowałam, bo finalna pyszność słoikowa była tego warta :)

Do tej pory takim gruszkom nie potrafię się oprzeć! Kilkanaście słoików, które wekuję co roku, nie ma szans doczekać nowego sezonu gruszkowego, zjadamy je z Panem Mężem przez zimę i ciągle nam mało :) Do kanapek na wędlinę, do mięsa obiadowego, czasami nawet same widelcem wprost ze słoja - propozycji podania widzę tu mnóstwo i zawsze smakują wybornie!

Przetwór ten lubię jeszcze z tego powodu, że można go przerabiać do późnej jesieni. Wystarczy, że użyje się twardych gruszek, a czy będą one wczesno-sierpniowe, czy późno-listopadowe - mała różnica.


Składniki na 15 słoików 500ml:
  • 6kg gruszek - muszą być twarde, jędrne i mało dojrzałe; ja użyłam gatunku Klapsa
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
ZALEWA:
  • 2 i 1/2 litra
  • 1l octu jabłkowego 6%
  • 1/2 szkl. octu spirytusowego 10% + rozprowadzić w 1/2 szkl. wody
  • 1 kg cukru
  • 7-8 lasek cynamonu - o długości ok 5 cm każda; po połówce do każdego słoika
  • 45 sztuk goździków - po 3 sztuki do każdego słoika


Surowe gruszki ułożyć dość ściśle w wyparzonych wcześniej i osuszonych słoikach - owoce trochę zmniejszą swoją objętość podczas późniejszego gotowania, więc można dość dużo ich do środka pakować.

Płynne składniki zalewy zagotować w garnku wraz z cukrem, cynamonem i goździkami. Po zawrzeniu, kilka minut pogotować.

Gruszki zalać w słoikach zalewą. Do każdego słoja włożyć po połówce laski cynamonu i po 3 sztuki goździków.

Zakręcić lekko zakrętkami - również muszą być wcześniej wyparzone! Nie dokręcać wieczek na ścisk, bo podczas gotowania ze słoików często uchodzi jeszcze powietrze.

Napełnione i zakręcone słoiki ustawiać w jednej warstwie w dużym garnku, wyłożonym ściereczką kuchenną i wypełnionym gorącą wodą - woda ma sięgać 1 cm poniżej rantu zakrętki słoików; podczas gotowania należy jej poziom często dopełniać. Doprowadzić do zagotowania. Gruszki gotować na wolnym ogniu od momentu zawrzenia przez 60 minut.

Po tym czasie, słoiki wyjąć z garnka. Dokręcić mocno wieczka. Słoiki odwrócić do góry dnem i ustawiać na desce. Zostawić do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na noc. Słoiki najlepiej przykryć dodatkowo ciepłym kocem - powolne stygnięcie w cieple wspomaga wekowanie.

Przetwór kosztować najwcześniej po upływie 2 tygodni - gruszki stracą wtedy intensywnie octowy posmak. Najlepiej jednak pozwolić im się wekować co najmniej miesiąc przed pierwszą próbą smaku :)




24 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis na gruszki ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet nigdy nie próbowałyśmy takich gruszek w occie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis notuję. W przyszły roku wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dka mnie coś nowego... ciekawe ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gruszki prezentują się wspaniale :) Dawno takich nie jadłam, muszę jesienią zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja babcia takie robiła :D Zajadałam się tym za dzieciaka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam gruszki w każdej postaci, więc bardzo chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś tu ostatnio ucichło, a ja bym chętnie zjadła już coś wiosennego ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam, ale jako, że uwielbiam gruszki to chętnie wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapisuję przepis i poczekam na gruszkowy sezon. ; )

    OdpowiedzUsuń
  11. jadłam, pychota jako dodatek do mięsa

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy ten blog będzie jeszcze funkcjonował? Bo wchodzę raz na jakiś czas i cały czas te gruszki;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Online market places recommend sellers who use high-quality products photos with image masking service... Clipping Expert Asia is the best photo editing company that provides image masking services.....
    image manipulation service

    OdpowiedzUsuń
  14. To może teraz coś na wiosnę?

    OdpowiedzUsuń
  15. https://pomagam.pl/damiandrewnowski/


    dobrzy ludzie, błagam Was pomóżcie mojemu chłopakowi wrócić do zdrowia - to taki młody chłopak, każda nawet ta najmniejsza pomoc może Nam zmienić cały świat na lepsze. PROSZĘ, nie przechodźcie obojętnie obok tego wpisu. Internet ma wielką moc.

    OdpowiedzUsuń
  16. Great post. Thanks so much for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  17. Very nice camera. Thanks for sharing your nice blog. You know what; clipping expert asia/ is the best high-quality all kinds of photo editing service provider around the world. This company works experience for eight years, and it has big teams which are 70+ members. They are very high-skilled of their position. So, we provide all kinds of photo editing service at a competitive price. If, you want to get the best high-quality photos editing service at a competitive price then as soon as possible you contact with us.

    OdpowiedzUsuń
  18. Prawdą jest to, co napisałaś - gruszkom w occie trudno się oprzeć. A już na pewno tak pięknie przygotowanym jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  19. This article very useful and very nice. thanks for sharing good knowledge

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...