piątek, 2 października 2015

Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika

Sezon na dynię w pełni!


Moją wenę w pieczeniu chleba uskuteczniam ostatnio regularnie. O wiele smaczniej zajadać kanapki z własnoręcznie zrobionym, domowym pieczywkiem, niż tym sklepowym, który już następnego dnia przypomina w smaku i fakturze cholewę buta.

Tym razem inspirację na przepis zapożyczyłam ze Słodkiego Świata Wypieków.

Dodatek świeżej, startej na tarce, dyni nadał mu miękkości i wilgoci. A ziarna przyjemnie chrupały w zębach :)



Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH):

  • 30g świeżych drożdży
  • 100ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250g mąki pszennej razowej - typ 2000 
  • 150g mąki pszennej - u mnie tortowa
  • 100g otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka soli
  • 150ml ciepłej wody - u mnie zwykła, ciepła "kranówa"
  • 2 łyżki oliwy
  • 200g świeżej dyni - startej na dużych oczkach tarki
  • 50g ziaren słonecznika - plus garść do posypania z wierzchu przed pieczeniem; kto lubi może zaszaleć i dodać nawet 100g :)
  • masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem
  • kasza manna - do obsypania formy
  • mleko - do posmarowania chleba przed pieczeniem

Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią ;)  

Do dużej miski przesiać mąkę pszenną - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie. Dodać pozostałe składniki sypkie: mąkę razową, otręby i sól. Dolać składniki mokre: ciepłą wodę, oliwę oraz rozczyn drożdżowy i wymieszać.

Na końcu dołożyć startą dynię oraz ziarna słonecznika.

Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Omącząna miskę - ewentualnie miskę wysmarowaną oliwą - z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia i podwojenia objętości. 

Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. 

Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść - w ten sposób je odgazowywujemy. Przełożyć je do formy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. 

Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować mlekiem i posypać ziarnami słonecznika.

Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i piec jeszcze 45-50 minut, do ładnego zarumienienia skórki - piec na dolnym poziomie piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu).

Upieczony chlebek powinien być ładnie zarumieniony, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk. 


Studzić wyjęty jeszcze gorący z blaszki na metalowej kratce. 

 

Sposób na dynię 2015

4 komentarze:

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...