Dietetycznie, wcale nie znaczy niesmacznie!
Od pewnego czasu zrewolucjonizowałam swoje podejście do
posiłków zawierających śmietanę lub majonez. Obywam się bez tej tłustej
„dobroci”, zastępując je lekkim i o
wiele zdrowszym jogurtem naturalnym.
Jogurtu używam do zabielania zupy, do polewania pierogów owocowych, do przygotowywania surówek i sałatek. Jogurtem zastępuję także majonez we wszelkiego rodzaju pastach do chleba.
Moja bardziej pro-zdrowotna wersja pasty makrelowej
zawiera jako „zlepiacz” właśnie jogurt naturalny zamiast majonezu.
Składniki dla 2-3 osób:
- 1 mała makrela wędzona
- 1 jajko – ugotowane na twardo
- 2 średnie ogórki kiszone
- ½ średniej cebuli czerwonej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego – lub więcej, do uzyskania preferowanej konsystencji pasty
- Sól, pieprz - do smaku
Makrelę obrać z ości i skóry. Cebulę i ogórki kiszone
pokroić w drobna kosteczkę. Jajko ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
Wszystko wsypać do miseczki, przyprawić do smaku i dodać jogurt naturalny.
Wymieszać, aby połączyć składniki.
Odstawić na co najmniej 15 minut, aby całość dokładnie
się „przegryzła”.
Super, robiłam podobną ale z ogórkami, cebulki nie dodawałam. Jestem pewna, że jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńJa nie daje jajka , ale zieloną pietruszke i czerwoną paprykę. Jest pycha i kolorowo
OdpowiedzUsuńJa robię z ogórkiem konserwowym i uważam, że jest smaczniejsza. Oczywiście to rzecz gustu. Ponadto zamiast jogurtu - łyżka majonezu. W każdym bądź razie obie są smaczne.
OdpowiedzUsuńpychotka, chyba pobiegnę po makrelę :)
OdpowiedzUsuń