sobota, 31 października 2015

Pikantny krem z dyni

Rozgrzewająca zupa na jesienne chłody

 
Odmian dyni jest wiele, występują w różnych kształtach, kolorach, rozmiarach a nawet smakach. Przy eksperymentach kuchennych, w zależności od preferowanego charakteru finalnej potrawy, zawsze uda się dobrać odpowiedni rodzaj dyni, tak aby najlepiej odpowiadała przyrządzanemu daniu.

Moją ulubioną odmianą dyni jest jej najbardziej tradycyjna i powszechna wersja: dynia zwyczajna (Cucurbita pepo).


Dynia ta była uprawiana w naszych rodzimych ogródkach na długo zanim inne gatunki zawędrowały do naszych kuchni. 

Ma ona okrągły lub podłużny kształt, kolor skórki od zielonkawego do jasnożółtego lub pomarańczowego, a miąższ żółty lub pomarańczowy. Ten gatunek dyni może ważyć nawet do 45kg. 

Ponieważ jej miąższ nie jest tak słodki i aromatyczny jak u innych gatunków, najlepiej nadaje się na pikle, sosy typu chutney oraz do dań z dużą ilością przypraw i imbiru. [źródło: Wszystko o dyni]

Dynia zwyczajna wyjątkowo dobrze komponuje się w pikantnym, doprawianym dużą ilością przypraw, kremie.



Składniki dla 6-7 osób
  • 1 dynia wielkości 3 kg - nieobrana i niewydrążona
  • 3 szkl. wody (750ml)
  • ½ szkl. mleka (125ml)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kostka bulionowau mnie rosołowa
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka białego pieprzu - płaska
  • 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka solipłaska
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego




Dynię umyć, oczyścić z pestek, obrać ze skóry i pokroić na nieduże kawałki.

Następnie włożyć do dużego garnka, zalać wodą i mlekiem, dodać obrane ząbki czosnku - w całości, kostkę bulionową, listki laurowe i ziele angielskie.









Gotować ok.  30 min. po czym wyjąć listki i ziele, a wrzucić pokrojona w kostkę i podsmażoną na oliwie cebulę, słodką paprykę, pieprz, pieprz Cayenne i sos sojowy.  Zagotować.   

Jeśli wody jest zbyt dużo, odcedzić trochę płynu do szklanki, aby w razie potrzeby dodać go później.

 





Całość zmiksować w garnku blenderem na jednolita masę. Dodać śmietanę oraz jogurt i jeszcze raz zagotować.

Podawać w towarzystwie grzanek zapiekanych w piekarniku z masłem i czosnkiem granulowanym. 

 

Sposób na dynię 2015 Sposób na dynię 2015 Jesienne zupy Jesień pełna warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...