piątek, 30 października 2015

Placuszki jogurtowe z jabłkiem

Śniadanie mistrza!



Co tu dużo gadać. Łapać za mikser i zabierać się do roboty! Oto śniadanie mistrza :)

Składniki na porcje dla 2-3 osób:
  • 1 jabłkoduże
  • 250g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko - całe
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki proszku dopieczenia
  • 3 i ½ łyżki mąkiczubate

Jabłko umyć, obrać i pokroić w kosteczkę – mniej więcej 1cm wielkości.

Jajko miksować ze szczyptą soli przez 1-2 minuty. Dodać jogurt oraz cukier i jeszcze chwile pomiksować.

Proszek i mąkę przesiać przez sitko – w ten sposób się ja napowietrza i placuszki będą pulchniejsze – następnie dodać je do pozostałej masy i krotko zmiksować razem.

Dołożyć pokrojone jabłko i wymieszać łyżką, aby dokładnie połączyć je ciastem.

Smażyć na rozgrzanym oleju, nakładając ciasto łyżką.

Gotowość oleju sprawdzać kropką nałożonej masy na środek patelni, jak się szybko zacznie smażyć, można nakładać placuszki. Jeśli masę wyłoży się na mało rozgrzany olej, placuszki nasiąkną bardzo tłuszczem.

Na początku placuszki opiec z obydwu stron na większym ogniu – w ten sposób na plackach zrobi się zapieczona skórka i olej nie będzie wsiąkał w ciasto.

Następnie zmniejszyć ogień, na którym placuszki należy powoli dosmażać, aby nie były surowe w środku.

Z patelni zdejmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Jeść posypane cukrem pudrem lub domowym cukrem waniliowym.

Smacznego! :)

 
Menu dla przyszłej mamyJesienne słodkości!

2 komentarze:

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...