poniedziałek, 19 października 2015

Kubeczkowe ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką

Touch my cake and I will cut you! #$%&!!!


Potrafię być bardzo monotematyczna w moich poczynaniach kulinarnych. Jak mi coś zasmakuje, wracam do przepisu nieustannie, a produkt ostateczny takiego kucharzenia przez baaaardzo długi czas mi się nie znudzi. Od momentu gdy odkryłam patent na kubeczkowe ciasto jogurtowe, nie ma miesiąca abym nie piekła jego kolejnej wersji. 
 
Uwielbiam przede wszystkim prostotę tego przepisu. 

Większość składników odmierza się kubeczkiem po użytym jogurcie - w zależności jak duży kubeczek, taki proporcjonalny dodatek reszty składników. A do przygotowania masy ciastowej wystarczy jedynie miska i łyżka - bez zbędnych akcesoriów kulinarnych typu mikser czy malakser. 

Tak więc: bez miksera! bez wagi! wystarczy zamieszać łyżką i gotowe!

Na blogu wychwalałam do tej pory następujące wersje ciasta jogurtowego, z użyciem jogurtów leśnego i naturalnego:
Tym razem czas na połączenie jogurtu brzoskwiniowego i czerwonej porzeczki!

Składniki na małą, prostokątna blachę 24x24cm przy użyciu kubeczka jogurtu wielkości 250g:
  • 1 kubeczek jogurtu (250g) - u mnie brzoskwiniowy
  • 3 jajka 
  • 1 kubeczek oleju 
  • 1 i 1/3 kubeczka cukru - taka ilość konieczna przy kwaśnych owocach; przy tych bardziej słodkich można poprzestać na 1 kubeczku 
  • 1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU)
  • 3 kubeczki mąki 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 4-5 garści mrożonej czerwonej porzeczki (250g)

Do dużej miski wyłożyć jogurt. Wbić całe jaja. Kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju i dolać do reszty płynnych składników. Rozbełtać łyżką.

Kubeczek po jogurcie umyć, wytrzeć, odmierzyć potrzebną ilość cukru i mąki wsypując do drugiej miski. Dodać proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Wymieszać łyżką.

Suche składniki połączyć z mokrymi, wymieszać do ich połączenia - nie przejmować się jeśli pozostaną grudki. Ciasto wyjdzie dość gęste, ale nadal wystarczająco lejące, aby nie mieć trudności z przełożeniem go do blaszki.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto. Na wierzch wrzucić zamrożone porzeczki.

Piec około 45-55 min. w 180C - u mnie bez termoobiegu, na środku piekarnika. Koniecznie sprawdzać stan upieczenia "testem patyczka", bo duża ilość mrożonych owoców zdecydowanie przedłuża tu standardowy czas pieczenia.

Łasuch cukierniczy może, po wystudzeniu i wyjęciu z blaszki, posypać ciasto cukrem pudrem - sprawdza się przy użyciu kwaśnych owoców typu porzeczka.


5 komentarzy:

  1. Taka wersja wygląda niezwykle kusząco :)
    Też uwielbiam ciasta jogurtowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurtowe w nieskończonych wariacjach owocowych - to jest to! :D

      Usuń
  2. czy nie zrobi się zakalec jeżeli posypię mrożoną porzeczką ?

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...