czwartek, 19 czerwca 2014

Zielony chleb cukiniowy

Długo zachowujący świeżość, pełen aromatu ziół, z ciekawym posmakiem cukinii - zielone zdrowie na talerzu!




Zainspirowałam się ciekawym przepisem konhambos ze Smakera na chleb z cukinią, wprowadzając jednak pewne modyfikacje.

Składniki na 1 okrągły bochenek:
  • 300g maki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 
  • 180 ml ciepłej wody 
  • 2 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany - jeśli lubi się posmak miodu w pieczywie można zaszaleć z 3 łyżeczkami
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem
  • 1/2 łyżeczki soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii
  • 1 cukinia (250g)
  • świeże zioła - u mnie po łyżce drobno posiekanego estragonu, bazylii i oregano



Do dużej miski przesiać mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie. Dodać sól, miód, drożdże suche, oliwę i stopniowo wodę.  

Zagnieść na elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Odstawić w omączonej misce pod przykryciem - ściereczka kuchenna - na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Cukinię wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i zetrzeć do miski na tarce o drobnych oczkach - wraz ze skórką, doda ona koloru chlebowi. Posolić 1 łyżeczką soli i odstawić na 30 min., aby puściła sok. 

Do wyrośniętego ciasta chlebowego dodać mocno odciśnięta cukinię i drobno posiekane świeże zioła. Krótko zagnieść, wgniatając dodatki do środka ciasta.


Okrągłą tortownicę - średnica 22cm - wysmarować oliwą i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Do foremki włożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. 

Tuż przed pieczeniem chleb naciąć kilka razy z wierzchu wzdłuż ostrym nożem i posmarować oliwą - w trakcie pieczenia powstanie wtedy błyszcząca skórka. Wstawić do nagrzanego do 220C piekarnika i piec ok. 25-30min. Piec na dolnym poziomie w opcji góra-dół (bez termoobiegu) - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową, choć ja akurat na nim lubię ciemną, spieczoną skórkę :)  

Studzić wyjęty z formy na metalowej kratce.

Chleb cukiniowy wychodzi pulchny, miękki i intensywnie pachnący ziołami. Smak cukinii rewelacyjnie komponuję się z domieszanym miodem. Kompozycja ziół świetnie podkreśla całość. Pyszny na letnie śniadanie, dodający energii na cały dzień. Nic tylko zabierać się za jedzenie! :)



Lato w pełni! Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

8 komentarzy:

  1. z tymi zielonymi drobinkami wewnątrz wyglada super smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że chlebek się podoba :) Zachęcam do upieczenia - smak i zapach ma obłędny! :D

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię nietypowe zestawienia smaków w pieczywie i coraz więcej z nimi eksperymentuję. To był naprawdę strzał w 10 - sama nie myślałam że cukinia tak wspaniale sie tu sprawi ;)

      Usuń
  3. Kiedyś robiłam bułki z cukinią i były pyszne. Chlebek wygląda super. Lubię takie różne wariacje smakowe. Z chęcią wypróbuje :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ten chlebek serdecznie! Smak przefajny, ale tak naprawdę to zauroczył mnie kolorek jaki wyszedł :D Od samego rana grasz wtedy w zielone i czujesz że zajadasz samo zdrowie na śniadanko :D

      Usuń
  4. jak upiekę w keksówce też będzie ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! Wszystko zależy jak "gruby" chlebek chcesz mieć. W mniejszej keksówce tak się nie rozpłynie na boki, jak w tortownicy i w efekcie będzie wyższy. Udanych wypieków życzę! :)

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...