niedziela, 15 czerwca 2014

Koktajl Zmrożona Namiętność... do maślanki :)

Milion dobrych bakterii w owocowym wydaniu - wymarzony napój na ochłodę w gorące popołudnie latem.




Mój związek z maślanką przerodził się ostatnio w namiętny i żarliwy romans :) Od czasu jak zdrowotne przesłanki zmusiły mnie do baczniejszego przyglądania się co jem, maślanka bryluje w moim jadłospisie. 

Nie muszę tu chyba zbyt mocno wychwalać zalet picia maślanki i innych mlecznych napojów fermentowanych, czyli bogatych w prozdrowotne bakterie kwasu mlekowego - do zadań specjalnych, jak to nazywam ;) 

Maślanka dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych, wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami, reguluje trawienie, generalnie korzystnie wpływa na zdrowie - a co jest z tym nierozerwalnie połączone, również i na urodę i stan skóry :)

Drogocenną zaletą maślanki, zwłaszcza dla dbających o linię, jest jej niskokaloryczność - maślanka nie tuczy! - wbrew temu co mogłaby sugerować "maślana" nazwa ;)

Specyficzny, kwaskowaty smak maślanki odświeża, orzeźwia i doskonale gasi pragnienie. A tym samym jest znakomitym "zapychaczem", gdy nie ma się ochoty na ciężki posiłek. Idealna na słoneczny, letni dzień!



Poniżej propozycja napoju chłodzącego z maślanką w roli głównej.

Składniki na 2 porcje:
  • 250ml maślanki naturalnej
  • 200g truskawek
  • 1 mały banan (100g)
  • 1 mała pomarańcza (150g)
  • sok z 1 cytryny (2 razy po 1/2 cytryny)



Maślankę schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

 Truskawki umyć, odszypułkować. Banana obrać ze skóry, pokroić w mniejsze kawałki i skropić sokiem z połówki cytryny aby nie sczerniał. Pomarańcze obrać ze skóry i błonek (w miarę możliwości dokładnie, ale jeśli trochę błonek zostanie - nie szkodzi). Tak przygotowane owoce przełożyć do wspólnego naczynia i wlożyć na 15-30 min. do zamrażarki - w zależności jak bardzo "mroźny" chcemy mieć produkt końcowy ;)

Do blendera wrzucić lekko zmrożone owoce i zmiksować. Dolać sok z pozostałej połówki cytryny oraz maślankę i dalej pomiksować. Dla łaknących bardziej sytego posiłku, można dorzucić otręby.

Przelać do pucharków i delektować się orzeźwiającym smakiem owocowo-maślankowym :)






Milion smaków truskawek Lato w pełni! Dania dobre dla skóry Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

6 komentarzy:

  1. wygląda wspaniale:)ale osobiście używam białego jogurtu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piękne dzięki :) Napstrykałam -dziesiąt zdjęć zanim wybrałam te kilka dla publiczności ;) Ja z kolei uwielbiam kwaskowaty smak maślanki i nałogowo pijam ją we wszystkich możliwych aranżacjach:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja też! :D Teraz lato, hulaj dusza! Ale w zimę też sobie radzę bo zamrażam owoce. Wiadomo, to nie to samo co ze świeżymi, ale da się przetrwać ;)

      Usuń
  3. koktajl godny polecenia :) mniam! ja używam zazwyczaj kefir :P spróbuj kiedyś zrobić dwuwarstwowy koktajl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maślankę stosuję zwykle gdy mam ochotę na rzadszą konsystencję. Kefir jest z reguły gęstszy, stąd faktycznie koktajl dwuwarstwowy wyjdzie z nim wyśmienity! :)

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...