piątek, 27 czerwca 2014

Błyskawiczna babka majonezowa

Dziwadło cukiernicze - im majonez gorszego gatunku, tym lepsza babka!

 


Babka nie jest może zbyt piękna, ale NADZWYCZAJNIE puszysta i do ukręcenia TYLKO w 15 minut!

Majonezu w babce w ogóle nie czuć i nikt, kto jej posmakował nie śmie przypuszczać, że jest on jej składnikiem. 

Zwykle używam tu majonezu typu "krzak" - czyli najtańszego, wyjątkowo nędznej jakości, w sumie najgorszego, jaki tylko dostanę w pobliskim supermarkecie :) Zakupiony słoiczek majonezu "od zadań specjalnych" wykorzystuję potem na kilka najbliższych babek - w międzyczasie ozdabia on lodówkę :) 

Naprawdę nie ma co tu inwestować w jakieś Hellmansy, Winiary czy inne, prestiżowe marki. Im gorszy majonez - tym bardziej udana babka! Sprawdziłam!



Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH):  
  • 4 jaja - duże!
  • 250g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 1 aromat - najlepiej śmietankowy
  • szczypta soli
  • masło i bułka tarta - do wysmarowania/obsypania formy

W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - ja miksuj,e dobre 10 minut aż będą przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel, od tego zależy sukces babki. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki.

Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się. Przelać ciasto do formy, pomagając sobie łyżką.

Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - niebezpieczeństwo, że opadnie - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 15 min.

Przy pomocy pędzelka wysmarować babkę czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej - w wypadku najazdu nieoczekiwanych gości, kiedy czas jest na wagę złota, leniwiec kuchenny może użyć gotowej polewy czekoladowej w woreczku - byle szybciej! :)

12 komentarzy:

  1. mmm... zdjęcia podpowiadają mi, że było PRZEPYSZNIE!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A było, było! :D Babka nie ostała się zbyt długo :D

      Usuń
  2. Uwielbiam majonezową, jest taka wilgotna i pulchna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie babka majonezowa fascynuje ogromnie! :) Z majonezu wcale niezbyt dobrej jakości powstaje przesmaczna babka! Jak wspominałam wyżej - dziwadło cukiernicze :P

      Usuń
  3. Majonez zdaje sie byc bardzo abstrakcyjny w słodkich wypiekach ale pamietam, ze kiedys sie skusilam i smak byl wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, majonez jest tu istnym dziwadłem jako składnik ciasta :) Ale właśnie dzięki niemu babka tak dobrze wychodzi. W końcu to też tłuszcz, tak jak olej czy masło. Babka naprawdę jest smaczna i niewiele zachodu potrzeba, aby ja zrobić. No to do pieczenia marsz! :D

      Usuń
  4. A wiesz, że nigdy nie robiłam babki majonezowej, a tyle się o niej nasłuchałam :-) no muszę w końcu ją wypróbować a twoja wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj majonezową :) Jest banalnie prosta w wykonaniu. Wychodzi niesamowicie puszysta, chyba nawet bardziej niż babka piaskowa czy drożdżowa. A wszystko zasługa majonezu! :D

      Usuń
  5. Bedę jutro próbowała ją upiec napiszę czy się udała.

    OdpowiedzUsuń
  6. A mi wyszedł w pół zakakec :( jak dodałam mąki i jednej i drugiej to mikser ledwo kręcił... a szłam według przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziwne, przecież tej mąki jest tak mało że mikser nie ma nawet prawa się "zmęczyć"... Może jajka były wielkości S? Ja zawsze używam tych L, już poprawiam w przepisie.

      Usuń
  7. mam nadzieję że się uda, bo robię 6 sztuk w tym roku, 3 właśnie w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...