piątek, 3 czerwca 2016

Tortilla panini ze schabem w sosie kebab-gyros

Kanapki z tortilli bogato nadzianej, zgrzewane na gorąco - syte, aromatyczne, chrupiące!


W ramach fejsbukowej akcji Błyskawiczne Piątki zapraszam dziś na tortille grillowane w stylu kanapek panini w opiekaczu/zgrzewarce. Prosto, szybko i smacznie - o to przecież w błyskawicznym gotowaniu chodzi :)

Zapragnęłam zaeksperymentować tu z sosem kebab-gyros ostrym od FOLWARK i zamarynować w nim mięso. Dosadna porcja sosu znalazła się też dodatkowo w środku każdej kanapki. Zlepiacz ten wyjątkowo mi tu podpasował, bo nadał warzywom pikanterii, a schabowi intensywnego aromatu i ostrego smaku papryczki chilli.

Na podsumowanie wspólnego, błyskawicznego pichcenia zapraszam na bloga Sio-smutki :)
 

https://www.facebook.com/groups/228081887572455/?fref=ts

Składniki na 2 sztuki:
  • 1 duży plaster schabu - grubości ok. 1 cm; jeśli małe to dwa
  • 2 placki gotowej tortilli - u mnie pełnoziarniste
  • 1 garść gotowej mieszanki sałat
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 2-3 łyżki sosu kebab-gyros ostrego od FOLWARK - do marynaty + do środka tortilli
  • sól, pieprz - do smaku
  • 1 łyżeczka oleju - do smażenia

Mięso schabowe pokroić na drobne kawałki. posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać z sosem. Odstawić pod przykryciem na noc do lodówki, dla "przegryzienia się smaków" - choć jeśli nie mamy tyle cierpliwości, dwie godzinki w lodówce też ostatecznie wystarczą.

Następnego dnia zamarynowany schab podsmażyć na rozgrzanej patelni z łyżeczką oleju. 

W międzyczasie umyć warzywa, sałatę drobniej porwać, pomidorki pokroić na plasterki, cebulę pokroić w piórka.

Poszczególne etapy przygotowywania pokazuje poniższa foto-instrukcja:





Na plackach tortilli układać po kolei warstwowo: sałatę => pomidorki => cebulę czerwoną => kawałki schabu. Polać sosem. Składniki starać się zmieścić na jednej połówce placka tortilli, aby można było go potem łatwo złożyć na pół.

Opiekacz/Zgrzewarkę do panini rozgrzać, aż zapali się czerwone światełko i włączy termostat.  Ułożyć placki tortilli zgięciem do środka, zamknąć górną pokrywę - ale nie zaciskać na zatrzask -  i zgrzewać ok. 5-7 minut - czas zależy od pożądanego stopnia spieczenia; dłuższe grillowanie sprawi, że skórka będzie chrupiąca a środek wilgotny. Analogicznie postępować z drugą, nafaszerowaną tortillą.

Jeść póki gorące :)


22 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie!

    Zapraszam na mojego bloga! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonała tortilla. Wygląda niezwykle smakowicie. Ostry sos doskonale pasuje do schabu. Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję za dobre słowo :) Z ostrym sosem kebab-gryos smakowało bosko :D

      Usuń
  3. Takie proste, a takie apetyczne danie. Wygląda obłędnie :) Dziękuję za wspólny Błyskawiczny Piątek. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie słowa to miód na moje kulinarne serce :D Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  4. Świetny pomysł, wyglądają pysznie. Dziękuje za wspólne pichcenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie wygląda, moja kolacja wlasnie w piekarniku ale chetnie bym rybkę zamieniła na twoją kanapkę 😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się tortilla ze schabikiem podoba, ale nie gadaj, że rybka nie jest równie dobra :) Podpieczona, z ziółkami, mniam :) Teraz z kolei Ty mi smaka narobiłaś ;)

      Usuń
  6. Wspaniałe, proste i szybkie danie, a na zdjęciu tak cudownie wygląda, że aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale się cieszę że tortilla wirtualnie posmakowała :D

      Usuń
  7. Bardzo lubię.. szczególnie takie chrupiące :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale to musi być pyszne i sycące danie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie szybkie obiadki lubię:-) Moja córka byłaby zachwycona:-)

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...