sobota, 25 czerwca 2016

Proste ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką

Prosto, szybko, smacznie i przede wszystkim rabarbarowo! - oto założenia dzisiejszego wypieku :)


Tym razem w ramach wspólnego wypiekania z Ciastem na niedzielę panuje Owocowe szaleństwo! Truskawki, porzeczki, czereśnie, arbuz ..i wiele innych owoców mamy teraz do wyboru, więc szalejmy w kuchni i wykorzystujmy je jak tylko się da! 

U mnie króluje rabarbar! Ostatki sezonu jeszcze trwają i nie mogłam się powstrzymać, aby nie upiec słodkości z jego udziałem :) Wiem wiem, to nie owoc, ale bylina, która niekwestionowanym warzywkiem jest :P Ale w cieście wyśmienicie jak najlepszy owoc się sprawuje! Na potrzeby tego wypieku do kategorii owocowej go więc zaliczam. A co będę sobie żałować! :D

Sam przepis pozyskałam zupełnym przypadkiem, będąc akurat... u fryzjerki! Tak jakoś zgadało nam się podczas strzyżenia odnośnie najprostszych z możliwych ciast. Nie musiałam nawet notować przepisu, tak znikoma jest jego komplikacja! Co prawda odnośnie kruszonki moja fryzjerka miała radę: "na oko", więc wykorzystałam tu znajome proporcje, jakie mieszam przy przygotowaniu kruszonki do ciasta drożdżowego. Reszta jest żywcem z ust Pani Fryzjer wyjęta ;)


Składniki na średnią blaszkę o wymiarach LxWxH 28x28x6cm:
SUCHE:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru - przy słodszych owocach, jak nap.truskawki można zmniejszyć do 2/3 szkl.
  • 1 maly cukier wanilinowy [16g]
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - płaskie
MOKRE:
  • 3 jajka
  • 1 szkl. maślanki
  • 1/2 szkl. oleju 
KRUSZONKA:
  • 1 szkl. maki pszennej
  • 1/2 kostki masła - wyjęte wcześniej z lodówki, ma być w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 mały cukier wanilinowy [16g]

Kruszonka

Najpierw zagnieść w misce składniki na kruszonkę - robimy to palcami, tworząc bardziej lub mniej zwarte bryłki i grudki. Masło musi być wyjęte tak z godzinę wcześniej z lodówki - ma być w temperaturze pokojowej.

Naczynie z kruszonką włożyć na 15 min. do zamrażalnika - wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób zmrożona kruszonka nie będzie się roztapiać na cieście, tylko pozostanie w formie grudek.
 
Rabarbar

Po wyłożeniu rabarbaru na ciasto. Na to idzie kruszonka.
Łodygi rabarbaru umyć, obedrzeć ze skórki i pokroić w kawałki - mniej więcej o grubości 1 cm.

Ciasto

Teraz można zabrać się za przygotowywanie ciasta.

W jednym naczyniu wymieszać razem składniki mokre: całe jaja, maślankę i olej - nie trzeba odpalać miksera, wystarczy tu łyżka.

Do drugiej, dużej miski przesiać przez sito mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i cukier wanilinowy. Dolać składniki mokre i wymieszać łyżką na jednolitą masę - mogą pozostać niewielkie grudki, nie jest wymagane bardzo dokładne rozmieszanie.

Blaszkę do ciasta wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - jest lepsza niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się, jak bułka tarta. Leniwiec kuchenny może oszczędzić sobie papraniny i użyć do wyłożenia formy papieru do pieczenia.

Przełożyć do niej ciasto - jest dość gęste, będzie trzeba pomóc sobie łyżką. Wierzch wyrównać.

Na ciasto wyłożyć pokrojony rabarbar - jeśli używamy bardziej soczystych owoców, warto posypać je bułką tartą lub otoczyć w mące, by wchłonęły w ten sposób nadmiar wilgoci.

Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką.

Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 40-45 minut w 180C - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu - do suchego patyczka.

Odstawić do ostudzenia w blaszce. Po lekkim przestudzeniu - bo dłużej moje łakomstwo nie da się powstrzymać - zajadać ze smakiem :)

OWOCOWO SZALAŁAM WSPÓLNIE Z:
NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Torcik piegus 
MARCEPANOWY KĄCIK - Arbuz w polewie z czekolady z prażonymi orzechami włoskimi
SZÓSTE NIEBO - Arbuzowy torcik
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE -Drożdżówki z truskawkami i kruszonką orzechową 
 KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto z czerwoną porzeczką
KUCHNIA STAROWIEJSKIEJ GOSPODYNI - Maślankowiec truskawkowo-bananowy 
SMAKOŁYKI ASI - Filo serniczki z owocami
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Wafle truskawkowe 
KULINARNA MANIUSIA - Gofry z owocami 
CZARNA OD KUCHNI - Sernik kokosowy z musem porzeczkowym
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Bezglutenowy wegański sernik z truskawkami
SŁODKIE OKRUSZKI - Mrożona herbata nektarynkowa
 MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... - Jogurtowo-śmietankowy truskawkowiec
PRZEPISY NA ŻYCIE - Ciasto duet bez pieczenia 
SMAK MOJEGO DOMU - Waniliowa tarta z truskawkami i budyniem 
CAFE AMARETTO - Babeczki z truskawkami i bitą śmietaną
EWUSIOWE SMAKI - Sernik na zimno z czereśniami


Piecz - tak od podstaw

38 komentarzy:

  1. Bardzo lubię ciasta na maślance, a z kruszoną to już w ogóle bomba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho z rabarbarem to jest to! :D A tak w ogóle to rabarbar bez problemu można mrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiecie, że jeszcze nie mroziłam? To jest bardzo słuszna idea! :D Zaraz odpalę Wujka Google i poszukam wiedzy tajemnej na ten temat ;)

      Usuń
    2. No właśnie my też jeszcze nie, do tej pory tylko w słoiczki kładłyśmy :P

      Usuń
    3. U mnie słoiczki rabarbarowe tez już są nałożone :) Dżem z rabarbaru wkrótce na blogu :)

      Usuń
  3. Joasiu pyszne ciasto zrobiłaś. Bardzo lubię ciasta z rabarbarem. Dziękuję za wspólne owocowe szaleństwo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje trochę mniej owocowe niż Wasze, ale co tam, na potrzeby tego wypieku potraktujmy rabarbar jako owoc ;)

      Usuń
  4. Proste, ale jakie smaczne ciacho :-) Dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. mój Tato bardzo lubi ciasta z rabarbarem więc często podobne piekę:) dziękuję za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój Pan Mąż też ma podobne gusta ;) Stąd rabarbar u mnie bardzo często w wypiekach się pojawia :)

      Usuń
  6. Jakie puszyste, juz czuję jego smak :) dzięki za wspólne owocowe szaleństwo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To właśnie maślanka nadaje mu puszystości i delikatności :)

      Usuń
  7. Czasem też tak mam, że rozmawiam z klientami i czasem coś nowego wpadnie "w ucho"..pyszne ciacho..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cały Zakład Fryzjerski gadał wtedy tylko o ciastach ;) Wymiana przepisów była intensywna ;)

      Usuń
  8. Pyszne ciacho :) Dziękuję za wspólne owocowe szaleństwo ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Proste, ale najlepsze na świecie! Uwielbiam takie ciasta. Przypominają smaki dzieciństwa :) Pycha! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie akurat ciachem dzieciństwa jest szarlotka :) Mnóstwo wspomnień mam z nią związanych :)

      Usuń
  10. Asiu wspaniałe, porywam kawałek do kawki :-) Dziękuje za wspólne owocowe szaleństwo :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój pyszny rabarbalove, uwielbiam go :-) Pyszne ciasto :-)
    Dzięki za owocowe szaleństwo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że nie tylko ja jestem fanatyczka rabarbaru :D I tak trzymać Dorotko! :D

      Usuń
  12. Uwielbiam takie ciasta. Dziękuję za wspólną zabawę.

    OdpowiedzUsuń
  13. Proste ciasta z reguły są najlepsze. Dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak ja żałuję, że mi rabarbar się skończył , bo uwielbiam takie ciasta. Dziękuję za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnie resztki jeszcze dorwałam na pobliskim bazarku ;)

      Usuń
  15. Ależ wspaniale wyrośnięte ciasto. Ja szalałam z truskawkami. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż ciężko było ugryźć tak solidnie wyrośnięty kawałek ciacha ;) Buziaki! :)

      Usuń
  16. Wygląda cudownie i apetycznie. Chyba nie jadłam jeszcze ciasta zrobionego na maślance. Podbieram przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podbieraj na zdrowie :) Daj znać jak wyszło i czy smakowało :)

      Usuń
  17. Bardzo lubię takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...