Nowy Rok zaczynam pysznie! Dziś w menu wyborna, zimowa zupa owocowa, do której zasiadam w iście szampańskim humorze.
Ach ten smak, ten aromat! Cudownie rozgrzewająca z każdym łykiem. Wyśmienite połączenie owoców i bakalii, a wszystko w towarzystwie ulubionego makaronu. Takiego, Noworocznego obiadu każdemu dziś życzę! :)
Źródło: www.tapeciarnia.pl |
- 2 l wody
- 3 łyżki cukru – ewentualnie jeszcze dosłodzić do smaku
- 1 słoik wiśni w syropie [400ml] – domowy wyrób, można zastąpić wiśniami mrożonymi (wtedy użyć 2,5 l wody)
- 1 jabłko - twarde
- 2 mandarynki
- 1 garść suszonych śliwek
- 1 garść suszonych moreli
- 1 łyżka rodzynek
- 2 łyżki suszonej żurawiny
Do garnka wlać zimną wodę i zostawić na małym ogniu. Po kolei wrzucać składniki: wiśnie wraz z syropem, bakalie i suszone owoce. Dodać cukier i dokładnie rozmieszać – ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku.
Mandarynki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie sparzyć wrzątkiem. Pokroić na plasterki i dołożyć do garnka.
Jabłko pokroić na mniejsze kawałki - można je obrać ze skórki, lub ją zostawić – dorzucić do reszty.
Zwiększyć ogień i doprowadzić do zagotowania. Następnie gaz zmniejszyć, aby płyn tylko lekko „pyrkał” – nie można gotować na dużym gazie, bo owoce się zbyt szybko rozgotują i kompot będzie mętny.
Pogotować ok. 5 minut na wolnym ogniu. Wyłączyć i zostawić na ok. 1 godzinę, aby zupa owocowa nabrała mocy.
Przed zaserwowaniem, chwilę podgrzać. Podawać z ulubionym makaronem.
gdzie kupic taki makaron?
OdpowiedzUsuńAj strasznie mi przykro, ale nie pomogę :( Makaron zwędziłam Rodzicielce z szafki spiżarnianej :P A gdzie kupiła, nie mam pojęcia...
UsuńApetycznie wygląda zupka. Już czuję jej cudowny aromat.
OdpowiedzUsuńPrzepiękne dzięki :) Fakt, pachniała niebiańsko! :D
UsuńMoja ulubiona , wszystkim oddał za jej smak:)
OdpowiedzUsuńU nas króluje na stołach zimową porą. Świetnie rozgrzewa :)
Usuń