czwartek, 17 grudnia 2015

Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami prażonymi

Puszyste drożdżowe, z pysznym nadzieniem, w aromacie przypraw korzennych

 

Obudziła mnie dziś bladym świtem przemożna ochota na słodki, drożdżowy wypiek. Z upartą "chcicą" się nie dyskutuje, więc zerwałam się z w te pędy z łóżka i natychmiast zabrałam się za pieczenie.

Zainspirowałam się luźno pomysłem z bloga Moniki smakołyki, który pokazuje fajny sposób przygotowywania ciasta drożdżowego, poprzez ułożenie w formie obok siebie kilku zrolowanych ze słodkim nadzieniem zawijańców.

Inny sposób na nietypowo robione ciasto drożdżowe, to wykorzystanie tzw. nadzianych bułeczek przytulonych, tak jak w tej Drożdżówce z dynią i powidłami śliwkowym.

 

Składniki na tortownicę o średnicy 26cm:
CIASTO:
  • 40g drożdży świeżych
  • 75g masła
  • 200ml mleka + 1 łyżka do posmarowania ciasta przed pieczeniem
  • 500g. mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 1 jajko 
  • 1/4 łyżeczki soli

NADZIENIE:
  • 2/3 słoiczka jabłek prażonych z wanilią 500ml - przepis do podejrzenia TU
  • 2 łyżki imbiru kandyzowanego
  • 4 łyżki rodzynek 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
 

Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu, dolać mleko i lekko podgrzać. Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym roztworze z dodatkiem 1 łyżeczki mąki i 1 łyżeczki cukru.

Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;)

Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę  - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie. Dodać sól, cukier i całe jajko. 


Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. 

Ja ciasto wyrabiam w misce, ale jeśli komuś wygodniej, w końcowej fazie wyrabiania można posłużyć się stolnicą.  

Miskę od wyrabiania ciasta opruszyć mąką, przełożyć do niej z powrotem ciasto, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 min. do podwojenia objętości.
  

Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób je odgazowywujemy - i chwilę jeszcze powyrabiać. Rozciągnąć w ręku i rozwałkować na stolnicy w prostokąt o wymiarach 40x30cm.

Posmarować grubo jabłkami prażonymi, posypać posiekanym w kostkę imbirem kandyzowanym oraz rodzynkami. Na koniec opruszyć chojnie cynamonem.

Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Rulon kroić na grube plastry. Plastry układać poziomo w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Układać jeden obok drugiego, pozostawiając pomiędzy nimi dość duże przerwy - zawijasy przytulą się podczas pieczenia.
Całość przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 20-25 min do napuszenia.

Po tym czasie ciasto posmarować lekko mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200C ok.35-40 min - u mnie w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu.  


Jeśli podczas pieczenia ciasto od góry zbyt mocno się przypieka, można przykryć je folią aluminiową na ostatnie 10-15 minut pieczenia.

Po wyjęciu z piekarnika, lekko wystudzić jeszcze w tortownicy, potem zdjąć obręcz i odstawić do całkowitego wystygnięcia.


A teraz test silnej woli - uprzedzam, ja się zawsze łamię! - czyli jak opanować chęć pożarcia ciągle gorącego ciasta, co ewidentnie nie wyjdzie na zdrowie, ból brzucha gwarantowany - wiem, przetestowałam ;)



Świąteczne słodkości! 2015

17 komentarzy:

  1. Zrobię taki po świętach. Puszysty, pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam! To ciacho drożdżowe zdecydowanie warte jest własnego wysiłku włożonego w jego wyrabianie :)

      Usuń
  2. Ale musiało pachniec a jak zapewne znajdowało:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Aromat z pieczenia roznosił się po domu przez kilka godzin :) A potem gdy się dorwaliśmy do zawartości - ten smak cynamonu i jabłek - polecam wypróbuj sama :)

      Usuń
  4. Bardzo dobre ,tylko zamiast jablek robie nadzienie serowe,pychotka,dzieki za prosty przepis na szybkie i malo skomplikowane ciasto drozdzowe☺.zapach ciasta w calym domu👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniam, z serem też pysznie! Cieszę się że przepis się spodobał, ja każde ciasto drożdżowe z niego obecnie robię, bo faktycznie prosty jak drut, a efekt przesmaczny :)

      Usuń
  5. Wiec ..mnie taka chcica napadla teraz w nocy
    .nie moge sie doczekac rana
    I bede robic albo z jablkami albo serem w kazdym razie jajka juz z lodowki wyjelam..
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heh, z chcicą się nie dyskutuje! :P Jak mus to mus! :P Nieważne jaka to pora dnia :P

      Usuń
  6. a ja zrobilam z masą makową z puszki. poprostu przepyszne....wada-szybko znika

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny przepis. Pierwszy raz wyszło mi drożdżowe .

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można użyć suchych drożdży, i jakie wtedy proporcje ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Chojnie opruszyć = hojnie oprószyć. Ciasto jak ciasto ale jego forma (rolada krojona w plastry ułożone obok siebie do pieczenia) inspirująca. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...