Zainspirowałam się luźno pomysłem z bloga Moniki smakołyki, który pokazuje fajny sposób przygotowywania ciasta drożdżowego, poprzez ułożenie w formie obok siebie kilku zrolowanych ze słodkim nadzieniem zawijańców.
Inny sposób na nietypowo robione ciasto drożdżowe, to wykorzystanie tzw. nadzianych bułeczek przytulonych, tak jak w tej Drożdżówce z dynią i powidłami śliwkowym.
CIASTO:
- 40g drożdży świeżych
- 75g masła
- 200ml mleka + 1 łyżka do posmarowania ciasta przed pieczeniem
- 500g. mąki pszennej
- 100g cukru
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
NADZIENIE:
- 2/3 słoiczka jabłek prażonych z wanilią 500ml - przepis do podejrzenia TU
- 2 łyżki imbiru kandyzowanego
- 4 łyżki rodzynek
- 2 łyżeczki cynamonu
Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu, dolać mleko i lekko podgrzać. Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym roztworze z dodatkiem 1 łyżeczki mąki i 1 łyżeczki cukru.
Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;)
Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie. Dodać sól, cukier i całe jajko.
Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.
Ja ciasto wyrabiam w misce, ale jeśli komuś wygodniej, w końcowej fazie wyrabiania można posłużyć się stolnicą.
Miskę od wyrabiania ciasta opruszyć mąką, przełożyć do niej z powrotem ciasto, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 min. do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób je odgazowywujemy - i chwilę jeszcze powyrabiać. Rozciągnąć w ręku i rozwałkować na stolnicy w prostokąt o wymiarach 40x30cm.
Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Rulon kroić na grube plastry. Plastry układać poziomo w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Układać jeden obok drugiego, pozostawiając pomiędzy nimi dość duże przerwy - zawijasy przytulą się podczas pieczenia.
Całość przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 20-25 min do napuszenia.
Po tym czasie ciasto posmarować lekko mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200C ok.35-40 min - u mnie w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu.
Jeśli podczas pieczenia ciasto od góry zbyt mocno się przypieka, można przykryć je folią aluminiową na ostatnie 10-15 minut pieczenia.
Po wyjęciu z piekarnika, lekko wystudzić jeszcze w tortownicy, potem zdjąć obręcz i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
A teraz test silnej woli - uprzedzam, ja się zawsze łamię! - czyli jak opanować chęć pożarcia ciągle gorącego ciasta, co ewidentnie nie wyjdzie na zdrowie, ból brzucha gwarantowany - wiem, przetestowałam ;)
Uwielbiam
OdpowiedzUsuńNa Święta będzie repeta! :D
UsuńMyy ale pyszne :)
OdpowiedzUsuńDzięki dzięki! :D
UsuńZrobię taki po świętach. Puszysty, pyszny:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam! To ciacho drożdżowe zdecydowanie warte jest własnego wysiłku włożonego w jego wyrabianie :)
UsuńAle musiało pachniec a jak zapewne znajdowało:)
OdpowiedzUsuńSmakowało :)
OdpowiedzUsuńAromat z pieczenia roznosił się po domu przez kilka godzin :) A potem gdy się dorwaliśmy do zawartości - ten smak cynamonu i jabłek - polecam wypróbuj sama :)
UsuńBardzo dobre ,tylko zamiast jablek robie nadzienie serowe,pychotka,dzieki za prosty przepis na szybkie i malo skomplikowane ciasto drozdzowe☺.zapach ciasta w calym domu👍
OdpowiedzUsuńMniam, z serem też pysznie! Cieszę się że przepis się spodobał, ja każde ciasto drożdżowe z niego obecnie robię, bo faktycznie prosty jak drut, a efekt przesmaczny :)
UsuńWiec ..mnie taka chcica napadla teraz w nocy
OdpowiedzUsuń.nie moge sie doczekac rana
I bede robic albo z jablkami albo serem w kazdym razie jajka juz z lodowki wyjelam..
Pozdrawiam
Heh, z chcicą się nie dyskutuje! :P Jak mus to mus! :P Nieważne jaka to pora dnia :P
Usuńa ja zrobilam z masą makową z puszki. poprostu przepyszne....wada-szybko znika
OdpowiedzUsuńCudowny przepis. Pierwszy raz wyszło mi drożdżowe .
OdpowiedzUsuńCzy można użyć suchych drożdży, i jakie wtedy proporcje ?
OdpowiedzUsuńChojnie opruszyć = hojnie oprószyć. Ciasto jak ciasto ale jego forma (rolada krojona w plastry ułożone obok siebie do pieczenia) inspirująca. Dziękuję
OdpowiedzUsuń