Przepis na tego kurczaka zapożyczyłam od koleżanki mojej Rodzicielki. Jak to starsze panie, oprócz dzielenia się najświeższymi ploteczkami, nowinkami z życia wnuków, czy domowymi maściami na korzonki, regularnie wymieniają się też pomysłami na ciekawe dania obiadowe i słodkości.
Kurczak na ryżu zachwycił do tej pory już kilka zaprzyjaźnionych rodzin - koniecznie musiałam się więc nim podzielić szerzej.
Danie jest wyjątkowo proste w przygotowaniu, jednogarnkowe, w zasadzie samo się piecze i nie wymaga wnikliwego pilnowania i obecności w kuchni. Świetny obiad dla zaproszonych gości, kiedy to podczas pieczenia, mamy czas aby spokojnie „wysztafirować się” przed lustrem.
Składniki na porcję dla 3-4 osób:
WYWAR:
- 4 szkl. wody
- ½ kostki masła śmietankowego (100g)
- 4-5 ząbków czosnku
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżka Vegety
- 1 łyżka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki pieprzu cayene
- 1 kg pałeczek z kurczaka
- 300g białego ryżu
- 3 średnie cebule
W garnku ugotować wywar z wody, masła, czosnku, ketchupu i przypraw. Odstawić do ostudzenia.
Do naczynia żaroodpornego wsypać suchy ryż. Na to rozłożyć pokrojoną w grubszą kostkę surową cebulę. Na cebuli ułożyć umyte i osuszone udka z kurczaka. To wszystko zalać przestudzonym wywarem.
Piec w piekarniku w 160C pod przykryciem ok. 2 godz. Na ostatnie 30 min pieczenia zdjąć pokrywkę, aby skórka na kurczaku się zarumieniła.
Danie podawać gorące, tuż po upieczeniu, najlepiej z buraczkami zasmażanymi. Choć równie dobrze smakuje odgrzewane w mikrofali dnia następnego.
Nadmiar ryżu zawsze można wykorzystać przy spożywaniu innej potrawy - wyjątkowo dobrze taki ryż smakowy pasuje do dorady pieczonej na ruszcie z selera naciowego.
Zrobiłam z tofu zamiast kurczaka (z powodów zdrowotnych) i też wyszło świetnie.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł z tofu. Sama wypróbuję przy najbliższej okazji :)
Usuńa jaka marynata do tofu?
UsuńTez robię tego kurczaka chyba od dwóch lat gdy dostałam od mamy przepis 😊 moj przepis jest bardzo podobny. Jest mega 😎 zgadzam sie ze warto wypróbować :)
OdpowiedzUsuńJak widać przepis krąży po ludziach :) Też go pozyskałam drogą plotkowania :D Pozdrowionka cieplutkie Słońce! :)
UsuńJa surowy ryż mieszam z surowymi jarzynami potartymi na tarce jarzynowej , dodaje podsmażone z cebulką pieczarki i dopiero zalewam rosołkiem i układam pałki , skrzydełka bądz udka Pychotka Pozdrawiam Ela z Gliwic
OdpowiedzUsuńOooo, warzywka jako składnik dodatkowy - też dobrze :) Mnie generalnie zawsze zachwyca w tej potrawie wywar do ryżu. Zgadzam się, że pychotka :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńMam pytanie co można dać zamiast masła śmietankowego?
OdpowiedzUsuńMasło jest tu dodane ze względu na walory smakowe. Wywar na maśle wyjątkowo pysznie smakuje. Oczywiście każdy inny tłuszcz też się nada. Można użyć smalcu, oleju, itp. Można w ogóle z tłuszczu zrezygnować.
UsuńSuper przepis masło śmietankowe robi robotę <3
OdpowiedzUsuń