poniedziałek, 14 grudnia 2015

Drożdżowa gwiazda z makiem

Magia Świąt w makowym, słodkim wypieku

 

Święta tuż tuż. Planowanie menu bożonarodzeniowego pewnie u wielu już w trakcie. Stąd pomysł aby w obecnej edycji Ciasta na niedzielę odkurzyć przepis na słodki wypiek z makiem. Taka próba generalna przed świątecznym wypiekaniem. Mierzyliśmy się więc z przepisem z bloga Moje kucharzenie na Drożdżową gwiazdę z makiem.



Składniki na formę do tarty o średnicy 26 cm:

CIASTO:
  • 500g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 180ml letniego mleka
  • 60g cukru
  • 30g masła
  • 30g świeżych drożdży
NADZIENIE:
  • 300g gotowej masy makowej - u mnie marki HELIO, jest gęsta (!) i dobrze doprawiona bakaliami i miodem
DO POSMAROWANIA:
  • 1 jajko

Od razu uprzedzam, że zmieniłam sposób wykonania rozczynu drożdżowego, w stosunku do oryginalnego przepisu. Poniższą metodę praktykuję od dawien dawna, wydaje mi się najprostsza i ciasto drożdżowe zawsze ładnie mi dzięki niej wyrasta.

W garnuszku rozpuścić masło. Dolać mleko i podgrzać, aby było ciepłe. Zdjąć z ognia, wkruszyć drożdże, dosypać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki - jako pożywki - i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut, aż rozczyn "ruszy". 

W oddzielnym naczyniu ubić z cukrem jaja na puszystą masę.

Do dużej miski przesiać przez sito mąkę. Dodać ubite jaja oraz rozczyn drożdżowo-maślano-mleczny. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Ja pomagam sobie tu zawsze mikserem z mieszadłami hakowymi, a dopiero w końcowej fazie przechodzę na wyrabianie ręczne.

Ciasto uformować w kulę i pozostawić w misce, w której było wyrabiane - po uprzednim opruszeniu jej mąką. Miskę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto zbić pięścią - w ten sposób je odgazowywujemy - i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich cienko rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 26 cm.

Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim pierwszy placek i posmarować go 1/3 masy makowej, pozostawiając brzeg bez nadzienia - ok. 1-1,5 cm. Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem. Na wierzchu ułożyć ostatni krążek ciasta. Dokładnie docisnąć brzegi placków, aby się skleiły - ja pomagałam sobie wąską szpatułką drewnianą.

Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając środek ciasta bez nacinania. Każdy nacięty kawałek przekręcić dwa razy, na przemian. Czyli jeden kawałek dwa razy w lewo, drugi - dwa razy w prawo, trzeci- dwa razy w lewo itd. Przekręcone kawałki połączyć po dwa, brzegami.

Foto-instruktaż z formowania gwiazdy poniżej:


Blaszka do tarty jest tu idealna do łatwego uformowania gwiazdy, okrąg z ciasta wychodzi wtedy zgrabnie okrągły i nie ma problemów z równomiernym nacięciem. Odkryłam jednak, że do pieczenia się tu nie nadaje, bo ciasto rośnie jak głupie i po prostu "wyszło by" z formy.

Ciasto wraz z papierem do pieczenia przełożyć na dużą blachę od piekarnika. Całość przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na około 30 minut o napuszenia.
 
Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom. Piec około 25-30 minut. 

Po upieczeniu ostrożnie przełożyć z blachy wraz z papierem do pieczenia i studzić na metalowej kratce.

Świąteczne słodkości! 2015

12 komentarzy:

  1. Kochana wygląda super a pewnie smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Kochana! :D Polecam, i Ty upiecz, bo jest bardzo łatwa i bardzo efektowna :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dzięki serdeczne :) Od wczoraj już połowa zjedzona :D

      Usuń
  3. Piękna ta twoja gwiazda, dziękuje za wspólne pieczenie i do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki piękne za dobre słowo :) Rumienię się z zachwytu :) Fajnie się piekło, chce jeszcze! :D

      Usuń
  4. Idelna, taka równo wyrośnięta. Gratulacje. Mnie niestety nie udało sie tym razem dołączyć. Dekoracja pierniczków zajmuje cały mój wolny czas :) Może następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama jestem w szoku, że tak elegancko mi gwiazda wyszła, przy pierwszej przymiarce wykonania :) Zazdroszczę Ci "pierniczenia" ;) bo ja z kolei na nie nie mam kompletnie czasu...

      Usuń
  5. Wyszła pięknie :) bardzo dziękuje za kolejne wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był świetny pomysł z ta gwiazdą. Już się nie mogę doczekać naszych kolejnych, wspólnych wypieków :)

      Usuń
  6. Upiekłam ;) Ładnie wyszła. Dziękuję za przepis, pożyczyłam na bloga i dodałam własne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ładnie wyszła :) Pochwal się proszę efektami :)

      Usuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...