piątek, 27 października 2017

Mało słodkie ciasto jogurtowe z kubeczka

Banalnie proste w wykonaniu, a jakie smaczne!


Kolejna edycja fejsbukowej zabawy pod patronatem Ciasto na niedzielę, mierzy się tym razem z wypiekami z jogurtem w składzie, w wydarzeniu pt. Słodkości na jogurcie. Oczywistym wyborem było tu moje ulubione kubeczkowe ciasto jogurtowe.

Mam do niego ogromny sentyment ze względu na prostotę wykonania i odmierzania składników. Miska, kubek i łyżka - oto cały sekret jego przygotowania! Bez miksera i góry "garów" do mycia po fakcie! Kto by pomyślał że kubeczek po jogurcie może grać rolę główną przy pieczeniu ciasta? :)

Nie chciałam, aby ciasto wyszło zbyt słodkie, stąd użyłam mniejszej ilości cukru niż zwykle - prawidłowo do masy powinien trafić cały kubeczek białej słodyczy. Do tego słodkości odjęły tu kwaskowate, mrożone owoce, jakie wrzuciłam na wierzch: wiśnie, czereśnie, jeżyny, jagody. Ciasto wypada idealnie na relaksujący podwieczorek z gorącą herbatą, gdy za oknem bura i ponura jesień szaleje :)

Zapraszam do podejrzenia również moich poprzednich wariacji w temacie ciasta jogurtowego:


Składniki na średnią blachę o wymiarach LxW 24x36cm, przy użyciu kubeczka jogurtu wielkości 350g:
  • 1 kubeczek jogurtu o smaku brzoskwinia z mango (350g) - u mnie akurat FruVita Z Biedronki
  • 4 jajka - duże L
  • 2/3 kubeczka oleju 
  • 3/4 kubeczka cukru - w tym 1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU)
  • 2 i 2/3 kubeczka mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok 8 garści mrożonych owoców letnich - u mnie: wiśnie czereśnie, jeżyny, jagody; można użyć więcej, w zależności od preferencji

Do dużej miski wyłożyć jogurt. Wbić całe jaja. Kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju i dolać zawartość do reszty płynnych składników. Rozbełtać składniki mokre łyżką.

Kubeczek po jogurcie umyć i wytrzeć do sucha. Przygotować drugą miskę na składniki suche. Odmierzyć naczynkiem potrzebną ilość cukru waniliowego wraz ze zwykłym cukrem i wsypać do nowej miski - czyli najpierw na dno kubeczka przesypać cukier waniliowy i dopełnić resztę cukrem zwykłym. Następnie odmierzyć mąkę. Dodać proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszać łyżką.

Suche składniki połączyć z mokrymi, wymieszać do ich połączenia. Nie potrzeba tu odpalać miksera, ciasto wystarczy rozmieszać łyżką czy szpatułką; Nawet jeśli pozostaną niewielkie grudki, nic się nie stanie, i tak ciasto wyjdzie eleganckie :) Ciasto wyjdzie dość gęste, ale nadal wystarczająco lejące, aby nie mieć trudności z przełożeniem go do blaszki. 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia - sugeruję podwójną warstwę papieru na dno, bo ciasto ma tendencję do przypiekania się od dołuWylać do niej ciasto.

Na wierzch wrzucić umyte preferowane, mrożone owoce. Piec około 55 min. w 180C - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika. Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka". 

SŁODKOŚCI NA JOGURCIE WSPÓLNIE WYPIEKALI:
http://www.mojewypiekiinietylko.com/2017/10/muffinki-jogurtowo-waniliowe-z-borowkami/#more-13563



25 komentarzy:

  1. O, ja też bardzo lubię takie ciasta - odrobina beztroskiej słodkości gotowa w kilka minut.
    Potem zostaje już tylko czekanie z nosem przyklejonym do piekarnika...
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skąd ja to znam :D Ten nos przyklejony do drzwiczek piekarnika, gdy wypieka się tam jakaś pyszność :)

      Usuń
  2. Pomysłowe ciasto i pysznie wygląda ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Oj tak! Szybko i na temat :) Na niespodziewane wizytacje gości - w sam raz ;)

      Usuń
  4. pyszności ciacho! dzięki za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuję :) Jak zwykle świetna to była zabawa :)

      Usuń
  5. Jak zawsze pysznie i szczegółowo opisany sposób przygotowania :) Dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zabawa była przednia :) Do zobaczenia we wspólnym wypiekaniu za tydzień :*

      Usuń
  6. Pyszna propozycja na ponury weekend :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, mimo burej aury za oknem, od razu robi się słoneczniej i cieplej na duszy, po wszamaniu kawałeczka takiego ciasta :D

      Usuń
  7. Naprawdę świetny przepis, dziś już nie wyrobię się, ale jutro postaram się zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne ciacho wyczarowałas Asiu :-) Dziękuję za kolejny przepyszny weekend :_)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię taki ciasta. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  10. Joasiu dziękuję za wspólne wydarzenie ''słodkości na jogurcie''

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały smak lata, cudowne ciacho. Dziękuję Joasiu za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakiej wielkości blaszki Pani użyła?

    OdpowiedzUsuń
  13. to ciacho to mój przyjaciel, zawsze pomoże zaspokoić słodkie pragnienie jak pomysłów lub składników brak na inne;)dziękuję za wspólny weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne i łatwe do zrobienia ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...