piątek, 20 października 2017

Roladki z cukinii z mięsem w pomidorach

Jesienne warzywa królują w kuchni!


Wichury, deszcze, plucha - tak ostatnio prezentuje się pogoda za moim oknem. Nie ma co, jesień w pełni! Zdawałoby się, że nic nie jest w stanie zrekompensować permanentnego stanu zmęczenia i wkurzenia, jaki mi towarzyszy przy tak "uroczych" okolicznościach przyrody. A jednak!

Nie twierdzę, że nagle pałam gorącą miłością do jesiennego okresu. Ale gdy widzę w osiedlowym "zieleniaku" te wszystkie cukinie, dynie, kalafiory, kabaczki i pozostałe, sezonowe warzywka, to robię się zdeczko bardziej tolerancyjna wobec nieprzyjemności pogodowych za oknem.

Świeże, jesienne warzywa mają wyborny smak i wyjątkowy zapach. Cukinia zakupiona w markecie w środku zimy, nie dorasta do pięt tej przytarganej z lokalnego bazarku we wrześniu czy październiku. Daję słowo, że to samo danie przyrządzone jesienią, a następnie dla porównania zimą, zupełnie inaczej smakuje! A wszystko to za sprawą rodzimych, jesiennych plonów, których obecnie mamy pełno w sklepach.

Warzywny urodzaj intensywnie obecnie wykorzystuję w przeróżnych daniach, w których głównym składnikiem jest typowe, jesienne warzywko. Tym razem "na tapetę" wzięłam cukinię. Na obiad polecam roladki cukiniowe nadziewane mięsem, w aromatycznym sosie z pomidorów malinowych. Syto i smacznie - tego mi było trzeba! :)


Składniki na 3 porcje (po 3-4 roladki na głowę):
  • 1 cukinia - dość duża, tak żeby wyszło z niej 9-10 plastrów do rolowania
  • sól - do posypania cukinii aby zmiękła
  • 1 garść sera mozzarella - do posypania roladek przed pieczeniem
  • olej rzepakowy - do smażenia
SOS:
  • 2 pomidory malinowe - duże
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego  
  • 1/4 szkl. soku pomidorowego - choć równie dobrze wystarczy sama woda  
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej  
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego 
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
FARSZ:
  • 300g mięsa mielonego z kurczaka
  • 1 cebula - mała
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pieczarki - duże
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy do karkówki - można zastąpić przyprawą do mięsa mielonego/mięsa duszonego itp.
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego 
  • 2 łyżki przygotowanego j.w. sosu

Farsz

Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso mielone z kurczaka - smażyć aż odparują wszystkie soki. Zdjąć z patelni do dużej miski i pozostawić do ostygnięcia.

Na tej samej patelni podsmażyć na łyżce oleju pokrojoną w małą kostkę cebulkę. Smażyć na średnim ogniu do zeszklenia. Dopiero wtedy dodać czosnek przeciśnięty przez praskę - lub pokrojony w drobną kosteczkę - i jeszcze przez chwilę smażyć. Przełożyć do miski z mięsem. Patelnię odstawić chwilowo na bok - jeszcze się przyda!

Wyszorowane szczoteczką pod bieżącą wodą pieczarki pokroić na drobne kawałki i wrzucić na patelnię. Smażyć do odparowania - pieczarki o ponad połowę zmniejszą swoja objętość. Dorzucić do reszty podsmażonych składników.

Do miski z mięsem, cebula i pieczarkami dosypać kaszę manną, bułkę tarta i przyprawy. Wbić całe jajko. Wyrobić przez kilka minut ręką na jednorodną masę. Farsz gotowy!

Sos

Pomidory malinowe sparzyć i obrać ze skóry, a następnie pokroić w średnią kostkę. Przełożyć na patelnię i smażyć ok 5 minut na średnim ogniu do częściowego odparowania soku. 

Dolać koncentrat pomidorowy rozprowadzony w soku pomidorowym - lub wodzie

Dodać sos sojowy, sos worcestershire oraz wszystkie przyprawy

Całość dokładnie wymieszać i dusić przez co najmniej 5 minut dokładnego połączenia się wszystkich smaków - kawałki pomidorów maja być w sosie nadal obecne, nie trzeba ich wysmażać na jednolitą papkę.

Roladki

Cukinię wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą i osuszyć. Pokroić wzdłuż na cienkie plastry - ok 3-5 mm, zależy jak się ukroi :) - i oprószyć solą. Gdy plastry cukinii po kilkunastu minutach zrobią się miękkie usunąć sól, płucząc warzywo pod bieżącą wodą. 

Plastry cukinii osuszyć, rozłożyć na desce i nakładać łyżką mięsno-pieczarkowy farsz. Zawijać w rulony i spiąć wykałaczką, by utrzymały kształt. Następnie układać je pionowo w naczyniu do zapiekania.

Roladki dookoła zalać przygotowanym sosem pomidorowym. Wierzch roladek posypać startym na dużych oczkach tarki serem mozzarella. 

Naczynie do zapiekania przykryć od góry folią aluminiową. Wstawić do zimnego piekarnika - moje naczynie było akurat ze szkła żaroodpornego, stąd nie mogłam go szokować wcześniej nagrzanym piekarnikiem. Zapiekać w temp 180C ok. 30 minut - jeśli piekarnik wcześniej rozgrzejemy, wystarczy tu 20 minut. Następnie zdjąć folię aluminiową i dopiekać do zapieczenia na złoto sera przez kolejne 15 minut.

Roladki zajadać nadal gorące, w towarzystwie zapieczonego sosu pomidorowego. Można dla towarzystwa dołożyć na talerz łyżkę kaszy gryczanej lub pęczaku. Pychota! :)

6 komentarzy:

  1. Pyszny pomysł na zastosowanie cukinii. Poproszę o jedną roladkę Joasiu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, ja to bym Ci bardzo chętnie i ze dwie na talerzyk podłożyła :) Ale Pan Mąż pożarł łakomie wszystko, co się po obiedzie ostało :P

      Usuń
  2. Rewelacyjna przekąska. Jest dość czasochłonna, ale efekt jest tego wart :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eeee tam, to tylko przepis taki długi ;) Nawet szybko to wszystko udało mi się przygotować :) Cieszę się, że się podoba!

      Usuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...