niedziela, 15 października 2017

Placuszki z jogurtem greckim i truskawkami na oleju kokosowym

Nie ma to jak sprawdzony pomysł na śniadanie!


Placuszki jogurtowe z owocami pojawiają się w moim jadłospisie często i regularnie. Nie nudzą mi się, bo żongluję tu różnorodnymi jogurtami i użytymi owocami. Do tej pory smażyłam już:
Tym razem wyciągnęłam z czeluści lodówki zapomniany kubeczek jogurtu greckiego o fantazyjnym smaku figi z miodem. Od razu skusiło mnie, aby go do placuszków zużyć. Do tego zapragnęłam dodać kilka truskawek dla kontrastu smaków. Niestety importowane podróbki obecnie dostępne na bazarku czy w marketach, to nie te same soczyste i słodkie owoce, jakie można było skosztować latem. Jednak mimo wszystko ogromnie zapragnęłam wrócić wspomnieniami właśnie do tych pyszności, jakimi obżerałam się hurtowo w ramach sezonu truskawkowego. Stąd właśnie namiastka truskawkowego lata w poniższych placuszkach.

Zamieszałam, zmiksowałam i wyborne placuszki na śniadanie uzyskałam! :) Wyszły mięciutkie, puszyste i soczyste owocami. Petarda! :)


Do smażenia użyłam tu oleju kokosowego OstroVit Coconut Oil. Można go znaleźć m.in. w ofercie dietetycznego sklepu internetowego o uroczej nazwie: Guiltfree.pl :)

Składniki na 13 -15 średnich placuszków:
  • 150g smakowego jogurtu greckiego - u mnie akurat liczi z miodem
  • 2-3 łyżki wody gazowanej
  • 2 jajka - średnie "M"
  • 2 łyżki oleju kokosowego OstroVit + kilka łyżek do smażenia
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego - można zastąpić zwykłym cukrem pomieszanym z cukrem wanilinowym z papierka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • 2 garście truskawek - lub więcej, w zależności jak dużo owocu chcemy mieć na placuszkach

Truskawki obszypułkować, umyć, osuszyć i pokroić w plastry - tak gdzieś ok 1/2 cm grubości.

W dużej misce zmiksować jogurt z jajkami, wodą gazowaną i 2 łyżkami oleju kokosowego - z racji iż niepodgrzany jest w stałej postaci, należy go wcześniej rozpuścić na patelni, którą będziemy używać do smażenia. Dodać domowy cukier waniliowy, mąkę z proszkiem przesiane przez sitko i sól. Zmiksować krótko do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. 

Uwaga! Ważne żeby do smażenia użyć patelni z nieprzywierająca powłoką, bo owoce lubią przylepiać się do dna - ja użyłam tu patelni ceramicznej z dnem "plaster miodu", choć pewnie teflonowa dobrej jakości też się nada :) 

Rozgrzać patelnię, wrzucić mały kawałek oleju kokosowego - ok 1/2 łyżeczki - poczekać aż się rozpuści i rozsmarować go po całym dnie patelni - można tu użyć pędzelka.

Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując znaczne odstępy - placki mocno urosną w górę i na boki, więc jednorazowo najlepiej mieć na patelni nie więcej niż 4 sztuki.

Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione od spodu - około 2,5 - 3 minuty; ja smażę do momentu aż pokażą się od góry w plackach delikatne bąbelki. Po tym czasie, gdy placki już znacznie podrosną, włożyć w każdego z nich po kilka plasterków truskawek. 

Delikatnie przewrócić placki łopatką na drugą stronę. Lekko podkręcić ogień i smażyć krótko do zrumienienia - najwyżej 30-40 sekund, bo inaczej owoce będą przywierać do patelni.

Zdjąć z patelni owocami do góry na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i zostawić do odsączenia z tłuszczu. 

Przed smażeniem następnej partii, patelnię dobrze wyczyścić ręcznikiem papierowym lub mokrą gąbką - żeby nie zostały na niej kawałki przywartego owocu, które spalą się podczas kolejnego smażenia

Powtórzyć proces smażenia z kolejną porcją ciasta i owoców aż do wyczerpania składników, za każdym razem uprzednio smarując patelnię niewielką ilością oleju kokosowego.

U mnie przed podaniem delikatnie posypane cukrem perlistym do wypieków.


https://www.guiltfree.pl/pl/

17 komentarzy:

  1. Mniam... ale to musi być pyszne i jeszcze jakie słodziutkie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były przesmaczne - nie ściemniam :) Ciężko było oderwać się od talerza i poprzestać na rozsądnej ilości placków na raz ;)

      Usuń
  2. Pyszny przepis, czy mogę użyć mąki orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widzę przeszkód :) Przy cięższej mące (np. orkiszowej, czy po prostu pszennej pełnoziarnistej) placuszki mogą nie wyjść tak bardzo puszyste. Możesz zawsze spróbować dołożyć jeszcze tu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej do ciasta - na pewno trochę je podniesie do góry :) Smacznego! :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie placuszki, są pyszne :-) pozdrawiam cieplutko kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja je wprost kocham! Nie znudzą się, bo wystarczy kolejnym razem użyć innych owoców. Ściskam Marzenko :*

      Usuń
  4. Truskawek nie szczędziłaś <3 Bosko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałam żeby placuszki aż tryskały tą soczystością i słodkością truskawek :D

      Usuń
  5. How to Watch ICC mens t20 worldcup 2022 in USA. ICC T20 World Cup 2022 is scheduled for the 16th of October. It will end on 13th November 2022. The world cup will take place in Australia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Our goal is to provide most practical piece of dog supply and our greatest pleasure is when we see your fur baby sleeping in our Dog Beds. dog run and kennel nz

    OdpowiedzUsuń
  7. If you think you know Capricorn, then we suggest you to please reconsider your opinion. Capricorns are tough to know. Capricorn are hard to read and you can’t predict what is running in their mind. why-are-capricorns-so-hard-to-read/

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...