poniedziałek, 20 czerwca 2016

Frużelina truskawkowa z pomarańczą

Słoneczne smaki lata przechowywane w słoiczku na zimę


Ciasto na niedzielę kolejny weekend gustuje w truskawkowych klimatach. Pieczemy pod hasłem Truskawkowo mi! i prezentujemy słodkości na ciepło lub zimno, w których truskawka odgrywa kluczową rolę. U mnie obyło się bez pieczenia, gdyż na celu miałam uzupełnienie zapasów spiżarnianych, ale nadal było słodko i soczyście truskawkowo :) Niniejszym prezentuję frużelinę truskawkową z pomarańczą!

Moim pierwszym podejściem do tego specjału była Frużelina truskawkowa z wanilią i cytryną. Tym razem postawiłam na dodatek aromatycznej pomarańczy i był to strzał w 10-tkę!

Nie użyłam tu oszałamiającej ilości truskawek, stąd tylko 4 słoiczki finalnego produktu. Ale było to zamierzone, działanie bo zamierzam w tym sezonie eksperymentować z różnymi dodatkami.

Frużelina nie jest mocno słodka, sok i skórka z pomarańczy nadaje jej bajecznego aromatu. Będzie idealna jako dodatek do gofrów, lodów i ciasta. Już ślinka mi cieknie na myśl o dobraniu się do takiego słoiczka zimową porą, gdy ciemno, zimno i buro za oknem, a ja delektować się będę słonecznymi smakami lata w postaci frużeliny  :)


Składniki na 4 słoiczki o pojemności 200-250 ml:
  • 750g truskawek
  • 125g cukru
  • 1 mały cukier wanilinowy [15g]
  • 100ml wody + 50ml do rozpuszczenia mąki - w mniejszej ilości będzie ciężko rozpuścić mąkę
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • skórka z 1/2 pomarańczy - lub można użyć skórki zasypanej w cukrze i przechowywanej w lodówce w słoiczku jeszcze z wcześniejszych zapasów
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Słoiki wyparzyć w dużym garnku wraz z wieczkami. Wyjmować na ściereczkę kuchenną i dokładnie osuszyć. Wieczka oraz brzegi słoików można dodatkowo przetrzeć spirytusem lub wódką - dla pewności iż wybiło się wszystkie bakterie.

Truskawki dokładnie umyć, odszypułkować i wsypać do garnka. Wielkie sztuki przekroić na ćwiartki, mniejsze na połówki, a te zupełnie drobne zostawić w całości. Zasypać cukrem, dodać startą skórkę pomarańczową i cukier wanilinowy, dolać wodę oraz sok z pomarańczy. Nie potrzeba dodawać tu więcej wody, bo truskawki mocno puszczą sok i płynu wyjdzie sporo.



Gotować na małym ogniu ok 45 min - aż truskawki się lekko rozpadną i rozgotują - ciągle jednak mają być widoczne ich kawałki.

50ml zimnej wody rozmieszać z mąką ziemniaczaną, zahartować kilkoma łyżkami soku z gotowania truskawek i wlać do garnka. Intensywnie wymieszać, aby dokładnie połączyć roztwór maki z owocami.

Całość podgrzewać na małym ogniu kilka minut do zgęstnienia, aż uzyska aksamitną i kisielowatą konsystencję.


Gorącą frużelinę przelewać do przygotowanych słoiczków, wypełniając je do pełna. Wytrzeć i osuszyć ewentualne pobrudzone brzegi. Mocno zakręcić wieczka.
Odstawić na ściereczkę kuchenną do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia - można zostawić na noc. Słoiki nakryć małym kocem, w ten sposób wolniej stygną i dokładniej się wekują. 
 
Tak przygotowana frużelina nie wymagają już dodatkowej pasteryzacji. 

TRUSKAWKOWO KUCHARZYLI RÓWNIEŻ:

CZARNA OD KUCHNI - Maślane ciasto z truskawkami i rumem
 ŻYCIE ZACZYNA SIE W KUCHNI - Deser truskawkowy 
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Naleśniki z truskawkowym serem twarogowym
SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Sernik na zimno z musem truskawkowym na markizowym spodzie
SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasteczka francuskie z serem i truskawką
 KULINARNA MANIUSIA - Lody truskawkowe
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Pianka jogurtowa z truskawkami na zimno
MARCEPANOWY KĄCIK - Panna cota z truskawkami
NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowy
KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe na zimno
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Deserki piankowe z galaretką i truskawkami
PIEKIELNA KUCHNIA ANETY -Truskawkowa rozkosz, czyli czekoladowa tarta z frużeliną truskawkową i bitą śmietaną
IZIONI PYSZNE SMAKI - Tort z masa serowa i truskawkami
 KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem
 ESMERALDA ZE SMAKIEM - Ciasto truskawkowo-czekoladowe
 SMAKI MOJEGO DOMU - Migdałowe miffinki z truskawkami
 MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... - Truskawkowiec
RÓŻOWA KUCHNIA - Ciasto cytrynowe z truskawkami
 KUCHNIA MNIAM - Tort Pavlova z pieczonymi truskawkami
 EWUSIOWE SMAKI - Torcik truskawkowy z galaretką
 

12 komentarzy:

  1. Pychotka! Podoba mi się dodatek skórki pomarańczowej. Do tej pory dodawałam ją tylko do dżemu marchewkowego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio każdy dżem z pomarańczą robię ;) Tak mi podpasowały te smaki ;)

      Usuń
  2. Wspaniała frużelina. Podoba mi się nuta pomarańczy :) Dziękuję za wspólne truskawkowe szaleństwo w weekendowej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Truskawki mają to do siebie, że w każdym połączeniu smakują genialnie :D Chciałoby się mieć teraz przed sobą taki słoiczek dobroci :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truskawka dobra na wszystko! Też hołduję tej zasadzie :D

      Usuń
  4. Doskonała, zimą będzie przy czym wspominać lato :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniała propozycja, musi obłędnie smakować... dziękuję za wspólny weekend;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, polecam przepis, bo frużelina wychodzi boska! - nieskromnie zapewniam ;) Lubię te nasze wspólne akcje kulinarne - naprawdę niezła frajda :)

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...