niedziela, 10 stycznia 2016

Najłatwiejszy chleb bezglutenowy

W składzie: mąka kukurydziana, ziemniaczana, z amarantusa, z tapioki i ryżowa


W aktualnej edycji Wypiekania na śniadanie mierzyliśmy się z pieczywem bezglutenowym. Nie jestem wrażliwa na gluten, stąd zwykle nie mam do czynienia z tego rodzaju produktami zbyt często. Był to więc dla mnie swoisty eksperyment z wykorzystaniem mniej typowych mąk, między innymi takich jak mąka z tapioki, czy ryżowa.

Jeszcze zanim zabrałam się za pieczenie, w momencie gdy zapoznawałam się z przepisem, pomyślałam sobie: "Jeśli ten chleb mi wyjdzie, to będzie to najłatwiejszy wypiek bezglutenowy możliwy do wykonania!". Składniki dodaje się wszystkie naraz, miesza się razem i całość odstawia do krótkiego wyrośnięcia. Nawet nie ma potrzeby robić zawczasu zaczynu drożdżowego, bo drożdże wkrusza się od razu do reszty składników.


Przepis oryginalny z bloga Smaki Alzacji, był z użyciem mixu mąki bezglutenowej. Ponieważ takowego nie posiadałam, sama sobie taki mix zrobiłam. 

Wykorzystałam w nim miedzy innymi mąkę ryżową i mąkę z tapioki firmy SKWORCU - znanej z bogatego asortymentu herbat, kaw, przypraw i innych produktów, a wszystko to prozdrowotne i ekologiczne.

Mąka ryżowa [u mnie od SKWORCU] – dość gruba, o wyraźnej teksturze. Dobrze sprawdza się do wypieków. Warto ją mieszać z inną mąką – np, ziemniaczaną, gdyż sama w sobie w bardzo niewielkim stopniu wiąże ciasto. [źródło: www.alergiapokarmowa.pl]

Mąka z tapioki [u mnie od SKWORCU] – wytwarzana z suszonego manioku. Najczęściej używana do różnego rodzaju legumin (kisiel, budyń). Bezsmakowa. W przeciwieństwie do tradycyjnej mąki nie „zabiela” potraw, więc sosy, desery i zupy zagęszczane tapioką zostaną klarowne. [źródło: www.alergiapokarmowa.pl]

Składniki na 1 keksówkę o wymiarach LxWxH 30x10x8cm: 
  • 150g mąki kukurydzianej - od razu przyznam, iż dodałam trochę zbyt dużo, bo wypiek pozostawiał w ustach lekkie odczucie ziarnistości - taka "uroda" tej mąki :) 
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 100g mąki ryżowej - u mnie od SKWORCU 
  • 100g mąki z tapioki - u mnie od SKWORCU 
  • 50g ziaren amarantusa - zmielić w młynku do kawy na mąkę 
  • 1 łyżka otrębów gryczanych 
  • 1 łyżka ziaren siemienia lnianego - zmielić w młynku do kawy na mąkę 
  • 1 łyżeczka soli
  • 400g wody
  • 100g oleju od suszonych pomidorów 
  • 10 suszonych pomidorów - pokroić w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 25g świeżych drożdży

Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować mikserem - mieszadła hakowe - do połączenia składników. Ja najpierw mąki przesiewałam przez sitko, aby wprowadzić powietrze, co wpływa na lepsze rośnięcie

Masę chlebową wyłożyć do blaszki keksówki natłuszczonej i oprószonej mąką - u mnie ryżowa -  i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. 

Następnie włożyć do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok 45-50 minut do suchego patyczka. U mnie bez termoobiegu, w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół.

Wyjąć z blaszki od razu po upieczeniu i studzić na metalowej kratce kuchennej.

Chleb wyszedł mi dość wilgotny - to pewnie zasługa mąki z tapioki. Fakturą bardziej przypomina pieczywo na zakwasie, niż na drożdżach. Miękki w środku, z twardą skórką - przewiduję, że będzie długo się przechowywał bez oznak starzenia.  

Chleb nie wyrósł mi tak szaleńczo, jak w oryginalnym przepisie Smaki Alzacji, ale podejrzewam, że to z braku maki gryczanej. Nic to, następnym razem zrobię wersję gryczaną :)


WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:

 

13 komentarzy:

  1. Super Ci wyszedł. Uzyłam takiej samej mąki z tapioki od Skworcu. Dzięki za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rewelacyjna to była edycja Wypiekania! :) A Skworcu uwielbiam za te ich nowinki bakaliowe i nie tylko ;)

      Usuń
  2. no i Gratuluję! mówiłam, że jest dobry i prosty :-)serdeczności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, prościzna, a jaki mnamniuśny w smaku! :D Dzięki za pomysł na przepis :)

      Usuń
  3. Dzięki za wspólne wypiekanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za wspólne wypiekanie i do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Miło mi było wziąć udział w akcji w tak doborowy towarzystwie:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heh, miód na moją kulinarna duszę! :P Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Musiał być pyszny ;-) Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...