piątek, 3 lipca 2015

Prosty chleb domowy

Powszechnie dostępne składniki, prostota wykonania, szybkość przyrządzenia i smaczny efekt!

 

Z zasady odczuwam wstręt do automatów do chleba. Uważam, że nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż samemu wyrobiony, osobiście dopieszczony, w blaszce upieczony, chleb domowy :) Chleb piekę własnoręcznie od ponad roku, a zaczynałam od tego przepisu: Chleb z ziarnami na zakwasie.

Przyznaje szczerze że jestem leniwcem kuchennym, lubię gotować prosto, szybko i wygodnie. Hołduję więc przekonaniu, że im mniej czasu i pracy wymaga ode mnie przygotowanie ciasta chlebowego, a efekt końcowy nadal wychodzi smaczny, tym lepiej.

Często przeszukuję przestworza netu polując na nowe, "chlebowe" inspiracje. Ostatnio trafiłam na ten rarytasik: Prosty przepis na chleb domowy. Przepis zawiera wszystko to co lubię: powszechnie dostępne składniki, prostota wykonania, szybkość przyrządzenia. Musiałam go wypróbować - choć z lekkimi modyfikacjami - i się nie zawiodłam! Chleb wyszedł pyszny, a samo przygotowanie nie wymagało dużo wysiłku.


Składniki na blaszkę o wymiarach 30x12x10 cm (LxWxH) - choć następnym razem wykorzystam węższą formę aby chleb wyszedł wyższy:
  • 350g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa
  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna
  • 3 i 1/2 łyżeczki drożdży suchych (14g)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki otrębów - u mnie akurat pszenne
  • 2 łyżki płatków owsianych górskich - następnym razem zamienię chyba jednak płatki na otręby, bo nie wszystkie płatki do końca się rozpiekły
  • 2 i 1/2 szkl. ciepłej wody (450ml) - jeśli używa się samej mąki pszennej, bez mieszania z razową czy pełnoziarnistą, wystarczy 400 ml wody
  • przyprawy suszone do smaku – 1 łyżka bazylii, 1 łyżka oregano, 1 łyżeczka pikantnej przyprawy greckiej - można zastąpić ziołami prowansalskimi, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki  – polecam eksperymentować wedle własnego uznania, lub w ogóle zrezygnować z przypraw, też wyjdzie smacznie
  • masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem
  • kasza manna - do obsypania formy
  • oliwa - do posmarowania chleba przed pieczeniem


W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie: mąki, otręby, płatki owsiane, drożdże, sól, cukier, przyprawy. Drożdży suchych nie trzeba wcześniej rozpuszczać w wodzie, prostota ich wykorzystania polega właśnie na dodaniu do reszty składników, bez uprzedniej "obróbki" w postaci zaczynu.

Dolać ciepłą wodę i dokładnie wymieszać dużą łyżką do uzyskania zwartej masy. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem - ściereczka kuchenna - do wyrośnięcia na 30 minut.

Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. 

Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść. Przełożyć je do formy i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 30 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. 

Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować oliwą - można też dodatkowo posypać otrębami, płatkami owsianymi lub ziarnem słonecznika. 


Piekarnik rozgrzać do 200C piekarnika i wstawić wyrośnięty chleb. Piec ok 1 godziny w 1/3 wysokości piekarnika, w opcji góra-dół, bez termoobiegu - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową.
Chleb studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce.

Zajadać jeszcze ciepły, najlepiej posmarowany masłem - w międzyczasie stoczyć zażartą walkę z Panem Mężem o pierwszy, najbardziej chrupiący kawałek czyli "piętkę" :) 

Inne moje "chlebowe" eksperymenty poniżej:
 


SMAKER czuje zapach mojego chleba również i na Fejsie :)

 

6 komentarzy:

  1. Wspaniały chlebuś. Uwielbiam piec domowe pieczywo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! :D Tak już się przyzwyczaiłam do własnego pieczywka, że na kupne kręcę nosem :P

      Usuń
  2. Domowy zawsze najlepszy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, chciałabym się dowiedzieć jak to jest z tą wodą ciepłą bo piszesz 2 i 1/2 szklanki (450 ml) a 450 ml to będzie tak mniej więcej 1 i 3/4 szklanki wody. Będę robić pierwszy raz chleb i chciałabym tak wszystko dokładnie wiedzieć :) pozdrawiam. Fajny blog

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sorry, mój błąd. Szklanka jakiej użyłam była znacznie mniejsza niż ta typowa. Proszę się sugerować wskazana wielkością w ml. Z wodą raczej ostrożnie, dolewać po trochu, zawsze można jeszcze dolać, ale odlać już niestety nie da rady...

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...