czwartek, 29 maja 2014

Chleb cebulowy

Pyszna, aromatyczna wariacja na temat chleba.


Uwielbiam smak i zapach pieczonej cebuli. Skusiłam się więc do wypróbowania przepisu Ewy na chleb cebulowy, zapożyczony z bloga z cukrem pudrem. Był to drugi chleb jaki upiekłam w życiu i od tego czasu na stałe wszedł do mojego domowego jadłospisu. Rewelacyjny w smaku, o lekkiej i mięciutkiej fakturze, wywołujący ślinotok na sam roznoszący się po domu aromat podczas pieczenia.

Składniki na większą keksówkę 32x15x8cm (LxWxH) - uwaga, ma tendencję do rośnięcia jak głupek i "uciekania" z blaszki :) 
  • 3 duże cebule - w oryginalnym przepisie były 2 szt., ale zaszalałam, użyłam więcej i tego będę się trzymać :) 
  • olej - do smażenia cebuli
  • 500g mąki pszennej - u mnie tortowa 
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) lub drożdże świeże (25g)- u mnie suche 
  • 1 łyżeczka soli - czubata
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody - czyli ok 425ml
  • masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem
  • kasza manna - do obsypania formy
  • mleko - do posmarowania chleba przed pieczeniem

Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju na złoto. Odsączyć z tłuszczu i schłodzić.

Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę  
Wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto na chleb lepiej rośnie
Dodać sól, cukier, drożdże suche, olej, usmażoną cebulkę i stopniowo wodę. Zagnieść na elastyczne ciasto.
Można użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami).
Odstawić w omączonej misce pod przykryciem (ściereczka kuchenna) na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto chlebowe krótko zagnieść. 

Większą foremkę keksową o wymiarach 32x15x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną.  
Kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta – zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.  
Do foremki włożyć ciasto i odstawic w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. 

Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować mlekiem.

Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok. 40-45 minut. Piec na jego dolnym poziomie w opcji gora-dół (bez termoobiegu).  

Jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryc go folią aluminiową. 
Gotowość chleba sprawdzać testem "suchego patyczka". Studzić wyjety z blaszki na metalowej kratce.

  
Diagnoza:

Przepis naprawdę nieskomplikowany, a jakże przesmaczny efekt! Kupne pieczywo nie ma żadnych szans tu konkurować. A dodatkowo jaka satysfakcja, gdy samemu się zakasa rękawy i upiecze taki chleb. Cześć i chwała Ewie!!! Jej przepisy, a przede wszystkim niesamowite zdjęcia potraw, są moją nieustającą inspiracją kulinarną.

2 komentarze:

  1. to prawda, lubi wyskakiwać, ale z drugiej strony zmniejszenie ilości drożdży sprawiłoby, że nie będzie tak puchaty, a zwiększenie foremki, że nie będzie tak wysoki, więc :))), pięknie wyszedł, skórka idealnie przypieczona, dobry pomysł ze zwiększeniem ilości cebulki ! pozdrawiam Cię Asieńko i buziaki przesyłam :))))
    I ogromnie dziękuję za tyle miłych słów, aż poczerwieniałam :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyjmuj bez wstrętów słowa zachwytu bo są słuszne i właściwe! :D Pozdrówka!!!

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...