niedziela, 31 sierpnia 2014

Dietetyczne naleśniki na kefirze

Czyli jak odchudzić ciasto naleśnikowe


Tradycyjnie przyzwyczajeni jesteśmy do wykorzystywania przy smażeniu naleśników: jaj, mleka, cukru i dużo oleju do smażenia. Nie bardzo wychodzą wtedy dietetyczne. Ponieważ nie potrafię zrezygnować z tego przesmacznego dania, staram się tak eksperymentować na bazie ciasta naleśnikowego, by uzyskać możliwie najbardziej prozdrowotny efekt.

Kilka kluczowych punktów których się trzymam przy "odchudzaniu" masy naleśnikowej (część wskazówek podpatrzyłam m.in. TU):
  • zamienić zwykłą mąkę na pełnoziarnistą lub razową 
  • zastąpić tłuste mleko wodą (wersja naleśników z wodą TU) lub kefirem 0% (poniżej)
  • zrezygnować z jajek - użyć płatków owsianych jako "sklejacza", nadal wychodzą wtedy elastyczne i giętkie 
  • nie dodawać cukru - jest zbędny, wystarczającej słodyczy nadadzą owoce użyte w nadzieniu 
  • nie podlewać olejem przy smażeniu - wystarczy patelnię teflonową przetrzeć lekko pędzelkiem umoczonym w oliwie

Ponieważ nie potrafię obyć się bez twarogu w naleśnikach, propozycja farszu jest właśnie na jego bazie, z dodatkiem ulubionych sezonowych owoców - tu błękitne skarby lata czyli borówki :)


Składniki na 2 sztuki naleśników (porcja 1-osobowa):
CIASTO

  • 3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej (60g) - równie dobrze można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej
  • 1 łyżka płatków owsianych górskich (15g) - zmielonych w młynku do kawy
  • 125ml kefiru 0% - wybierać taki bardziej płynny, ewentualnie dolać więcej do uzyskania konsystencji gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • szczypta sody - dosłownie na czubek łyżeczki
  • oliwa - do smarowania patelni
FARSZ SEROWO-BORÓWKOWY

  • 100g twarogu chudego
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki borówek
  • 2 łyżeczki miodu płynnego - opcjonalnie, tylko dla spragnionych słodyczy łasuchów


Płatki owsiane zmiksować w młynku do kawy. Do wyższego naczynka wsypać płatki, mąkę, sól, sodę. Stopniowo dodawać kefir, intensywnie mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji - leniwiec kuchenny może wspomóc się ręcznym blenderem czy mikserem. Finalna masa ma być lekko płynna, o konsystencji gęstszej śmietany - w razie potrzeby gęstość masy kontrolować dolewką kefiru.
 
Odstawić ciasto naleśnikowe na 5 minut - mąka pełnoziarnista oraz płatki nasiąkną i lekko spęcznieją.

Przed smażeniem pierwszego naleśnika patelnię teflonową lekko przetrzeć pędzelkiem namoczonym w oliwie - potem nie będzie to już konieczne. Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię. Ja dzielę je na 2 porcje -  wychodzą wtedy 2 grubsze naleśniki. Rozprowadzić ciasto po dnie patelni, podsmażyć na rumiano, przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu.
 
W miseczce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać jogurt i ewentualnie płynny miód - wymieszać. Na końcu wmieszać owoce.
 
Naleśniki smarować farszem i zawijać w rulon. Włożyć na 1 min do mikrofali - wyłącznie dla równomiernego podgrzania. Zajadać ze smakiem i cieszyć się efektem odchudzającym dania :)

 
Z dziećmi i dla dzieci 2014 Błękitne skarby lata!

23 komentarze:

  1. mmmmm wyglądają przepysznie i prawie nie widać różnicy pomiędzy dietetycznymi a tymi normalnymi ;)
    claudiaa11225.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmmmm uwierz, smakują też pysznie :D

      Usuń
  2. Świetne naleśniki, przepis bardzo ciekawy. Pycha.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez lubię naleśniki na bazie innej mąki, robie podobnie i wierzę ze są pycha :)

      Usuń
    2. Eksperymenty naleśnikowe to jest to! :DDD

      Usuń
  3. Takiego naleśnika to bym zjadła. Planowałam jutro zrobić naleśniki na obiad, dokupię kefir i wypróbuje te twoje pyszności :-) dzięki za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że naleśniki oku zasmakowały :) Mam nadzieję że w realu też przypadną Ci do gustu. Sugeruję tylko rozmieszać kefir trochę z wodą - z racji dużej ilości nabiału mogą mieć tendencję do przypalania się.

      Usuń
  4. Super!
    Jesli o mnie chodzi, to dobry nalesnik nigdy sie nie zmarnuje!
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry naleśnik nigdy nie jest zły! :) Jak dla mnie to podstawowa grupa pożywienia, uwielbiam je! :D

      Usuń
  5. Witam. Ile robi się naleśniki z takiego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie owoce pasują do takich naleśników?

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności,ja dodałam mąkę graham-orkisz ( taką tylko miałam ) i wyszło super.a twaróg chudy zmiksowałam z jagodami....palce lizać.Ciekawe ile to kalorii będzie???

    OdpowiedzUsuń
  8. zamiast zmielonych platkow
    Owsianych moze byc maka owsiana? Pzdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widzę przeciwwskazań :) Kombinuj tylko wtedy z ilością kefiru - być może będzie trzeba dodać kapkę, żeby ciasto naleśnikowe miało odpowiednią konsystencję. Cieszę się że zamierzasz przepis wypróbować, z chęcią przyjmę relację z gotowania :)

      Usuń
  9. Brzmi i wyglada doskonale...a ile taka porcja ma kalorii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się podoba :) Sorry wielkie, nie liczyłam tu jednak tak dokładnie kalorii...

      Usuń
  10. Świetny przepis,zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda genialnie :) Długo się je robi?

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy to będzie trudne dla początkującego kucharza?

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...